רוצים לחיות בלה לה לנד? הכירו את המדינות השלוות בעולם
מדד GPI העולמי דירג 162 מדינות לפי רמת האלימות בהן; סוריה ואפגניסטן סוגרות את הרשימה - מי ראשונה, ולאיזה מקום הגיעה ישראל?
איסלנד היא המדינה השלווה בעולם, כך עולה ממדד השלום העולמי (GPI), המדד, המתפרסם זו השנה השמינית, מדרג 162 מדינות ברחבי העולם בהתבסס על "היעדר האלימות" שבהן. ישראל מדורגת במקום ה-149 מבין 162, שלושה מקומות מתחת ללבנון אך מקום אחד מעל קולומביה.
- אז מה אם התחתנו: המדינות הנואפות ביותר בעולם
- ישראל ירדה למקום ה-40 ברשימת המדינות הטובות לעסקים
- מוונצואלה - ועד ארגנטינה: המדינות "האומללות" ביותר בעולם
בעוד שמדינות אירופה שולטות בעשירייה הראשונה של המדינות השלוות, וחולשות על שבעה מבין עשרת המקומות הראשונים, בקצה השני של הסקאלה מדורגות סוריה, אפגניסטן, דרום סודאן, עירק וסומליה, כחמש המדינות האלימות ביותר. באופן כללי, מהמדד עולה כי העולם הופך למקום מסוכן יותר בכל שנה מאז 2008, שכן מדינות רבות נאלצות להתמודד עם פעילות טרור וקונפליקטים פנימיים וחיצוניים.
הדירוג נקבע על פי 22 קריטריונים החל מרמת ההוצאות של המדינה על הצבא ועד ליחסים עם המדינות השכנות ושיעור האוכלוסייה שבכלא. המידע נאסף משורה של מקורות, ביניהם המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, הבנק העולמי וסוכנויות האו"ם השונות.
10 המדינות השלוות בעולם:
1. איסלנד:
זכתה בתואר המדינה השלווה ביותר הודות לשילוב של גורמים. המדינה התגברה על משבר בנקאות ונחשבת כעת לאחת המדינות המתקדמות בעולם עם 100% שיעור אוריינות. בנוסף לכך, הסובלנות בקרב האוכלוסייה מסייעת בשמירה על שיעור פשיעה נמוך. הוצאות הביטחון של איסלנד הן נמוכות גם כן, ואין לה למעשה צבא פעיל. מעבר לכך, תושבי איסלנד נחשבים לאנשים המאושרים והבריאים ביותר בעולם.
2. דנמרק:
המדינה מתרחקת דרך קבע מקונפליקטים צבאיים ומתמקדת יותר בשיפור הכלכלה. ההצלחה והרווחה של המדינה נובעות מרפורמות מתקדמות ומדיניות ממשלתית נבונה. נושאי בריאות, שוויון מגדרי, רווחה חברתית ואחריות עומדים בראש סדרי העדיפויות.
3. אוסטריה:
מדינה נוספת שנוטה להתרחק מעימותים, לפחות מאז סיומה של מלחמת העולם השנייה. המדינה האירופית אימצה מדיניות חוץ גמישה וניטראליות. כיום המדינה נחשבת ליעד תיירותי ובעלת תושבים משכילים במיוחד – מערכת החינוך שלה נחשבת לאחת הטובות והמכובדות באירופה. המקום הגבוה של אוסטריה ברשימה נובע גם בשל איכות החיים הגבוהה והכלכלה החדשנית שלה.
4. ניו זילנד:
המדינה ידועה בשל שיעור הפשיעה הנמוך, היציבות הפוליטית וכיבוד זכויות אדם. התושבים נחשבים סובלניים ופתוחים לזרים. לניו זילנד גם קשרים כלכליים ופוליטיים חזקים עם אוסטרליה. ב-1987 המדינה הפכה לאזור מפורז מגרעין והיא מהתומכות הבולטות בתנועה נגד הגרעין.
5. שוויץ:
המדינה השלווה הזו מפורסמת בזכות אתרי הסקי המרהיבים שלה. מלבד שעונים יקרים ושוקולד, לשוויץ יש עוד הרבה מה להציע, כולל שירותי בריאות מובחרים, חינוך מצוין ותעסוקה בשיעור גבוה.
6. פינלנד:
נבחרה לאחת המדינות השלוות בעולם הודות לאופי הרגוע של הפינים. עם זאת, יחידות צבאיות של פינלנד מעורבות לעיתים בפעילות שמירה על השלום במדינות בעייתיות יותר כמו פקיסטן וליבריה. המדינה משקיעה במידה ניכרת בחינוך ובבריאות, החלטה שמובילה לאיכות חיים גבוהה, אריכות חיים ורמה גבוהה של אוריינות. יתרה מכך, מערכת החינוך של פינלנד נחשבת לטובה בעולם. כמו כן, רמת השחיתות במדינה נמוכה, כך גם לגבי אפליה מגדרית ופערים חברתיים.
7. קנדה:
איכות החיים במדינה נחשבת לאחת הגבוהות בעולם. קנדה נחשבת גם כמדינה מסבירת פנים למיעוטים ולמהגרים. קנדה גם מעדיפה להתרחק מעימותים צבאיים והוצאות הצבא שלה נמוכות יחסית. אטרקציות הטבע המרהיבות בקנדה נחשבות מקור משיכה לתיירים מרחבי העולם.
8. יפן:
היפנים ידועים כבעלי מזג נוח ועולם פנימי עשיר. כמו כן, הם בין העמים הכנים, המנומסים והחברותיים ביותר בעולם. הם גם ממושמעים ביותר ונוטים להעדיף את טובת החברה על פני היחיד. תכונות אלה ככל הנראה עזרו ליפן להפוך לחברה מתקדמת עם טכנולוגיה מפותחת וכלכלה חזקה.
9. בלגיה:
אף שמדובר במדינה קטנה למדי, היא עדיין אחת המדינות הטובות והשלוות בעולם. בריסל הבירה הפכה למרכז פוליטי עולמי מאז סיום מלחמת העולם השנייה, כולל מטה נאט"ו והפיכתה לבירת האיחוד האירופי. האוכלוסייה זוכה לאיכות חיים גבוהה כולל חינוך איכותי ומערכת בריאות מצוינת.
10. נורבגיה:
אחת המדינות החברותיות והשלוות בעולם. כמו שאר מדינות סקנדינביה, שיעור הכליאה בנורבגיה נמוך וכך גם שיעורי הפשע והאלימות. בזכות השקעות נבונות בייצור נפט, המדינה הצליחה בעשור האחרון לבנות כלכלה חזקה. בהתאם, נורבגיה היא אחת המדינות העשירות והיקרות בעולם. הודות לאיכות חיים גבוהה והרווחה החברתית, נורבגיה היא בהחלט מדינה בטוחה ונוחה לחיות בה.