$
כלכלה ומדיניות

המשבר ביוון

ר"מ יוון: לא אתפטר גם אם תומכי ה"כן" במשאל ינצחו

לפי קרן המטבע, יוון זקוקה ל-50 מיליארד יורו בשלוש השנים הקרובות ויש לאפשר לה פריסת חובות מקיפה

שירות כלכליסט 21:5302.07.15

21:50 - ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס, אמר בראיון לטלוויזיה היוונית כי יישאר בתפקידו ויחתום עם נושי המדינה על הסכם, וזאת במידה שבמשאל העם שייערך ביום ראשון ינצחו תומכי ה"כן" להצעת הנושים לסיוע למדינה. עם זאת, הוא הבטיח ליוונים שהצבעת "לא" תאפשר לו לנסוע לבריסל כבר למחרת כדי לחתום על הסכם. ממשלתו של ציפרס מתנגדת להצעת האיחוד, ושר האוצר ורופאקיס אמר קודם לכן יתפטר  אך יישאר בפרלמנט אם תומכי ה"כן" ינצחו במשאל.

 

18:45 - הלחץ על הבנקים היווניים מתגבר: סוכנות הדירוג פיץ' הורידה את דירוג הבנק הלאומי של יוון ושל יורובנק ארגסיאס מ-CCC ל-CC. מודי'ס הודיעה כי היא בחונת להוריד את דירוג הבנק הלאומי, בנק פיראוס, יורובנק ארגסיאס, אלפא בנק ואטיקה בנק.

 

17:50 - ארבעת הבנקים הגדולים של יוון היו קורסים ומגיעים לחדלות פירעון אלמלא הוטלו המגבלות על משיכת כסף, וזאת בעקבות החלטת הבנק המרכזי של אירופה לא להגדיל את הזרמות החירום למדינה - כך לפי סוכנות הידיעות פיץ'. לפי המגבלות, הבנקים ייוותרו סגורים עד יום שני הבא, ומותר למשוך מהכספומטים עד 60 יורו ביום.

 

בתוך כך קרן המטבע הבינלאומית קובעת כי יוון זקוקה ל-50 מיליארד יורו נוספים בשלוש השנים הקרובות ולפריסת חובות מקיפה כדי לאפשר "מרחב נשימה" וייצוב כלכלי. גם במקרה שתקבל יוון מימון עד 2018, רמת החוב תישאר גבוהה למשך עשורים קדימה ותהיה פגיעה מאוד לזעזועים. לפי הקרן, יש לאפשר ליוון 20 שנים בהן לא תשלם חובות, והתשלום האחרון לא צריך להתבצע לפני שנת 2055. גורמים בקרן המטבע אמרו כי לא יסכימו להציע חבילת סיוע שלישית למדינה ללא רפורמות כלכליות והקלה בתשלום החובות. בכך נוצרת מחלוקת בין הקרן ובין נושיה האירופיים של יוון, והיא מתקרבת למעשה לעמדתו של רה"מ ציפרס שמתנה ביצוע צעדי צנע נוספים בפריסת בחובות.

 

15:10 - שר האוצר של יוון יאניס ורופאקיס אמר היום (יום ה') שיתפטר מתפקידו אם מחנה ה"כן" ינצח במשאל העם ביום ראשון, ויוון תחתום בעקבותיו על הסכם חדש עם הנושים האירופאים שלה.

 

 

 צילום: איי אף פי

 

בראיון לערוץ הטלוויזיה של סוכנות הידיעות בלומברג אמר ורופאקיס "נמצא דרך לחתום על זה. ייתכן שנשנה את הרכב הממשלה משום שכמה אנשים לא יהיו מסוגלים לעכל את זה. אני לא אחתום על הארכה נוספת (של הסכם עם הנושים) ואעמיד פנים. אני אלרגי אליהם". הוא הוסיף כי יעדיף לחתוך את ידו מאשר לקבל עוד צעדי צנע כאשר הנושים לא מוכנים להקל בחוב של יוון. עם זאת, הוא הביע ביטחון כי מחנה ה"לא" ינצח.

 

אמש אמר שר האוצר היווני שבמשאל העם יוכל הציבור להעביר לנושים מסר ברור לגבי תוכנית החילוץ שהוצעה לו. לדבריו, "יוון סירבה להצעת הנושים כי היא לא ישימה". הוא נשאל אם יהיה כסף בכספומטים ביום שני והשיב "בוודאי". לדבריו, המגבלות על תנועת הון יוסרו באופן מיידי ברגע שיושג הסכם. "יוון בגוש היורו כעת, ותמשיך להיות חלק ממנו".

 

סקר שערך על-ידי חברת הסקרים Euro2day מראה שרוב היוונים יצביע בעד צעדי הצנע שמכתיב האיחוד האירופי. על פי הסקר, 47.1% מהיוונים יצביעו בעד צעדי הצנע ואילו 43.2 יצביעו נגדם. אותו הסקר מראה כי היוונים יצביעו באופן גורף בעד הישארות באיחוד האירופי, עם 75% אחוזים בעד השארת מטבע היורו.

 

הנתונים מראים כי לראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס, יש עוד הרבה על מה להילחם לאחר שהתעקש לשלוח את יוון למשאל העם. זאת למרות שהיה צפוי לסגת ממשאל העם ולהסכים לרוב דרישות החילוץ ביום שני בלילה.

 

דוכן ריק ומאחוריו חנויות סגורות ביוון דוכן ריק ומאחוריו חנויות סגורות ביוון צילום: בלומברג

 

"ביום שנים ממשלת יוון תשב לשולחן הדיונים לאחר משאל העם, עם דרישות לתנאים טובים יותר לעם היווני", אמר ציפריס בטוויטר.

 

קנצלרית גרמנה, אנגלה מרקל, אמרה שלא יתקיימו עוד דיונים לגבי חבילת החילוץ ליוון עד לאחר יום ראשון. " פשרה בכל מחיר אינה אפשרות. אחרת אירופה תהיה אבודה", אמרה במפגש בבנק המרכזי של גרמניה אתמול.

 

לפני סגירת הבנקים, בסקר שנערך על-ידי ProRata, נמצא כי 57% מהיוונים יצביעו נגד תנאי החילוץ אולם לאחר סגירת הבנקים, נתון זה השתנה ל-46%.

 

פחות מ-72 שעות עברו מאז סגירת הבנקים והחלת ההגבלות על ההון ביוון, אולם כבר ניכרות השפעות הרסניות של ההתפתחויות האחרונות.

כלכלת יוון, שכבר כורעת תחת נטל חדלות הפירעון של המדינה, הגיעה לעצירה מטלטלת.

 

הקריסה מתחילה - ירידה של 70% בצריכה הפרטית ושל 40% בענף התיירות

 

11:40 בעלי עסקים רבים ברחבי יוון יושבים באפס מעש בחנויותיהם מאז יום שני. לראשונה מזה עשורים רבים, מדווחים בעלי טברנות וחנויות שמאז יום שני לא נכנס ולו לקוח אחד בדלתות העסק.

 

בד בבד עם הבנקים, סגרו חנויות, מפעלים וחברות את דלתותיהם. עובדים נאלצים לקחת חופשה בכפייה ללא תשלום עד למשאל העם שיתרחש ב-5 ביולי לגבי התנאים לקבלת סיוע כלכלי נוסף מאת נושיה האירופים של יוון.

 

כספומט. ניתן להוציא רק 60 יורו ליום, והחשש שיהיה ניתן להוציא רק 20 כספומט. ניתן להוציא רק 60 יורו ליום, והחשש שיהיה ניתן להוציא רק 20 צילום: רויטרס

 

"הצריכה הפרטית צנחה ב-70%. ישנו כעת חוסר אמון הדדי, אין עסקאות בין הסיטונאים לקמעונאים", אמר ואסיליס קורקידיס, ראש קונפדרציית המסחר של יוון. הארגון מייצג כ-280 אלף עסקים קטנים ובינוניים ומתמודד כעת עם גזירת הגבלות ההון.

 

למעלה ממחצית מוצרי המזון וחומרי הגלם של יוון מיובאים, אולם ללא מערכת בנקאית מתפקדת, לא ניתן לבצע העברות בנקאיות לספקים, אומר קורקידיס.

 

"חברות בין-לאומיות יכולות להעביר כספים, אולם חברות מקומיות לא יכולות. החוסרים עדיין נסבלים השבוע כי יש לבעלי עסק מלאים אולם לא כן יהיה בשבוע הבא, אנו עוברים פה דברים שמעולם לא חשבנו שנעבור", הוא אומר ל"גרדיאן".

 

ההגבלה על משיכות מזומנים ל-60 יורו ליום תרמה את תרומתה לירידה בצריכה הפרטית. על רקע חששות שבשלב מסוים יאזל הכסף מהבנקים, ישנן ספקולציות גוברות ביוון שההגבלות יוחמרו ל-20 יורו ליום.

 

גם בכל אמצעי התחבורה הציבורית ניכרו הקשיים – המעבורות ושאר אמצעי התחבורה ציבורית ריקים מנוסעים ואילו בסופרים ובמרכולים ניכרים סימני בהלת הקניות שרוקנה את מדפיהם.

 

נתוני הייצור מראים התכווצות לשפל של 10 חודשים ביוני ושהרבעון האחרון היה הגרוע ביותר במדינה מזה שנתיים.

 

חרף העובדה שעונת התיירות מתקרבת לשיאה, גם תעשיית התיירות מרגישה את המשבר, עם ירידה של 40% בהזמנות לטיסות ולמלונות.

 

"המזומנים אוזלים במהירות, עד יום שני יש סיכוי חזק מאד שמכשירי הכספומט ייסגרו", מזהיר קורקידיס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x