$
כלכלה ומדיניות

אפקט הבומרנג של הסנקציות

מספר גדל והולך של חברות אירופיות מדווחות על הפסדים, פיטורים המוניים ואפילו פשיטת רגל

מיכאל פרל 22:2707.12.14

במרץ השנה הטילו מדינות המערב ובראשן ארה"ב והאיחוד האירופי סנקציות על המגזר העסקי ברוסיה. התזמון של הצעד היה בעייתי ביותר עבור אירופה, שכלכלתה מצויה בהאטה. מנהיגי היבשת הבינו שפגיעה ברוסיה תגרור גם פגיעה בכלכלותיהם.

 

באוגוסט הטילה רוסיה אמברגו על יבוא מוצרים מהמדינות שהטילו עליה סנקציות. "במוקדם או במאוחר הסנקציות נגד רוסיה יתחילו לפגוע בכם באותה המידה כמו שהן פוגעות בנו", פנה בחודש שעבר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אל אזרחי אירופה בראיון שהעניק לערוץ הטלוויזיה הגרמני ARD. גם אם הנבואה של פוטין עוד רחוקה מלהתגשם, הכיוון הוא ברור.

 

כלכלת האיחוד נפגעה פעמיים: הן כתוצאה מירידה בכוח הקנייה של הצרכנים הרוסים, והן מהשלכות האמברגו הרוסי על תוצרתו. הנפגעים המיידיים היו עסקים שרוסיה היא השוק העיקרי שלהם, כמו דייגי סלמון נורבגים ומנהלי מלונות בהלסינקי בירת פינלנד, שמצאו עצמם ללא עבודה.

 

ולדימיר פוטין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשיא רוסיה צילום: אי פי איי

 

ארצות הברית

 

אחת התגובות הראשונות של הרוסים לסנקציות המערביות היתה תקיפה של סמל אמריקאי מובהק — רשת המזון המהיר מקדונלד'ס. באוגוסט סגרו השלטונות ברוסיה חמישה סניפים של ענקית המזון המהיר בטענה לרמת היגיינה ירודה.

 

ואולם, נזק משמעותי יותר לכלכלה האמריקאית נגרם דווקא בשל התחרות רבת־השנים בין יצואני דגנים אמריקאים ורוסים, אשר הפכו לאטרקטיביים יותר עקב הפיחות בערכו של הרובל. בעקבות כך הכנסותיהם של החקלאים בארה"ב מיצוא צנחו ב־14%.

 

על פי נתוני מכון המחקר למדיניות שיווק חקלאי באוניברסיטת מונטנה, האובדן לכלכלה האמריקאית בשל הירידה בהכנסות יהיה 4 מיליארד דולר שישולמו כסובסידיות לפיצוי

החקלאים.

 

שוויץ

 

הסנקציות הביאו לביטול עסקת ענק בין חברת רוסנפט הרוסית לחברת האנרגיה השוויצרית ויטול, חברת המסחר העצמאית בנפט הגדולה בעולם. מטה החברה, שנמצאת בבעלות הולנדית־שוויצרית, ממוקם בז'נבה שבשוויץ.

 

במרץ חשף "פייננשל טיימס" כי החברה נמצאת במגעים עם רוסנפט, יצרנית הנפט הגדולה ברוסיה, על עסקה לרכישת כמויות גדולות של נפט. ויטול אמורה היתה לשלם לרוסנפט מקדמה של 2 מיליארד דולר בתמורה להתחייבות לאספקת 67 מיליון טונות נפט למשך חמש שנים. השווי הכולל של עסקת הענק הוערך בשעתו ב־10 מיליארד דולר.

 

באוגוסט נאלצה ויטול לבטל את העסקה מחשש שיוטלו עליה קנסות על ידי מדינות המערב, שאסרו על התקשרות עם רוסנפט במסגרת הסנקציות. המהלך הסב נזק רב לוויטול, שתיאלץ לחפש מקורות נפט יקרים יותר.

 

גרמניה

 

הפסדי ענק בגלל המשבר עם רוסיה הנחיתו מכה קשה על חברות גרמניות ממספר מגזרים.

 

ענקיות הרכב אופל ופולקסווגן צמצמו את פעילותן ברוסיה. אופל עתידה לפטר 25% מהעובדים במפעל שלה בסנט פטרסבורג, ופולקסווגן תסגור את המפעל בעיר קלוגה.

 

בתוך כך חברת Alexander Schuke Potsdam Orgelbau הגרמנית, שמספקת חלקי חילוף לעוגבים של כנסיות, הכריזה בנובמבר על פשיטת רגל. זאת אחרי ששניים מלקוחותיה ברוסיה ביטלו הזמנות בשווי כולל של כ־500 אלף יורו. המשבר מול רוסיה היה, מתברר, קשה עבורה יותר מהתפוכות שעברה במהלך 200 שנות קיומה, שכללו גם הלאמה תחת השלטון הקומוניסטי במזרח גרמניה. "חברה קטנה כל כך לא יכולה לעמוד במכה כה קשה", אמר ל"פייננשל טיימס" המנכ"ל מטיאס שוקה. "מעולם לא נתקלנו במקרה כזה. רוסיה תמיד היתה שותפה אמינה".

 

לפי חברת הביטוח הגרמנית יולר הרמס, הסחר בין שתי המדינות כבר התכווץ ב־20% וצפוי להתכווץ ב־20% נוספים עד סוף השנה הנוכחית. כתוצאה מכך 50 אלף גרמנים צפויים לאבד את עבודתם.

 

הסחר עם גרמניה הוא אומדן מצוין לעומק המשבר בין רוסיה לאירופה, שכן נכון לפרוץ המשבר פעלו בגרמניה קרוב ל־6,200 חברות שעסקיהן נסמכו על השוק הרוסי.

 

"לרוסיה וגרמניה היו יחסים מצוינים, אך הכל נפסק לאור מדיניות הממשלה", ציין מנכ"ל יצרנית החלונות הגרמנית איקה, ריינהארד בק.

 

פולין

 

מגדלי התפוחים בפולין מתקשים להתמודד עם ההשלכות של המשבר עם רוסיה.

 

שנת 2014 הביאה עמה איזון נדיר של כמויות גשם וימים שטופי שמש — המתכון הבטוח לתפוחים יפים ועסיסיים. ואולם, הקיץ האחרון הפך לסיוט מתמשך עבור המגדלים בפולין, לאחר שהאמברגו שהטילה רוסיה גרם להם לאבד באחת את פרנסתם.

 

פולין מייצאת לרוסיה פירות ב־339 מיליון יורו בשנה, והתפוחים תופסים נתח נכבד מהם: 50% מהתפוחים שמגדלים בפולין מיועדים ליצוא, מחצית מהכמות הזאת - לרוסיה. "עד היום מכרתי כל מה שאני מגדלת לרוסיה", אמרה ל־BBC ברברה דומסיאביץ', מגדלת תפוחים. "כעת יש לי מחסנים מלאים בתפוחים מרקיבים שאין לי מה לעשות בהם", סיכמה בעצב.

 

צ'כיה

 

התיירים הרוסים מדירים את רגליהם מאירופה עקב הזינוק במחירי החופשות, וענפי התיירות והתעופה בצ'כיה, אחד היעדים המועדפים על הרוסים, נקלעו למשבר עמוק.

 

חברת התעופה הלאומית הצ'כית Czech Airlines נאלצה לפטר שליש מעובדיה בספטמבר האחרון בעקבות הצניחה במספר הטיסות בין המדינות. ציבור הנופשים הרוסי אוהב את צ'כיה. לפי הערכות, בשנה שעברה ביקרו במדינה כ־760 אלף תיירים רוסים. כיום זרם המבקרים משם פסק כמעט לחלוטין.

 

מנתונים שמסר שר התעשייה והמסחר הצ'כי יאן מלאדק עולה כי הכנסות החברות הצ'כיות שסוחרות עם רוסיה עתידות לרדת ב־79.1 מיליון יורו בעקבות המשבר. בשל כך 700 עובדים צפויים לאבד את משרותיהם. "הנזק לכלכלה הצ'כית צפוי להיות 90 מיליון יורו כמעט", ציין השר בראיון לעיתון "פראג פוסט".

 

לטביה

 

המשבר פגע מאוד בכלכלה הלטבית, שממילא נמצאת, וגם כך מחזיקה בתואר המפוקפק של המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופי.

 

האתר הלטבי bb.lv דיווח בתחילת נובמבר כי היצוא של המדינה צנח ב־5%, לאחר שהרוסים הפסיקו לייבא דגים ופירות ים מהדייגים המקומיים.

 

ערב המשבר כ־80% מרכבות המשא שנכנסו ללטביה עברו בה בדרכן מרוסיה למדינות אחרות באירופה. כעת מרבית הקווים בוטלו. בנמל של העיר ונטספילס, ששימש כמרכז להעברת פחם ונפט מרוסיה לאירופה, נפסקה מרבית תנועת הסחורות מרוסיה.

 

בתשובה לשאלה על השפעת הסנקציות על כלכלת המדינה במסיבת עיתונאים בקיץ האחרון השיב בפאניקה שר החוץ הלטבי אדגרס רינקביצ'ס כי "המצב יהיה גרוע! המצב

יהיה גרוע!". כעת נראה כי חששותיו אכן התממשו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x