המשבר ביוון
ממשלת יוון החליטה להשאיר את הבנקים סגורים לפחות עד סוף השבוע
יוון הגישה בקשה רשמית לנציבות האירופית להלוואת חילוץ ל-3 שנים; ציפרס חזר והבטיח: "מחר אנחנו נגיש הצעה מאד מפורטת"; שר האוצר האמריקאי: "החוב של יוון אינו בר פירעון"
20:25 - הקרע בין יוון לנושיה האירופים נותן את אותותיו באחד מעמודי התווך של כלכלת יוון, תעשיית הספנות. על כך דיווח "הדיילי טלגרף" הבריטי. לפי העיתון, ההערכה היא כי כ־20% מצי הספינות של יוון תקועים בנמלים בשל הגבלות משיכת ההון שהטילה ממשלת יוון בשבוע שעבר, המונעות מבעליהן לרכוש דלק ושירותים אחרים הנחוצים לתחזוקה השוטפת. "יש בעיה בתעשייה כי חברות רבות לא יכולות לקנות נפט", אמר לעיתון עובד בחברת הספנות זורוס בפיראוס. "ספינות רבות, כנראה כ־20%, עוגנות בנמלים ולא מורשות לבצע תשלומים מחוץ למדינה בגלל הגבלות ההון".
על פי נתונים שאספה ענקית הייעוץ הבינלאומית BCG, צי הסוחר של יוון מונה 4,000 כלי שיט. הוא נחשב לגדול בעולם מבחינת תפוסה ומייצג 16% מהמשקל הכולל של המשא העולמי. מרבית הספינות מתופעלות על ידי חברות הספנות היווניות הגדולות, שבחלק ניכר מהמקרים רשומות בשווקים זרים, ולפיכך יש להן גישה ליתרות מט"ח. אולם החברות הקטנות שפועלות מהנמל המרכזי בפיראוס הן הסובלות העיקריות מהמשבר. תעשיית הספנות לא קיבלה בחום את ראש הממשלה ציפרס לאחר ניצחונו בבחירות בינואר, וזאת בשל החשש שיבטל את הקלות המס שנהנו מהן מאז 1975.
17:10 - לאחר שיחת הטלפון אמש בין נשיא ארה"ב ברק אובמה וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, היום הגיב שר האוצר האמריקאי ג'ק לו על המשבר. בנאום שנשא במכון ברוקינגס בוושינגטון הזהיר לו כי החוב של יוון אינו בר פירעון, וציין שמדינות רבות באירופה מסרבות להתמודד עם הסוגיה. לו קרא לשני הצדדים לפעול להשגת הסכם, והזהיר עוד כי יוון תתמודד עם מציאות כואבת אם תעזוב את גוש היורו.
איגודי העסקים והתיירות הגדולים ביוון הזהירו מ"התפוצצות של אבטלה" במקרה שהממשלה לא תצליח להשיג הסכם עם הנושים ולפתוח מחדש את הבנקים. במכתב משותף ששלחו חמישה איגודים לראש הממשלה, הם קראו לו לא לסכן את מקומה של המדינה בגוש היורו. "אם הפעילות העסקית לא תתחדש בקרוב עם חידוש הנזילות, תהיה התפוצצות של אבטלה שתהיה דרמטית ותמחק את כל ההקרבות של העם היווני בחמש השנים האחרונות", הזהירו.
15:55 - הממשלה היוונית תשאיר את הבנקים סגורים לפחות עד סוף השבוע והמשיכה מהכספומט תמשיך להיות 60 יורו לאדם ביממה. על פי הצו הנוכחי, הבנקים היו אמורים להיפתח כבר מחר. כך דווח ברויטרס.
יוון אמנם מקווה להקלה בחובות, אך ממשרד האוצר בגרמניה נמסר כי אין שום סיכוי שגרמניה תסכים לכל צעד שעשוי להיחשב כהענקת הקלה בחובות. הצעדים האלה כוללים תספורת לחוב שעומד על 330 מיליארד יורו, וכן תכנית צנועה יותר להארכת מועד הפירעון של האג"ח היווניות.
15:00 - הדיון הפרלמנט האירופי נמשך למעלה משלוש שעות, שבמהלכן שמע ציפרס לא מעט ביקורת מטעם חברי המפלגות הימניות. בסוף הוא שב וענה למבקרים: "אני רוצה את התמיכה שלהם לשינוי יוון,כולנו מבינים שהדיון הזה אינו מתייחס ספציפית למדינה אחת, אלא הוא על העתיד של המבנה המשותף שלנו, האיחוד האירופי ואירופה. יש בינינו הבדלים אידיאולוגיים, אנחנו חלוקים בכמה נושאים, אך זהו זמן קריטי שבו עלינו לאחד את הכוחות שלנו", אמר ציפרס שגם חזר והבטיח "מחר אנחנו נגיש הצעה מאד מפורטת".
נחשפה הבקשה הרשמית שהעבירה יוון. הבקשה אינה כוללת סכומים על גובה ההלוואה, אך מצוין כי מדובר בתקופה של שלוש שנים. "יוון מחויבת לבצע מערכת מקיפה של רפורמות ואמצעים שיושמו על מנת להשיג יציבות פיסקאלית, יציבות פיננסית וצמיחה כלכלית ארוכת טווח". בנוגע להקלה בחובות נכתב: "יוון מברכת על ההזדמנות לחקור אמצעים פוטנציאלים שיש לנקוט כדי שהחוב הרשמי יהפוך להיות בעל פירעון בטווח הארוך".
במכתב חוזרים היוונים על ההתחייבות שיגישו עד מחר הצעה מפורטת לרפורמות. "יוון מחויבת לכבד את ההתחייבויות הפיננסיות שלה לכל הנושים בצורה מלאה ומסודרת. אנחנו סומכים על כך שהמדינות החברות מבינות את הדחיפות של בקשת ההלוואה, בהתחשב בפגיעות של המערכת הבנקאית שלנו, המחסור בנזילות זמינה, המחויבויות הקרבות שלנו והרצון הברור שלנו לשלם את הפיגורים לקרן המטבע".
14:37 - מתחילים להתפרסם פרטים על הבקשה היוונית. בטלגרף מדווחים כי מדובר על בקשה לשלוש שנים, ולא לשנתיים כפי שיוון ביקשה בשבוע שעבר. עם זאת, עוד לא ברור מה גובה הסכום שיוון מבקשת או מה יהיה התנאים שיתלוו להלוואה.
13:53 - לאחר הגשת הבקשה הרשמית להלוואה, כעת נותר לאתונה להעביר עד יום חמישי תכנית לרפורמות. תכנית זו תצטרך לזכות באישור מנהיגי האיחוד האירופי ביום ראשון על מנת להבטיח הזרמת הכספים הנחוצים למדינה.
בינתיים משרד התיירות הצרפתי המליץ לתיירים הנוסעים ליוון להצטייד בהרבה מזומן ותרופות. הבנקים במדינה נותרו סגורים גם השבוע, ולפי הדיווחים נרשם גם מחסור בבתי המרקחת.
שיחת הוועידה שהייתה אמורה להתקיים היום בין שרי האוצר של גוש היורו בוטלה. דובר מטעמו של נשיא היורוגרופ, ירון דיסלבלום הודיע כי היא לא תתקיים היום. לעומת זאת, הצוותים הטכניים כן יפגשו כדי לדון בבקשה היוונית האחרונה.
13:11 - יוון הגישה בקשה רשמית לניציבות האירופית להלוואת חילוץ, כך מסר דובר בנציבות. שרי האוצר של גוש היורו מתוכננים לדון בההצעה בשיחת ועידה.
מפלגות האופוזיציה ביוון קוראות לכנס פגישה נוספת של מנהיגי המפלגות שבה ידונו באולטימאטום האחרון שהציגו מנהיגי האיחוד האירופי. החשש הוא שמהלך לא נכון מצידה של יוון עלול להותיר אותה מחוץ לגוש היורו. "הקו האדום הלאומי הוא השתתפות ביורו ובאירופה. לממשלה יש את האחריות במשא ומתן, וציפרס צריך להשיג כפי שהבטיח הסכם שישאיר את המדינה בגוש היורו", מסרה מפלגת הימין-מרכז "דמוקרטיה חדשה".
11:30 - החלה הישיבה בפרלמנט האירופי, עם דבריו של דונלד טאסק. טאסק חוזר על דברים דומים שאמר אמש. "חוסר היכולת שלנו להשיג הסכם יוביל לפשיטת רגל של יוון ולחוסר נזילות של הבנקים", הוא מזהיר ומוסיף כי יהיו לכך השלכות על אירופה כולה. "עד כה נמנעתי מלדבר על תאריכי יעד, אבל אני אומר זאת כעת חד וחלק: הדדליין מסתיים השבוע".
יונקר עלה לדבר אחריו. "התגובה הנכונה למשבר האירופי היא להעמיק את האיחוד הכלכלי והמוניטארי", הוא אומר. ציפרס עולה לדבר. הוא משבח את העם היווני על "התגובה האמיצה" לנוכח סגירת הבנקים והלחץ מהתקשורת היוונית להצביע 'כן'. "קיבלנו כעת מנדט להכפיל ולהכפיל שוב את המאמצים שלנו על מנת להשיג פיתרון צודק מבחינה חברתית ויציב מבחינה כלכלית לבעיה היוונית, מבלי לחזור על טעויות העבר, שהרשיעו את הכלכלה היוונית".
ציפרס ממשיך ומזכיר כי הממשלה שלו עלתה לשלטון לפני חמישה וחצי חודשים, בעוד שהבעיה היוונית נמשכת כבר למעלה מחמש שנים."זו לא תהיה הגזמה לומר שיוון הפכה למעבדת ניסויים לצנע בשנים האחרונות". לפיכך, הוא טוען כי למרבית היוונים "אין ברירה אלא לדרוש שיתנו להם דרך החוצה". "אנחנו דורשים הסכם עם השכנים שלנו, כזה שיעניק לנו סימן שאנחנו יוצאים ממשבר ושיש אור בקצה המנהרה. הסכם שיכלול רפורמות מהימנות ונחוצות". ציפרס מתייחס לדרישה היוונית להקלה בחוב. לדבריו, לא מדובר בדרך לקחת עוד כסף ממשלמי המסים האירופיים. לטענתו, כספי החילוץ מעולם לא חלחלו לעם היווני, אלא עברו לבנקים האירופיים. טענה זו זוכה לתשואות מצד חברי הפרלמנט האירופי.
"יוון הגיעה לסף פשיטת רגל מכיוון שבמשך שנים רבות הממשלות חיזקו את ידי המושחתים. לדבריו, יוון תעביר בתוך יומיים – שלושה ימים הצעות קונקרטיות לנושים. ההצעות הללו יהיו מבוססות על רפורמות שמיועדות לשינוי המצב ביוון. "אני בטוח שבימים הקרובים יוון תוכל לעמוד במחויבויות שלה". הוא מצהיר כי יוון שלחה בקשת הלוואה מה-ESM "ואנחנו מקווים שנוכל להשיג הסכם". "זו לא בעיה אקסקלוסיבית ליוון, אלא זו בעיה אירופית ובעיות אירופיות דורשות פיתרון אירופי".
10:30 - ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס מתכוון לדבר בקרוב (10.30 שעון ישראל) בפרלמנט האירופי בשטרסבורג. אחריו, ינאמו גם דונלנד טאסק, נשיא המועצה האירופית וז'אן – קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית. הם כולם, כמובן יתמקדו במשבר היווני.
בהמשך היום יקיימו שרי האוצר של גוש היורו שיחת ועידה שבה ידונו בבקשה היוונית לקבלת הלוואה ממנגנון היציבות האירופי (ESM). אתמול התאכזבו שרי היורוגרופ מכך ששר האוצר היווני החדש אוקלידס צקאלוטוס לא הציג הצעה יוונית חדשה, כפי שקיוו שיעשה, כך שיוון חייבת היום לעמוד בדדליין ולהעביר את הבקשה בצורה מסודרת.
על פי הערכות, הבקשה היוונית תהיה לתכנית חילוץ חדשה בגובה 60 מיליארד יורו למשך שנתיים עד ארבע שנים, ותכלול אמצעים להפחתת החוב. עם זאת, הסיכויים להבטחת עסקה תלויים ברמות הקיצוצים, הצנע והרפורמות במערכת הכלכלית שהממשלה היוונית תסכים לבצע.
הלחץ המתגבר על יוון מגיע גם מצידו של הבנק האירופי המרכזי, שהודיע כי בהיעדר הסכם ביום ראשון, הוא יאלץ להפסיק את הזרמת הסיוע לבנקים היוניים. "הכלכלה היוונית על סף אסון. חייב להיות הסכם עד יום ראשון (ה-12 ביולי) לכל המאוחר. לאחר מכן, זה יהיה מאוחר מדי וההשלכות יהיו חמורות", אמר כריסטיאן נויר, חבר במועצת קובעי המדיניות בבנק המרכזי. "אם לא יהיה הסכם עד יון ראשון, הכלכלה היוונית תקרוס והכאוס ישלוט".
ליוון יש 48 שעות להציע הצעה חדשה לתוכנית חילוץ לנושיה, ולא היא תתמודד עם התמוטטות של בנקים, משבר הומניטרי, והתחלת יציאה מגוש היורו, כך החליטו המנהיגים האירופאיים אמש (ג').
ראש המועצה האירופית דונלד טאסק מסר אמש הצהרה לתקשורת. לדבריו, יוון תציג עד יום חמישי ה-9.7 רשימת רפורמות מעודכנת. ראשי כל 28 מדינות האיחוד האירופי יוועדו ביום ראשון, ה-12.7 באפשרות היציאה של יוון מגוש היורו.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מסרה הצהרה בפסגה האירופית שנערכת בבריסל. מרקל אישרה שיוון תגיש בקשה להלוואה ורשימת רפורמות חדשה שבכוונתה לבצע. "אנחנו מכבדים את תוצאות משאל העם. זה משא ומתן ארוך ואינטנסיבי". לדברי מרקל, "יוון צריכה להציג רשימת רפורמות ארוכות טווח, ורק אז נדון בצרכיה הפיננסיים לטווח הקצר". מרקל השיבה לשאלת הכתבים מדוע כל מדינות האיחוד האירופי ישתתפו בפסגה ביום ראשון ואמרה: "כולנו קשורים זה לזה". לדבריה, "ראש ממשלת יוון הבטיח להציג תוכנית מפורטת. יש לנו רק כמה ימים בכדי למצוא פיתרון". ביום ראשון תיערך פסגה בנושא יוון בהשתתפות כל 28 מדינות האיחוד האירופי.
לפי הדיווחים, השיחות אמש עסקו בהסכם קצר טווח שיעזור ליוון לכסות את צריכה הפיננסיים המיידיים, ולאחר מכן הסכם ארוך טווח. ההסכם ככל הנראה יתמקד על ההצעות שכבר הועלו לפני משאל העם, אך עם התחייבות מסוימת להקלה בחובות. במקביל, על פי הדיווחים יוון העבירה את הבקשה לקבלת הלוואה ממנגנון היציבות. ההערכות הן שבכירי האיחוד האירופי מנסים למצוא דרכים למנוע מיוון להגיע לחדלות פירעון על חוב של 3.5 מיליארד יורו, שעליה להחזיר לבנק האירופי המרכזי ב-20 ביולי.