שר הכלכלה הרוסי: "היינו כפסע מקריסה של הבנקים ערב העלאת הריבית"
לדברי אלכסיי יולוקייב, על הממשל "למצוא דרכים להוריד את הריבית בהקדם האפשרי כדי ליצור צמיחה במשק, ברגעים שבהם היא הכי נדרשת"
"המגזר הבנקאי של רוסיה היה על סף קריסה ערב ההחלטה על העלאת הריבית ב-16 בדצמבר", כך אמר הבוקר (ב') השר לפיתוח כלכלי של רוסיה, אלכסיי יולוקייב, בראיון לרדיו Business FM.
- "המטבע הרוסי עלול להגיע לשפל של 120 רובל לדולר"
- רוסיה מתכוננת לתסריט הבלהות: "חוששים מצניחה של 9% בתמ"ג"
- יריית אזהרה: S&P בוחנת הורדת דירוג האשראי של רוסיה
לדבריו, אלמלא נקט הבנק בצעד זה, הייתה מתרחשת הסתערות של משקיעים על הבנקים. אנשים היו מבקשים להוציא את כספם מהפיקדונות כדי לחלץ כמה שיותר כסף לפני שהוא מאבד מערכו. "צעד כזה היה ממוטט את המערכת הבנקאית שהייתה קורסת מחוסר יכולת לעמוד בביקוש לכסף נזיל. אנחנו היינו צעד אחד ממשבר בנקאי כולל", הוא מוסיף.
יולוקייב ציין כי העלאת הריבית ב-6.5% הייתה "צעד מתבקש והכרחי כדי להבטיח יציבות פיננסית". ואולם, הוא הדגיש כי הממשל חייב "למצוא דרכים להוריד את הריבית בהקדם האפשרי על מנת ליצור צמיחה במשק, ברגעים שבהם היא הכי נדרשת".
ב-16 בדצמבר, על רקע הפיחות הדרסטי בערכו של המטבע הרוסי, החליטה נגידת הבנק המרכזי של רוסיה, אלבירה נביאולינה, להעלות את הריבית במשק מ-10.5% ל-17%. באותו יום, שזכה לכינוי יום שלישי השחור, הרובל צנח לשפל של כל הזמנים עם כמעט 80 רובל לדולר ו-100 רובל ליורו. עם זאת, בימים שלאחר מכן, הודות להחלטה זו, וכן הודות למכירה של כ15 מיליארד דולר מרזרבות המט"ח של המדינה, הרובל התייצב והתחזק משמעותית. נכון לרגע זה, הרובל שומר על יציבותו מול הדולר והאירו, אך עדיין ערכו נמוך כמעט פי 2 מזה שהיה בתחילת השנה, לפני פרוץ המשבר בקרים.
אוליוקייב טוען בתוקף כי אין כעת משבר במגזר הבנקאי של המדינה וטוען כי הבנקים יציבים. ואולם, רק לפני שבוע חילצה רוסיה את טראסט בנק, בנק שעמד בפני קריסה, עם השקעה של 530 מיליון דולר, ועל פי ההערכות לא מדובר בחילוץ האחרון.
בתוך כך, אוליוקייב הכריז כי בינואר 2015, רוסיה תשיק חבילת תמריצים לבנקים ולמגזר העסקי במדינה, שבמסגרתה הממשלה תציע הלוואות של הבנק המרכזי לבנקים שנפגעו מהמשבר וערבויות מדינה להלוואות ארוכות טווח לעסקים שיעמדו בקריטריונים.