"ספרד ויוון שילמו מחיר כבד על הישארותן בגוש היורו"
היורו צנח אתמול לשפל של תשע שנים בעקבות התגברות חרושת השמועות סביב יציאה אפשרית של יוון מהאיחוד המוניטרי. ממשלת גרמניה הכחישה פרסומים שלפיהם הקנצלרית מעריכה כי יוון תפרוש. פרנסואה הולנד: "ההחלטה היא של יוון בלבד"
מתגברים החששות מזעזוע נוסף לכלכלת גוש היורו. יממה לאחר שהשבועון הגרמני "דר שפיגל" דיווח כי הנחת העבודה של ממשלת גרמניה היא שיוון תצא מהאיחוד המוניטרי בעקבות הבחירות שייערכו בה ב־25 בינואר, צנח אתמול היורו לשפל של תשע שנים ונסחר סביב 1.2 דולרים.
נשיא צרפת פרנסואה הולנד התבטא בנושא בראיון לתחנת הרדיו France Inter. הנשיא אמר כי "ההחלטה על הישארותה של יוון בגוש היורו היא של ממשלת יוון בלבד", והוסיף כי "ספרד ויוון כבר שילמו מחיר כבד על החלטתן להישאר בגוש היורו". הולנד ניצל את ההזדמנות כדי למתוח ביקורת על התמיכה הבלתי מתפשרת של ברלין במדיניות צנע, ואמר ש"לא יכול להיות שאירופה תהיה מזוהה עם צנע, במיוחד עכשיו כאשר גוש היורו התייצב".
במקביל לצניחת היורו ניסתה אתמול ממשלת גרמניה לכבות את השריפה שהצית הדיווח ב"דר שפיגל" והבהירה כי היא מעוניינת בהישארות יוון בגוש היורו. זאת בהכחישה את הפרסום שלפיו הקנצלרית מרקל ושר האוצר וולפגנג שויבלה מעריכים כי תעזוב. "יוון מילאה בעבר את חובותיה כלפי גוש היורו, ואנו מאמינים שהיא תמשיך לפעול בדרך זו גם בעתיד", מסרה הממשלה. שר הכלכלה הגרמני זיגמר גבריאל, שעומד בראש המפלגה הסוציאל־דמוקרטית, אמר דברים ברוח דומה ליומון "הנוברשה אלגמיינה צייטונג". "המטרה של ממשלת גרמניה, האיחוד האירופי וגם של אתונה היא להשאיר את יוון בגוש היורו".
באופוזיציה הגרמנית האשימו את הממשלה בניסיון להתערב בבחירות ביוון, וטענו כי הפרסום ב"דר שפיגל" נועד לחזק את סיכוייו של ראש ממשלת יוון אנטוניס סמאראס לשמור על כיסאו, ולפגוע בסיכוייה של מפלגת השמאל סיריזה ומנהיגה אלקסיס ציפרס לזכות בבחירות. לפי הסקרים, ציפרס צפוי להרכיב את הממשלה הבאה, דבר שעשוי להוביל ליציאה של יוון מגוש היורו.
"אני מאמין שהפרסום ב'דר שפיגל' הוא ניסיון לא ראוי של הממשלה להשפיע על הבחירות ביוון. אם היוונים יחליטו לבחור בסיריזה, יש לכבד זאת", מסר אתמול ברנרד רייקסינגר, מנהיג מפלגת "השמאל" הגרמנית.
ספרד: מאזן משרות חיובי לראשונה מאז 2007
לראשונה זה שבע שנים נוצרו בספרד יותר משרות חדשות מאשר משרות שנמחקו. לפי נתונים שפרסם אתמול משרד התעסוקה במדריד, מספר המובטלים במדינה הצטמצם ב־253,627 בני אדם, שיעור של 5.9%. מדובר בירידה השנתית השנייה ברציפות במספר המובטלים והחדה ביותר מאז 1998. המשרד טרם פרסם את שיעור האבטלה לשנת 2014, שעמד ברבעון השלישי על 23.67%. ראיה נוספת לשיפור במשק הספרדי ניכרת בענף הבנייה, שם נרשמה הירידה החדה ביותר במספר המובטלים: 16.9%. קריסת שוק הנדל"ן בספרד היתה אות הפתיחה לכניסתה למשבר הכלכלי החריף שפוקד אותה בשנים האחרונות, והדרישה לעובדים בענף הבנייה היא עדות להתאוששותו.