$
כלכלה ומדיניות

יאניס ורופאקיס: "מרקל תחליט אם להשליך אותנו מהסיפון"

שבוע של הכרעות על עתיד גוש היורו. במאמר שפרסם שר האוצר היווני ביומון הגרמני "פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג", הוא קרא לקנצלרית גרמניה להגיע ל"הסכם מכובד" עם אתונה. מנהיגי האיחוד האירופי יקיימו מחר בבריסל פגישת חירום, שבה הם ידונו גם בהצעה היוונית החדשה לרפורמות

שירות כלכליסט 19:3421.06.15

מנהיגי האיחוד האירופי ייוועדו מחר (ה') בבריסל כדי לדון בדרכים לפתרון המשבר היווני. שבוע בדיוק ממועד פירעון החוב של יוון לקרן המטבע הבינלאומית, הקולות שנשמעים מאתונה מטילים את האחריות לפתרון המשבר על גרמניה והקנצלרית אנגלה מרקל.

 

שר האוצר היווני יאניס ורופאקיס פרסם היום מאמר ביומון הגרמני "פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג", ובו הוא כתב כי "ביום שני, כאשר מנהיגי האיחוד האירופי יתכנסו לפגישת החירום בבריסל, הקנצלרית מרקל תצטרך לקבל החלטה קשה: האם להיכנס להסכם מכובד עם ממשלה שהתנגדה לחבילות החילוץ וחיפשה פתרון שיסיים את המשבר היווני אחת ולתמיד, או להיכנע לקולות בתוך הממשלה הגרמנית שקוראים להשליך מהסיפון את הממשלה היוונית הנבחרת שיכולה להוביל את העם היווני בשביל של רפורמה אמיתית. הבחירה היא שלה".

 

ורופאקיס ולגארד, יו"ר קרן המטבע. יוון חייבת להשיב 1.6 מיליארד יורו עד סוף החודש ורופאקיס ולגארד, יו"ר קרן המטבע. יוון חייבת להשיב 1.6 מיליארד יורו עד סוף החודש צילום: איי אף פי

 

ורופאקיס הבהיר כי יוון "תגיע לבריסל כשהיא נחושה להתפשר עוד יותר, כל עוד לא יבקשו מאיתנו לקבל עוד הלוואות תחת תנאים שלא מציעים שום תקווה שיוון תוכל לפרוע את חובותיה".

 

יוון חייבת לקרן המטבע הבינלאומית 1.6 מיליארד יורו, שאותם היא צריכה לשלם עד סוף החודש. כדי לפרוע את החוב הזה זקוקה יוון להפשרה של 7.2 מיליארד יורו - כספי החילוץ שעוד נותרו לה. הפשרת הכספים תלויה בביצוע רפורמות כלכליות שיהיו מקובלות על שני הצדדים.

 

מרקל. הבחירה היא שלה מרקל. הבחירה היא שלה צילום: רויטרס

 

אף שלפי הערכות הפער בין שני הצדדים אינו גדול יותר מ-2 מיליארד יורו בהיקף הקיצוצים שאליהם נדרשת יוון, המחלוקת נסבה על עניינים מהותיים. כך, למשל, יוון מסרבת לבצע קיצוץ בפנסיות הממשלתיות, שכן 46% מהגמלאים במדינה כבר נמצאים מתחת לקו העוני. יוון מבקשת גם לדון בתספורת לחובותיה, דבר שאיננו מקובל על הנושים.

 

בד בבד, תעשיינים בגרמניה קוראים לממשלה להחזיק בעמדתה הנוקשה, ולא להיבהל מאפשרות של חדלות פירעון יוונית. "מספיק זה מספיק, יוון קיבלה ודחתה הצעות סיוע רבות", אמר ביום שישי האחרון אנטון ברנר, נשיא פדרציית הקמעונאות, הסחר והשירותים הגרמנית לשבועון החדשות "פוקוס". דברים ברוח דומה, אם כי רכים יותר, השמיע מנכ"ל ענקית התרופות באייר מרין דקרס שאמר ליומון "בילד" כי "המצב הנוכחי לא יכול להימשך. הפתרון שיבוא צריך להיות לשנים ארוכות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x