זעם באיחוד האירופי על יוון: "קרב היום שמישהו יאמר שהמשחק נגמר"
כך לדברי נשיא האיחוד; ביוון מנסים לשדר אופטימיות, אך בגרמניה דווח כי הממשלה לא שוללת יותר אפשרות לחדלות פירעון יוונית
יוון צריכה להפסיק להילחם בדרישות הנושים ולחתום על הסכם שימנע חדלות פירעון של המדינה ועזיבת גוש היורו, כך עולה מדבריו של נשיא האיחוד האירופי דונלד טאסק, שנזף אתמול (ה') בראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס על שהוא מתחמק מחתימה על הסכם חובות. במקביל, המשלחת מטעם קרן המטבע הבינלאומית נטשה את השיחות עם יוון, שהתנהלו בבריסל. בכיר באיחוד האירופי מסר כי ניתנו ליוון פחות מ-24 שעות לחזור עם הצעות שיפרצו את המבוי החסום.
- נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ ליוון: "זמנכם הולך ואוזל"
- ראש ממשלת יוון: התנאים לחילוץ הם "הפתעה לא רצויה ולא רציונאלית"
- ראש ממשלת יוון מתעקש: "הצעת הנושים לא יכולה להוות בסיס להסכם"
בתוך כך, ביוון מקווים להשיג הסכם עם הנושים בפגישת שרי האוצר של גוש היורו שתתקיים ביום חמישי הבא, ה-18 לחודש, כך לטענת שר הפנים, אלכסוס פלבוראריס. עם זאת, עיתון ה"בילד" הגרמני דיווח כי ממשלת גרמניה לא שוללת יותר את האפשרות שיוון תגיע לחדלות פירעון. על פי הדיווח, היועצים של הקנצלרית אנגלה מרקל מקיימים דיונים בנוגע לאופן שבו יתמודדו עם חדלות פירעון, כוללת הטלת הגבלות הון על לקוחות של הבנקים היוונים וקיצוץ החוב. מרקל מגיבה גם ללחץ הגובר מצד המפלגה שלה , שכן מספר הולך וגדל שלפוליטיקאים מתנגדים להמשך הענקת סיוע פיננסי ליוון.
"אין יותר זמן להימורים", הודיע טאסק במסיבת עיתונאים אתמול בבריסל. "היום מתקרב, כך אני חושש, שמישהו יאמר שהמשחק נגמר". יוון עומדת על סף קריסה כלכלית ונראה שהנושים מאבדים את הסבלנות מטקטיקות העיכוב והמסרים המעורבים של ציפרס, שנבחר לאחר שהבטיח שיסיים את עידן הצנע ביוון. "הכדור במגרש של יוון", הכריז דובר קרן המטבע גארי רייס בוושינגטון, "יש פערים משמעותיים בינינו במרבית התחומים העיקריים. לא חלה שום התקדמות בצמצום הפערים האלה". מקור יווני אמר לסוכנות רויטרס כי המשלחת היוונית עזבה גם כן את בריסל ושבה לאתונה בשל המחלוקות המתמשכות.
מרקל, שנפגשה עם ציפרס ונשיא צרפת פרנסואה הולנד ביום רביעי, ציינה גם היא כי יוון חייבת להתפשר. "הנכונות לשתף פעולה עם הנושים קיימת", אמרה ביום חמישי לפני פסגת מנהיגי אירופה ואמריקה הלטינית בבריסל.
עם זאת, ציפרס חייב למצוא הסכם שיתקבל בקרב המחוקקים והציבור באתונה. בינתיים המצב הכלכלי של יוון ממשיך להידרדר ושיעור האבטלה טיפס ברבעון הראשון ל-26.6% מ-26.1% ברבעון הקודם. הציבור היווני עצמו חלוק בדעה כיצד להיענות לדרישות האירופים, שמתנים תנאים בנוגע להמשך הסיוע לכלכלת המדינה. בסקר שנערך השבוע, 50% מהנשאלים טענו שעל יוון להיכנע לתנאים החדשים בעוד ש-37% דרשו שציפרס יעמוד על שלו.
אתמול תלו חברי האיגוד הקומוניסטי PAME שלט ענק על בניין משרד האוצר שבו נראה ציפרס לצד קודמיו בתפקיד, ובו הוא מאשים אותם בכך שהסכימו לתנאי הצנע שהוטלו על יוון. "דיממנו מספיק, שילמנו מספיק", נכתב בשלט, "תחזירו את הנושא לעם, חסמו את אמצעי הצנע".
"לא נוכל להתמודד עם האבטלה"
יוון זקוקה להסכם על מנת שיועברו לה כספי החילוץ. אם לא תקבל את הכסף עד סוף החודש היא תתקשה לשלם בחזרה לקרן המטבע 1.6 מיליארד יורו (1.8 מיליארד דולר). אפשרות כזו תגרום להטלת מגבלות הון ועלולה אף להוביל לעזיבתה של יוון את גוש היורו, כשההשלכות המלאות של מהלך מסוג זה על הכלכלה האירופית עדיין אינן ברורות לגמרי.
אולם נותרו כמה מחלוקות מרכזיות בין יוון והנושים, בראשן צמצום תשלומי הפנסיה והעלאת המע"מ, זאת בעוד שביוון מבקשים הקלה בתשלומי החוב. "לא משנה מה נעשה, אילו אמצעים ננקוט, לא משנה מה נעשה, אם לא נתחיל לטפל בבעיית החוב אין שום סיכוי שהכלכלה היוונית תתניע מחדש", אמר שר הפנים פלבוראריס. "אם הכלכלה היוונית לא תתניע מחדש, לא נוכל להתמודד עם האבטלה, חנויות יסגרו". סגן שר האוצר דימיטריס מרדאס אמר בראיון לתחנת רדיו בנוגע לתשלום ההלוואה לקרן המטבע בסוף החודש כי "זה התפקיד שלנו לשלם את המחויבויות שלנו לפי המועד שנקבע".