$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

יוון על מסלול התנגשות עם אירופה: קומדיה, טרגדיה, או רומן עם הפי אנד?

לאחר שבועיים שבהם הרטוריקה הכתיבה את סדר היום לא פחות משיקולים רציונאליים, מגיע עת ההכרעות בסוגיית יוון אירופה. אלן גרינספאן מאמין ש"ההיפרדות מאירופה היא עניין של זמן". מזכ"ל ה-OECD: "מתחייב לפעול ככל שיידרש כדי למנוע פירוד". מהו לוח הזמנים הצפוי ומהן האפשרויות העומדות על הפרק?

מיקי גרינפלד 13:3109.02.15
נאומו של ראש ממשלת יוון הנכנס אלכסיס ציפראס אתמול בערב היה חוליה נוספת בשרשרת התבטאויות תוקפניות (ואולי התוקפנית מכולן) שנשמעו מאז נצחונה של מפלגת השמאל סיריזה בבחירות. קולם של שני הצדדים נשמע היטב, גם זה של ההנהגה החדשה ביוון וגם זה של הנהגת אירופה - ובמקרה האחרון, בעיקר, אם כי לא רק מכיוון גורמים רשמיים בגרמניה.  

שאלת עתידה של תוכנית הסיוע מצד טרוייקת המלווים (האיחוד האירופי, קרן המטבע הבינ"ל, הבנק העולמי), והשאלה הגדולה יותר של אופציית פרידת יוון מגוש היורו (מהלך הזכה לכינוי "Grexit"), ניצבות על שולחנה של אירופה, וההכרעות צפויות להתקבל בימים הקרובים. היום מתכנסים באיסטנבול שרי האוצר של מדינות ה-20G לדיון התקופתי בכלכלה הגלובלית, אך שאלת המשך היחסים בין אירופה ליוון, ונוסחים אפשריים לפשרה בין הצדדים, צפויים לעמוד במוקד הדיונים. האירוע החשוב ביותר צפוי ביום חמישי – פגישה מסודרת ראשונה בין ההנהגה היוונית החדשה לבין נציגי האיחוד. עוד נגיע לזה.

 

"בדרמה הקומית שעלולה להפוך לטרגדיה כמיטב המסורת היוונית, הסיפור הוא בעצם לא על יוון אלא על אירופה", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות. "הבחירות בספרד יערכו אמנם רק בדצמבר אבל הנסיקה בסקרים (ראו גרף מטה) של מפלגת פודמוס (Podemos), "סיריזה" הספרדית, מעוררת סימני שאלה חדשים על עתיד גוש היורו כולו. גם אם הגוש ידע לצאת מאירועים אלו מחוזק, אין ספק שבטווח הקצר הסיכון באירופה עלה, בעיקר במדינות הפריפריה", אומר גרינפלד.

 

"בשלב זה לא ברור עדיין לאן בדיוק מתפתחים היחסים בין "הטרויקה" לממשלת יוון, כאשר הסיכון להחרפת המשבר עלה לאחר שהבנק המרכזי האירופאי ביטל קבלת האג"ח של יוון כבטוחה לאשראי לבנקים מסחריים. השיחות בין שר האוצר היווני לבין מקבילו הגרמני הסתיימו כאשר הצדדים אמרו שהם אפילו לא יכולים להגיד שהם "הסכימו לא להסכים"", מוסיף אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש.

 

תקציר האירועים האחרונים

ביום חמישי האחרון הודיע הבנק האירופי (ECB) כי החל מה-11 לחודש פברואר לא יקבל אג"ח של ממשלת יוון כבטחונות תמורת ההלוואות שלו לבנקים המסחריים. המשמעות של הצהרה זו היא שהבנקים היוונים עלולים להיקלע לבעיית נזילות.

 

בשישי האחרון הורידה סוכנות הדירוג S&P את דירוג יוון מרמה של B לרמה של –B. סוכנות הדירוג מודי'ס הודיעה במקביל כי היא בוחנת את הדירוג של יוון (CCC+) וכי הורדה נוספת היא אפשרית.

 

הבנק האירופי הבנק האירופי

 

יו"ר היורוגרופ (וועדת שרי האוצר של מדינות גוש האירו), ז'רון דיסלבלום הציב סוג של אולטימטום ליוון והפציר בה להגיע להבנות עם האיחוד עד ה-16 לחודש על מנת להאריך את תוכנית הסיוע. תוכנית הסיוע מסתיימת כעיקרון רק בסוף החודש אבל דיסלבלום טוען שייקח לממשלות הגוש זמן להעביר את ההחלטה שתתקבל בפלמנטים המקומיים ולכן יש צורך להגיע להבנות קודם לכן.על מנת שלא להגיע לדד-ליין ללא הסכמות מחד ולא להיכנע כל כך מהר לאולטימטום מנגד, יוון ביקשה הלוואת גישור עד סוף מאי כדי שתוכל לדון בתנאים, אך דיסלבלום ענה בשלילה וטען שמדינות היורו הן "לא בעסק של הלוואות גישור".

 

בסוף השבוע הודיעה יוון כי אינה מעוניינת יותר לקבל סיוע תחת תנאים מצד האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. במקום זאת, אמר גורם רשמי בממשלה, יוון מבקשת אישור מגוש היורו להנפיק עוד אג"ח קצרות מועד ודורשת לקבל לידיה את הרווחים שהבנק המרכזי של אירופה ובנקים מרכזיים אחרים גרפו מאג"ח יווניות שבידיהם.

 

אתמול הכריז ציפרס כי הוא דבק בתכניותיו לצמצם את צעדי הצנע שנכפו על המדינה, והכריז שוב כי ידחה את הארכת תוכנית החילוץ הבינלאומית. בדברים שנשא בפרלמנט היווני חזר ציפרס על דרישתו שגרמניה – הנושה הגדולה ביותר של המדינה – תשלם פיצויים על מלחמת העולם השנייה, וכן תחזיר הלוואה שהנאצים אילצו את הבנק המרכזי של יוון להעביר בעת הכיבוש. "ליוון יש מחויבות מוסרית לאנשים שלנו, להיסטוריה, לכל האירופיים שלחמו ונהרגו במלחמה נגד הנאצים", טען.

 

ומה יקרה עכשיו?

ביום רביעי צפוייה התכנסות שרי האוצר של האיחוד שינסו להגיע להחלטה לגבי הדרישות שלהם מיוון. בחמישי תתקיים הפגישה של שרי האוצר עם ציפראס, ראש הממשלה היווני ציפראס. "זו הפגישה החשובה ביותר וממנה אמור לעלות העשן הלבן.", אומר גרינפלד.

 

טימותי אדאמס (Timothy D. Adams), נשיא מכון השווקים הפיננסיים הבינ"ל (Institute of International Finance), אמר בראיון ל-CNBC כי הסיכון לכישלון המגעים הוא גבוה: "אני עדיין חושב שקיימת אפשרות שכל הצדדים יעשו מאמץ להידבר בניסיון להגיע להסכמות, אך האפשרות הזו מצטמצמת מאד מהר. אנחנו צריכים לקוות שנצליח להתגבר על זה", אמר אדאמס.

 

"יש דרך להתגבר על המשבר, אבל לשם כך נדרשת רגיעה של הצדדים. הם חייבים להוריד את הטון ברטוריקה שלהם, ובמקביל להפשיל שרוולים, לעבוד על מציאת פיתרון. אני מאמין שניתן למצוא פיתרון אבל הרטוריקה של הימים האחרונים לא עוזרת למצוא אותו", הוסיף אדאמס.

  

לדברי אורי גרינפלד, מכיוון שאף אחד לא רוצה לראות את יוון קורסת, "התרחיש הסביר יותר הוא שבפגישה עם שרי האוצר יגיעו להסכמות לגבי תוכנית הסיוע הבאה והיעדים שיוצבו ליוון כתנאי לתוכנית זו. עם זאת, בכל הנוגע לפוליטיקה בכלל ולפוליטיקה יוונית בפרט, ההיסטוריה מראה שסבירויות ורציונאל עשויים להטעות כך שלא ניתן להתעלם מהסיכון שבפיצוץ השיחות".

 

אחת הדמויות המרכזיות בכלכלה העולמית, אנגל גוריה (Angel Gurria), מזכ"ל הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי, ה-OECD, אמר כי יעשה כל מה שביכולתו כדי למנוע יציאה של יוון מגוש היורו. "כולם רוצים שיוון תישאר חלק מהאיחוד האירופי, ושתגיע לשגשוג ברגע שתצא מהקשיים הנוכחיים", אמר גוריה ל-CNBC.

 

גוריה הכיר במגבלות הפוליטיות והרגולטוריות העשויות להכשיל הסכמות בין אירופה לבין יוון, והדגיש עם זאת כי ניתן למצוא פיתרון: "אני לא חושב שיש סיכון ליציאת יוון מאירופה, ואני אפעל בכל דרך אפשרית כדי למנוע התפתחות כזו. פרידה מאירופה לא תפתור אף אחת מהבעיות הבסיסיות במשבר והיא לא תסייע לא ליוון ולא לאירופה", אמר גוריה.

 

מנגד, אלן גרינספאן, יושב ראש הבנק המרכזי של ארה"ב לשעבר, מעריך שיציאה של יוון מגוש היורו היא רק עניין של זמן. לדבריו, אין מפלט מפרידה כזו, לנוכח המצב שבו אף אחד לא מתכוון להמשיך להעביר להמדינה הלוואות במצב הנוכחית. מצדה של יוון, טוען גרינספאן, היא מכירה בעובדה שהיא לא יכולה לפתור את המשבר

 

"אני לא רואה איך ההישארות בגוש היורו יכולה לסייע ליוון, ואני בהחלט לא רואה כיצד הישארותה של יוון בגוש היורו מסייעת לשאר המדינות בגוש", אמר אתמול גרינספאן בראיון ל-BBC. "לדעתי זה רק עניין של זמן עד שכולם יבינו שפרידה היא האסטרטגיה הטובה לכל הצדדים", הוסיף גרינספאן.

 

אלן גרינספאן אלן גרינספאן צילום: בלומברג

 

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, מעריך כי בסופו של דבר יימצא פתרון ליוון. "גם במידה שלא, המערכת הבנקאית האירופאית תוכל להתמודד עם המצב החדש. הבנק המרכזי האירופאי מציף את השווקים בנזילות ויהיה מוכן להגביר אותה במקרה של זעזוע במערכת הפיננסית".

 

"הממשל החדש ביוון מצוי בין הפטיש לסדן. מול ההתחייבות לבוחרים לסיום תקופת הצנע, לא בטוח שציפו שם לתגובה נחרצת ונוקשה מצד הגוש והבנק המרכזי. יוון עשויה להפוך לחדלת פירעון בתוך שבועיים במידה שלא תכנע לדרישות הטרויקה. היא לא תיכנע בקלות, אך יציאה מהאיחוד האירופי תוביל אותה למיתון עמוק וממושך. ה הסיכוי שיוון תלך עד הסוף? ובכן, הוא די גבוה", מוסיף חברון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x