"יהיו לנו בעיות נזילות כבר במרץ, אז נראה אם האיחוד האירופי קשוח באמת"
שר הכלכלה היווני יורגוס סטת'קיס: גביית המסים במדינה צנחה ב־7% בדצמבר, ובינואר היא צפויה לרדת בשיעור דומה. לדבריו, יוון זקוקה לכ־5 מיליארד יורו כדי להימנע מחדלות פירעון עד יוני, תאריך היעד שהציבה כדי להגיע לסיכומים עם נושיה
יוון מודה כי קופתה עלולה להתרוקן בתוך כמה שבועות, דבר שיביא לחדלות פירעון וליציאה שלה מגוש היורו. שר הכלכלה היווני יורגוס סטת'קיס אמר בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" ביום שישי כי הירידה בגביית המסים ובאפיקי הכנסה אחרים של הממשלה באתונה דחפה את המדינה לסף התמוטטות כלכלית. "יהיו לנו בעיות נזילות כבר במרץ אם גביית המסים לא תשתפר. אז נראה אם האיחוד האירופי קשוח באמת". סטת'קיס התייחס בדבריו לסירובן של מדינות האיחוד האירופי להגיע להסדר חוב חדש עם היוונים.
- יוון עושה שרירים: "לא מעוניינים לקבל סיוע תחת תנאים"
- S&P הורידה את דירוג האשראי של יוון - מתקרב לדירוג "זבל"
- "מנקודת המבט שלי, אפילו לא הסכמנו שלא להסכים"
הסיבה לירידה בגביית המסים היא הימנעות של רבים מאזרחי יוון מהסדרת חובות לרשויות המס בתקווה שהממשלה החדשה תציג מסלולים חדשים ונוחים יותר ליישוב החובות. אזרחים אחרים נמנעו מתשלום מס הרכוש שהטילה הממשלה הקודמת כחלק ממדיניות הצנע, שמפלגת השמאל סיריזה שהקימה את הממשלה הנוכחית מתנגדת לה.
להערכת סטת'קיס, גביית המסים ביוון צנחה ב־7% (1.5 מיליארד יורו) בדצמבר, בהשוואה לנובמבר, ובינואר היא צפויה לרדת בשיעור דומה.
לדבריו של סטת'קיס, יוון זקוקה לכ־5 מיליארד יורו כדי להימנע מחדלות פירעון עד יוני, תאריך היעד שהציבה כדי להגיע לסיכומים עם נושיה. הוא הוסיף כי הוא מאמין שהסדר שיבטיח את הישרדותה הפיננסית עד יוני יושג ו"ההיגיון ינצח". עם זאת, הוא הזהיר כי אם תקוותו לא תתממש, "יוון תהפוך למדינה הראשונה שתיכנס לחדלות פירעון בגלל 5 מיליארד יורו". במצב עניינים כזה רוב חבילות החילוץ שקיבלה מאז 2010, שהיקפן 240 מיליארד יורו, ירד לטמיון.
בשבוע הבא אמורים שרי האוצר של גוש היורו להיפגש בבריסל כדי לדון במשבר הפיננסי עם יוון, שממשלתה החדשה הודיעה שלשום כי אינה מעוניינת יותר לקבל סיוע בתנאים של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. במקום זאת, אמר גורם רשמי בממשלה, יוון מבקשת אישור מגוש היורו להנפיק עוד אג"ח קצרות מועד ודורשת לקבל לידיה את הרווחים שהבנק המרכזי של אירופה ובנקים מרכזיים אחרים גרפו מאגרות חוב יווניות שבידיהם. מדובר בעוד שלב בעימות בין אתונה, המתנגדת לתנאי הצנע שהוצמדו לסיוע שקיבלה, ובין נושיה, זאת לאחר שביום רביעי הודיע הבנק המרכזי האירופי כי יקשיח את העמדות שלו כלפי יוון ולא יסכים לקבל יותר אגרות חוב ממשלתיות כבטוחה כנגד כספים שהוא מזרים לבנקים במדינה.
מוסדות גוש היורו דורשים מיוון להציג בפניהם תוכנית מפורטת להסדרת החובות ולהישרדותה הפיננסית של ממשלת יוון עד פסגת שרי האוצר ביום רביעי, שההחלטה על כינוסה התקבלה לאחר ששר האוצר היווני יאניס ורופקיס שב ללא הישגים ממסע דילוגים בין בירות היבשת. ורופקיס ניסה להשיג תמיכה של ממשלות האיחוד בהסדר חוב חדש ליוון. כדי להמחיש את החשיבות שבהשגת הסכם הוא השווה את מצבה של מדינתו למצבה של גרמניה בראשית שנות השלושים של המאה שעברה ערב עליית המפלגה הנאצית לשלטון. ורופקיס אמר ביום חמישי: "כשאחזור הביתה אני אשוב למדינה שבה המפלגה השלישית בגודלה אינה מפלגה ניאו־נאצית, אלא מפלגה נאצית". ורופקיס התייחס בדבריו למפלגת השחר המוזהב, שהפכה למפלגה השלישית בגודלה במדינה לאחר הבחירות בחודש שעבר.
בתוך כך אתמול הודיעה סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P כי היא חותכת את דירוג האשראי של יוון מ־B ל־B מינוס. כך מתקרב דירוג האשראי שלה ל"זבל" — הדירוג הנמוך ביותר. הדירוג החדש נשאר ברשימת מעקב, סימן שהוא עלול לרדת שוב בתקופה הקרובה.