מנהיגי אירופה לוחצים על יוון לעשות ויתורים אחרונים כדי לרצות את הנושים
המנהיגים מקיימים פגישת חירום בבריסל לצורך קיום הערכת מצב על משבר החוב היווני. מוקדם יותר פירט שר הכלכלה היווני את ההצעה היוונית לנושים הכוללת מסים על עשירים והעלאת שיעור המע"מ על פריטים נבחרים
מנהיגי אירופה דוחקים בראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס "לעשות פוש אחרון" ולרצות את הנושים כדי לסיים את הסאגה סביב משבר החוב הנמשכת בחמשת החודשים האחרונים. "השגת הסכם עד סוף השבוע אפשרית, אך אינה ודאית", אמר ראש ממשלת בלגיה צ'רלס מישל כאשר הגיע לפסגת מנהיגי אירופה שעסקה במשבר היווני והתקיימה בבריסל. נשיאת גרמניה אנגלה מרקל נשמעה זהירה אף יותר ואמרה כי "הפגישה בין המנהיגים היא לצורכי היוועצות בלבד, מאחר שאין בסיס לקבלת החלטה".
מוקדם יותר הערב קבוצת שרי האוצר של גוש היורו פרסמה הצהרה רשמית, שלפיה השרים רואים באור חיובי את הצעתה החדשה של יוון לנושים: "היורוגרופ מברכת על הגרסה החדשה של תכנית הרפורמות שהגישו הרשויות היווניות הבוקר לפני פגישת שרי האוצר, ומחשיבה זאת כצעד חיובי בתהליך. ביורוגרופ ביקשו מהנציבות האירופית, מהבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית להתחיל בניתוח ההצעה החדשה, ולעבוד ביחד עם הרשויות היווניות על הפעולות שכבר בוצעו מתוך מטרה להשיג הסכם על תכנית הרפורמות בהמשך השבוע".
בראיון ל-BBC אמר שר הכלכלה היווני, גיורגוס סטאטקיס כי להערכתו ההצעה החדשה שהגישה הממשלה היוונית תפרוץ את המבוי הסתום בשיחות עם הנושים. סטאטקיס פירט את ההצעות החדשות: מס חדש על עסקים, מס חדש על העשירים והעלאה מסוימת של שייעור המע"מ על פריטים נבחרים. להערכתו ביוון יצטרכו לסיים עניינים טכניים בימים הקרובים על מנת להשלים את ההסכם. עוד העריך כי יוון תוכל להעביר תשלום של 1.5 מיליארד יורו לקרן המטבע עד לתאריך היעד של ה-30 ביוני, ובכך תמנע מחדלות פירעון.
- סוף למשבר עם יוון? עליות חדות בבורסות אירופה, אתונה קופצת ב-7%
- יאניס ורופאקיס: "מרקל תחליט אם להשליך אותנו מהסיפון"
- האם יוון מתגמשת? שר הפנים: נגיש הצעה משופרת במו"מ עם הנושים
גם דבריו של נשיא היורוגרופ, ירון דיסלבלום, במסיבת העיתונאים בתום ועידת שרי האוצר העידו על אופטימיות: "התקווה היא שנוכל להשיג הסכם בהמשך השבוע", אמר דיסלבלום. במסיבת העיתונאים השתתף גם הנציב האירופי לעניינים כלכליים ומוניטאריים, פייר מוסקוביסי שחזר על הטענה כי ההצעות של יוון מהוות בסיס טוב לעבודה.
דיסלבלום הודה כי בבוקר התקבלו ההצעות החדשות מצד יוון, אך מכיוון שלא היה זמן לעבור כמו שצריך על ההצעות, לא התקבלה הערכה כוללת עליהן, אלא רק הועברה הערכה ראשונית מצד הנושים. בשל כך הוא מסביר, הנושים יצטרכו כעת לעבור בעיון על כל ההצעות ולחשב אותן מהבחינה הפיסקאלית לפני שיוכלו להתקדם. מדבריו של דיסלבלום ניתן להבין כי שרי האוצר יקיימו ועידת פסגה נוספת השבוע.
הבנקים ביוון הטילו תקרת משיכה של 3,000 יורו
עם זאת ביוון נראה כי הבנקים מתכוננים לרע מכל. "הבנקים הטילו תקרה לא רשמית של 3,000 יורו על משיכות מזומנים בסניפים עצמם", כך צוטט היום בנקאי יווני בפיננשל טיימס, זאת בזמן ששרי האוצר של האיחוד האירופי נפגשו לוועידת פסגה מיוחדת בנושא המשבר ביוון. לדבריו, במהלך סוף השבוע נמשכו 400 מיליון יורו מכספומטים כך שמשיכת הכספים הכוללת בין יום שישי לראשון עומדת על 2 מיליארד יורו, נתון שאושר גם על ידי הבנק המרכזי.
מוקדם יותר אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל כי "עדיין לא התקבלה החלטה אם נסייע ליוון בהיחלצות מהמשבר הכלכלי. ההחלטה תינתן בימים הקרובים". נשיא צרפת פרנסואה הולנד הוסיף כי "אנו שואפים להסכם קבוע ויציב עם יוון, ולא להסכם חלקי או מוגבל בזמן. לדבריו, "נעשה כל שבכוחנו כדי להבטיח גיבוש הסכם בימים הקרובים".
הבוקר פורסם כי יוון הגישה ברגע האחרון לנושים שלה הצעה עם ויתורים מצידה, זאת לקראת יום נוסף של פגישות בניסיון למנוע את יציאתה של המדינה מגוש היורו. ההצעה היוונית הועברה לאחר סבב שיחות טלפון בין מרקל, הולנד ונשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר.
שר האוצר של גרמניה וולפגנג שוויבלה אף ציין כי מאז יום חמישי לא התקבלה הצעה חדשה עליה יוכלו לעבור. בלי הצעות מהותיות מיוון לא יוכלו להתקדם בפסגה, הזהיר.
שר האוצר האירי, מייקל נונאן, ציין אף הוא כי הציפיות להשגת הסכם "נמוכות ביותר". לדבריו הסיבה לכך היא שלא היה לשרים מספיק זמן להתכונן, משום שבתחילה הגישה יוון טיוטה לא נכונה של ההצעות. הוא הוסיף כי ייתכן והשרים יתכנסו שוב כבר ביום חמישי.
"לידת מלחציים"
מרטין סלמאיר, שעומד בראש הקבינט של הנציבות האירופית מסר כי ההצעה היוונית מספקת "בסיס טוב להתקדמות". אם כי, הוא כינה את המשא ומתן "לידת מלחציים", בשל המאמצים שהופעלו כדי למנוע את עזיבת יוון מגוש היורו. עם זאת, בשלב זה גם עוד לא ברור באיזו מידה התוכנית היוונית עומדת בדרישות הנושים לקיצוצים בהוצאות ולביצוע רפורמות במערכת הרווחה. בכל מקרה, התקווה שההצעה תוביל להשגת הסכם, לאחר חמישה חודשים של מבוי סתום, הובילה לעליות בבורסות באירופה.
הנושים הבינלאומיים של יוון מקווים שיוכלו להשיג הסכם שיאריך בשישה חודשים את תוכנית החילוץ ויאפשר העברה של 18 מיליארד יורו בכספי סיוע. יוון אמורה לשלם חזרה לקרן המטבע הבינלאומית 1.6 מיליארד יורו עד סוף החודש.
בינתיים באתונה, מעל 7,000 אנשים יצאו לרחובות במחאה נגד צעדי הצנע שנכפו על המדינה. המפגינים החזיקו שלטים עם סיסמאות כמו "אירופה שונה עם ציפרס" ו"אי אפשר לשחד את העם, המדינה לא למכירה". במהלך סוף השבוע האחרון משכו היוונים 1 מיליארד יורו מהבנקים. עם זאת, מנכ"לית הבנק הגדול במדינה טענה בראיון לרדיו היווני כי להערכתה "השפיות תנצח" ותוביל את שני הצדדים להשגת הסכם. "להיכנס לשטח לא מוכר ושגוש היורו ויוון ייקחו על עצמם כל כך הרבה סיכונים בגלל הפרש של 3 מיליארד יורו, לדעתי זה לא שפוי", אמרה לוקה קאטסלי.