$
כלכלה ומדיניות

שרים בגוש היורו: "יש להכין תוכנית חלופית - למקרה שהמו"מ עם יוון ייכשל"

בעקבות כשלון פגישת שרי האוצר של גוש היורו אתמול, העלו כמה מהם את האפשרות של הכנת "תוכנית ב'"; עם זאת השרים נמנעים מלדבר על כך בפומבי - "כדי שלא לאותת לשווקים שהמשחק נגמר"

שירות כלכליסט 17:1125.04.15

סירובה של אירופה להכין "תוכנית ב'" למקרה שבו המו"מ עם יוון ייכשל, המזומנים שלה ייגמרו והיא לא תוכל לשלם את חובותיה, מטריד כמה משרי האוצר בגוש היורו.

 

שר האוצר של סלובניה, דושאן מרמור, הוביל אתמול, בפגישת שרי האוצר של גוש היורו (היורוגרופ) שנכשלה, את העמדה שלפיה יש לשקול הכנת "תוכנית ב'". כמה שרים נוספים הביעו דעה דומה.

 

לדברי מרמור, "השאלה  שהעלתי בפגישה היתה מה נעשה אם לא נגיע בזמן לסיכום על תוכנית חדשה ליוון, כך שהיא לא תצליח לבצע מימון מחדש של חובותיה או לשפר את רמת הנזילות שלה. 'תוכנית ב' יכולה להיות כל דבר".

 

בפברואר האחרון החליטו שרי האוצר של גוש היורו כי על יוון להגיע להסכם עם הנושים על הסכם החילוץ עד סוף יוני; עוד אמרו כי הוא מצפים כי המדינה, הזקוקה נואשות למזומנים,תציג בפניהם את רשימת הרפורמות עד סוף אפריל. ואולם מפלגת השלטון היוונית סיריזה, שניצחה בבחירות בינואר 2015 מתקשה להציג רשימה כזו - מאחר שחלקה עשוי לעמוד בניגוד להבטחותיה לבוחרים להיאבק בתוכניות הצנע שכפו מדינות גוש היורו.

 

שר האוצר של הולנד, ירון דיסלבלום, המשמש גם יו"ר היורוגרופ, אמר כי "כמה מדינות סבורות כי לאור חוסר ההתקדמות במו"מ עם יוון, והגישה שהיא מפגינה, אנחנו עלולים להיקלע לצרות. בהקשר הזה, אותן מדינות הזכירו אפשרות ל'תוכנית ב'".

 

ירון דיסלבלום ירון דיסלבלום צילום: איי אף פי

חלק מהשרים הביעו תרעומת על כך שפייר מוסקוביצ'י, הנציב האירופי לעניינים כלכליים, בלם כל אפשרות לדיון פומבי על אפשרות לתוכנית חלופית.

גורם המקורב למו"מ אמר כי "השרים אינם מודיעים שהם עובדים על תוכנית חלופית, כי זה ישדר לשווקים שהמשחק נגמר".

 

שר האוצר היווני, יאניס ורופקיס, אמר אתמול כי "כל אזכור ל'תוכנית ב'' הוא אנטי-אירופאי. אין דבר כזה, ולא יכולה להיות, 'תוכנית ב'".

  

שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שויבלה, נשאל היום האם שרי היורוגרופ מכינים "תוכנית ב'", וענה כי "אסור לשאול פוליטיקאים אחראיים על חלופות", ענה שויבלה. לדבריו, אם היה כי השרים עובדים על "תוכנית ב'", הדבר היה יכול ליצור פניקה.

 

כדי להסביר את עמדתו, שויבלה הזכיר את החשאיות שבה הוכנה התוכנית לאיחוד מערב גרמניה ומזרחה ב-1989: "אם השרים אז, ואני הייתי אחד מהם, היו מודיעים 'יש לנו תוכנית לאיחוד', אז קרוב לוודאי שכל העולם היה אומר 'מזרח ומערב גרמניה יצאו מדעתן'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x