"שיעור הריבית בסין פשוט גבוה מדי"
המשנה למנכ"ל HSBC סין מונטגומרי הו הסביר ל"כלכליסט" על הקשר בין מדיניות הממשלה לעניין שמגלות חברות סיניות בהשקעות במערב
"השינוי שעוברת עכשיו הכלכלה הסינית הוא המשמעותי ביותר מאז פתיחתה כלפי חוץ ב־1978", כך מעריך מונטגומרי הו, המשנה למנכ"ל בנק HSBC בסין, את היקף הרפורמה שמקדמת הממשלה בבייג'ינג. הפרספקטיבה של הו רחבה. הוא החל לעבוד ב־HSBC בהונג קונג לפני 35 שנה. ב־2010 עבר משם לשלוחה הסינית של ענק הבנקאות כמנהל הבנקאות המסחרית, וב־2013 מונה למשנה למנכ"ל. לישראל הוא הגיע כאורח ועידת התחזיות של "כלכליסט" שנערכה בתל אביב בחודש שעבר.
- סין: הנשיא ובכירים נוספים יקבלו העלאת שכר של 62%
- קצב הצמיחה בסין ברבעון הרביעי של 2014 - הנמוך מזה 24 שנה
- פסובסקי בחזית: שאלת 42 טריליון הדולר
האם אתה מודאג מההאטה המתמשכת בקצב הצמיחה בסין?
אם לפני עשור התוצר לנפש בסין היה 1,000 דולר, כעת הוא 6,800 דולר. זו צמיחה של פי שישה. כשמסתכלים על התמ"ג לנפש, סין היא עדיין מדינה מתפתחת. הכלכלה הואטה מאז 2010, גם משום שהממשלה התערבה כדי לרסן קצת את הנזילות במשק וקצב צמיחת התמ"ג ירד. לסין היו עניינים פנימיים שהיה עליה לטפל בהם. המפלגה הקומוניסטית שואפת לשנות את האופי של הצמיחה ולעשות רפורמות, איזון מחדש.
אתה מדבר על המעבר לכלכלה המבוססת על צריכה פרטית?
"נכון, אנחנו רוצים להישען פחות על התעשיות הכבדות, ובמקום זאת לשפר את הצריכה הפנימית ולטפל בדברים שלא נכללו ברפורמה הקודמת, כמו עניין זיהום האוויר, ביטחון המזון וצפיפות היתר בערים. חלק מהתעשייה תישאר בידי הממשלה, אבל הכוונה היא לאפשר לחברות פרטיות לקחת חלק משמעותי יותר בצמיחה הכלכלית".
המגמה הזאת תגיע גם להשקעות הזרות?
"הכוונה היא לעודד חברות סיניות לצאת מסין כדי לא להגביל את הצמיחה בתוך המדינה. סין מתכוונת ללמוד טכנולוגיה ממדינות זרות, למשל, בתחום של טיפול בזיהום ובמים".
הבנק המרכזי הסיני חתך את שיעור הריבית לפני כמה חודשים (מ־6% ל־5.6% - ר"א). אתה חושב שהמדיניות המקלה תימשך?
"כן. כיוון שהצמיחה הכלכלית מאטה בסין, הממשלה צריכה לנקוט צעדים כדי לשמור על המומנטום. אחת האפשרויות היא הגדלת הנזילות. שיעור הריבית כיום פשוט גבוה מדי. יהיו גם צעדים אחרים, כמובן. סין היא מדינה גדולה, יש דרישה גדולה לבניית בתים ותשתיות בה. המדיניות המקלה תעודד מימון של הפרויקטים האלה".
אתה לא חושש מבועות נכסים?
"כבנקאי אני עוקב אחר המצב, אך אני לא סבור שהשוק יתרסק. כבר ב־2012 הגבילה הממשלה את המשכנתאות והגדירה מי יכול לקנות נכסים בסין. אם יש לך נכס, תקבל מימון נמוך מאוד. אתה צריך להיות תושב מקומי, אתה צריך לשלם מסים, כדי להוריד לחץ מצד משקיעים מן החוץ. הצעדים האלה הוציאו את האוויר בהדרגה מבועת הנדל"ן בסין".