$
כלכלה ומדיניות

לא מחכות להסרת הסנקציות: סין תקנה מאיראן נפט בתמורה למזומן וסחורות

זאת בהתאם לסיכום חדש בין שתי המדינות. את הסחורות תקנה סין ממדינות שלישיות. מומחה לסין לכלכליסט: "סין מזהה את הפוטנציאל שטמון בהתחזקותה של איראן"

מיכאל פרל 16:1102.06.15

איראן לא מחכה להסרת הסנקציות המערביות ומוצאת דרכים להגדיל את קשרי המסחר שלה עם מדינות אחרות באסיה. ממשלות סין ואיראן סיכמו ביניהן על יצירת מנגנון חדש לייצוא נפט איראני לסין, שבמסגרתו תקבל איראן כסף מזומן וסחורות שונות דרך מדינות שלישיות. את התוכנית חשף אתמול ראש לשכת המסחר איראן-סין, אסאדולה אסגרוולאדי, שהתראיין לרדיו קול הרפובליקה האיסלאמית – תחנת הרדיו הציבורית של איראן.

על פי ההסכם, שאותו גיבשו משרד הנפט האיראני ונציגי ממשלת סין, איראן תקבל 35% מהתמורה בכסף מזומן, ואילו 65% הנותרים ישולמו לה בסחורות, שאותן תרכוש סין ממדינות שלישיות ותעביר לרפובליקה האיסלאמית.

 

"משרד הנפט והבנק המרכזי של איראן יתאמו את הסדרי רכישת הסחורות, שיגיעו בעיקר מיפן ודרום-קוריאה. שאר הכסף יועבר לקרנות", אמר אסגרוולאדי.

בהתאם למשטר הסנקציות שהושתו על איראן עקב קידום תוכנית הגרעין שלה, סין היא אחת משש המדינות המורשות לרכוש נפט מהרפובליקה האיסלאמית, כאשר מכסת הנפט המותרת למכירה היא מיליון חביות ביום.

 

נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט באיראן (ארכיון) נשיא איראן חסן רוחאני ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט באיראן (ארכיון) צילום: אי פי איי

 

ואולם, בפועל מייבאת סין פחות מחצי מהמכסה, כ-440 אלף חביות ביום במסגרת עסקאות סחר חליפין. זאת בשל הבעיה להעביר כסף לאיראן. ניתוקה של איראן ממערכת הסליקה הבינלאומית והגבלות נוספות של מוסדות פיננסיים במערב, הופכים פעולה זו לכמעט בלתי אפשרית.

המנגנון הזה כבר יצר מספר בעיות. קצב העברת הנפט מאיראן לסין לא תאם את קצב העברת הסחורות בכיוון ההפוך, והאיראנים לא תמיד רצו את הסחורה הסינית - מה שגרם להיוויצרות חובות של סין כלפי איראן.

 

העסקה הנוכחית תאפשר לאיראן למכור את מלוא מכסת הנפט ולהזרים לכלכלתה כסף מזומן, לו היא כה זקוקה. נוסף על כך, היא גם תוכל לקבל סחורות שעד היום לא הצליחה לייבא. על פי הערכות, מנגנון דומה עשוי להיות מיושם בעתיד גם לטובת ייבוא גז איראני לסין.

 

סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של איראן. לדברי אסגרוולאדי, היקף הסחר השנתי בין שתי המדינות עומד על 52 מיליארד דולר, 55% מתוכם  - הייצוא האיראני לסין. ייבוא הנפט מאיראן לסין, למשל, הגיע באפריל האחרון לשיא של 11 חודשים. להערכתו, עם הסרת הסנקציות, מספר זה צפוי לגדול בשיעור של 20% בשנה. "אנחנו מסתכלים על יחסי הסחר עם סין בפרספקטיבה עתידית ארוכת טווח, עם ובלי קשר להסרת הסנקציות", הוא ציין.

 

סין, מצידה, מגלה עניין רב בהתחזקותה של איראן והצטרפותה הצפויה למשפחת העמים. "סין מזהה את הפוטנציאל שטמון בהתאוששות הכלכלית של איראן", אומר לכלכליסט פרופ' ז'אן־פייר למאן, מהמומחים הבולטים בעולם לכלכלה ולפיתוח של אסיה, המרצה באוניברסיטת הונג-קונג ואוניברסיטת נימראנה שבהודו. למאן מסביר כי סין רואה באיראן שותף חשוב הן למטרות סחר, והן לטובת קידום פרויקט דרך המשי שלה - מיזם ענק לחיבור תחבורתי בין סין לאירופה. "סין רוצה לראות את איראן חזקה מספיק כדי לשרת את האינטרסים הכלכליים שלה, אך לא חזקה מידי בשביל לאיים על האינטרסים הביטחוניים שלה".

 

ב-30 ביוני אמורה איראן לחתום על הסכם הקבע עם שש המעצמות, שיסדיר את הפיקוח על תכנית הגרעין שלה ויגדיר את ההגבלות שיחולו על תוכנית זו. בתחילת השבוע סיכמו נציגי המעצמות את פרטי הסנקציות שיושתו על איראן במקרה של הפרה עתידית של ההסכם שעליו היא צפויה לחתום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x