הבורסה באתונה זינקה ב-8% לאחר הצעת הפשרה של יוון
לפי הצעת הגישור לנושים, יוון תיישם 70% מהרפורמות הכלולות בהסכם החילוץ הנוכחי, אך תחליף 30% מהן ב-10 רפורמות חדשות, שיוסכמו עם ה-OECD. ההצעה אמורה להיכנס לתוקף בספטמבר
יוון מכינה הצעת פשרה לקראת פגישת שרי האוצר של גוש היורו מחר (ד'). בעקבות כך, הבורסה באתונה זינקה ב-8%. הצעת הגישור לנושים אמורה להיכנס לתוקף בספטמבר ותכלול שינויים למדיניות הכלכלית שאימצו הממשלות הקודמות. בעיתון היווני ekathimerini פורסמה טיוטה של ההצעה, שמורכבת מארבעה חלקים.
- החשש מפני המשבר עם יוון: "צריך לגלות גמישות מולה"
- יוון על מסלול התנגשות עם אירופה: קומדיה, טרגדיה, או רומן עם הפי אנד?
- ציפרס: "העדיפות הראשונה - טיפול בפצעים של תוכנית החילוץ"
לפי החלק הראשון, יוון תיישם 70% מהרפורמות הכלולות בהסכם החילוץ הנוכחי, אך תחליף 30% מהן ב-10 רפורמות חדשות, שיוסכמו עם הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD). לפי הדרישה השנייה, יעד העודף של יוון יופחת מ-3% מהתמ"ג ל-1.49%. שלישית, הרשויות ביוון מבקשות להפחית את החוב היווני באמצעות תוכנית המרה. החלק הרביעי מתייחס לכך שיש להקל על "המשבר ההומניטארי" של יוון על ידי אימוץ ההצעות שהעלה ראש הממשלה אלכסיס ציפרס בנאומו ביום ראשון בפרלמנט, ביניהן העלאת שכר המינימום.
הצעת הפשרה מגיעה במקביל לכך שאתמול אמר שר האוצר היווני יאניס ורופקיס למחוקקים היוונים כי לממשלה אין כל כוונה לגזור את הסכם החילוץ הנוכחי או לאפשר פגיעה בתקציב. כמו כן, בעיתון היווני מצטטים מקור במשרד האוצר שטען כי ייתכן והממשלה תמשוך חלק מתשלום ההלוואה האחרון בגובה 7.2 מיליארד יורו, זאת בניגוד להתעקשותה הקודמת כי אינה מעוניינת בכסף.
לפי המקורות, המשלחת היוונית לבריסל שומרת על אופטימיות ומאמינה שהפשרה תושג. המשלחת מתכוונת להיכנס למשא ומתן ב"ראש פתוח" אך תשמור על כמה קווים אדומים, בראשם הסירוב לצעדי צנע נוספים. אולם מנגד, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לא הראתה נכונות לזוז מעמדתה. "מה שנחשב הוא מה שיוון תשים על השולחן", אמרה במסיבת עיתונאים שקיימה אתמול בוושינגטון עם נשיא ארה"ב ברק אובמה.
במקביל, בגרדיאן הבריטי מדווחים על כך שהנציבות האירופית עשויה להציע מחר הארכה של חצי שנה של תוכנית החילוץ היוונית הנוכחית. בתקשורת היוונית אף מדווחים כי ציפרס מתכנן לקיים בהמשך היום שיחת טלפון עם נשיא הנציבות, ז'אן – קלוד יונקר, שמהווה סימן להסכם מתגבש.