$
המשבר ביוון

המשבר ביוון

בקבוקי תבערה וגז מדמיע מחוץ לפרלמנט באתונה: "הדגל הנאצי לא יונף מעל האקרופוליס"

הפרלמנט היווני דן כעת באישור ההסכם עם גוש היורו, ומחוצה לו מתאספים אלפי מפגינים. שר האוצר היווני לחברי הפרלמנט: "אני לא יודע אם עשינו את הדבר הנכון, אבל הרגשנו שאין לנו ברירה". מוקדם יותר התפטרה סגנית שר האוצר של יוון נדיה וולוואני במחאה על ההסכם

ליטל סמט 23:3315.07.15

23:20 - שר האוצר היווני: "אף פעם לא אמרנו שההסכם טוב"

 

ראשי המפלגות ביוון עולים אחד אחרי השני על הדוכן בפרלמנט ונושאים דברים. שר האוצר היווני אוקלידס צקאלוטוס נשא נאום נרגש ובו אמר כי יום שני היה היום הקשה בחייו: "אני לא יודע אם עשינו את הדבר הנכון, אבל אני יודע שהרגשנו שאין לנו ברירה. אף פעם לא אמרנו שההסכם טוב". 

 

21:20 -  אש באתונה: המפגינים מחוץ לפרלמנט זורקים בקבוקי תבערה

 

הפרלמנט היווני דן כעת באישור ההסכם עם גוש היורו. מחוץ לפרלמנט מפגינים אלפים בדרישה שלא לאשר את ההסכם. אחת המפגינות נושאת שלט: "מרקל ושוויבלה לעולם לא תניפו עוד דגל נאצי על האקרופוליס". אחד המפגינים אבי לינרדי, מורה מובטל לצרפתית, אמר ל"גארדיאן" הבריטי: החיים שלנו השתנו ב-100%. אנחנו רואים את האנשים שלנו ישנים ברחוב רעבים, ואין לנו כסף לעזור להם. לא הפעלתי חימום בחורף במשך 4 שנים כי אני לא יכול לשלם את החשבונות".ההפגנה שהיתה שקטה באופן יחסי הפכה לסוערת הרבה יותר ולאלימה - בקבוקי מולוטוב מושלכים, והמשטרה משתמשת בגז מדמיע נגד מפגינים בכיכר סינטגמה באתונה.

 

ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס בפרלמנט, היום ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס בפרלמנט, היום צילום: בלומברג

 

15:34 - סגנית שר האוצר של יוון, נדיה וולוואני, התפטרה, שעות ספורות לפני שבפרלמנט מתכננים להצביע בעד הרפורמות.

 

 

וולוואני הודיעה לראש הממשלה אלכסיס ציפרס כי אינה יכולה להמשיך ולשרת את ממשלתו, לאחר שהסכים על צעדי צנע כל כך חריפים. במכתב שפרסם משרד האוצר הזהירה וולוואני ש"יוון עומדת בפני כניעה הרסנית בפני הנושים. הפתרון שנכפה אינו אפשרי עבור העם היווני והמדינה", כתבה.

 

פנסיונרית ליד מקרר ריק. אתונה פנסיונרית ליד מקרר ריק. אתונה צילום: אי פי איי

 

וולוואני אינה היחידה במפלגת סיריזה ששל ציפרס שמביעה התנגדות גורפת להסכם. על פי הדיווחים, למעלה ממחצית חברי המפלגה אינם מתכוונים לתמוך בהסכם. 109 מתוך 201 חברי המפלגה הודיעו כי ילכו נגד ראש הממשלה. עם זאת, ההסכם ככל הנראה יאושר בכל זאת, שכן שלוש מפלגות אופוזיציה כבר הודיעו כי יצביעו בעד.

 

בתוך כך, בדיון שנערך מוקדם יותר היום בפרלמנט הביע שר האוצר לשעבר יאניס ורופקיס תרעומת על ההתפתחויות האחרונות, והשווה את ההסכם הנוכחי להסכם ורסאי, שנחתם לאחר מלחמת העולם הראשונה.

 

ההצבעה על הרפורמות אמורה להתקיים הלילה בחצות.

 

ולדיס דומברובסקיס, סגן נשיא הנציבות האירופית, מעריך כי יוון זקוקה להלוואה קצרת טווח בגובה 7 מיליארד יורו מקרן החילוץ של האיחוד האירופי (EFSM). יוון זקוקה נואשות למימון נוסף עד יום שני הקרוב, אז עליה לשלם חוב לבנק האירופי המרכזי, שמצטרף לפיגורים של 2 מיליארד יורו לקרן המטבע הבינלאומית. חדלות פירעון על החוב לבנק האירופי יקשה על יוון אף יותר לפתוח מחדש את הבנקים שלה שסגורים כבר למעלה משבועיים.

 

לדבריו של דומברובסקיס, האפשרות שעומדת על הפרק היא להעניק הלוואה לשלושה חודשים מקרן ה-EFSM, שתשולם בחזרה מקרן החילוץ הנפרדת של גוש היורו לאחר שהמשא ומתן על תכנית חילוץ שלישית ייצא לדרך. משא ומתן זה צפוי להימשך לפחות ארבעה שבועות."יוון עומדת בפני צרכי מימון דחופים", הדגיש דומברובסקיס, אך הוסיף כי השימוש בקרן החילוץ האירופית "אינה אפשרות קלה".

 

השימוש בקרן האיחוד האירופי יתאפשר רק בהסכמה של כל 28 המדינות החברות, אך כבר נרשמה התנגדות מצד בריטניה, שבדיה, דנמרק וצ'כיה.

 

12:30 - אתמול פפרסן דו"ח סודי של קרן המטבע לפיו יוון תזדקק להקלה בחובות. הדו"ח שדלף לרויטרס טוען כי החוב הציבורי של יוון יטפס ל-200% מהתוצר בתוך שנתיים. בעקבות ההדלפה קרן המטבע פרסמה באופן רשמי את המסמך אמש והודתה כי הוא הועבר לידי שרי האוצר של גוש היורו כבר בסוף השבוע האחרון. פירוש הדבר כי הם היו מודעים לסיכון בעת שחתמו על ההסכם.

 

 

על פי הדו"ח, יהיה צורך למחוק חלק מהחוב היווני. ההערכה היא שמדינות האיחוד האירופי יצטרכו להעניק ליוון 30 שנה כדי שתוכל לשלם חזרה את כל החובות שלה. בלי הארכה זו "הנושים יצטרכו להסכים לתספורות גדולות", הוסיפו בקרן המטבע. חשיפת המסמך מהווה את הפעם הראשונה שבה מתגלות בצורה כל כך ציבורית המחלוקות בין קרן המטבע והנושים האירופיים בנוגע לאופן ההתמודדות עם משבר החובות היווני.

 

כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית. הדו"ח מוכיח כי בעת חתימת ההסכם היה ידוע כי יהיה צורך בוויתור על חלק מהחובות כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית. הדו"ח מוכיח כי בעת חתימת ההסכם היה ידוע כי יהיה צורך בוויתור על חלק מהחובות צילום: בלומברג

 

המסמך זכה לחיבוק חם בצרפת. שר האוצר מישל סאפה אמר כי הממשלה שלו כבר הבינה שיוון זקוקה להקלה גדולה יותר בחובות. "קרן המטבע אומרת אותו הדבר כמונו. איננו יכולים לעזור ליוון אם נותיר את נטל החובות הזה על הכלכלה היוונית".

 

בתוך כך, בפרלמנט היווני החל הדיון על העברת הרפורמות, בהתאם לדרישות הנושים. הרפורמות שיעלו לדיון היום כוללות בין היתר את העלאת המע"מ, ביטול המע"מ הנמוך באיים, העלאת גיל הפרישה והעלאת מס החברות. הדיון נפתח בדברים שנשא שר האוצר החדש יוקלידיס צקאלוטוס שהודה שמדובר באמצעים קשים אך נחוצים לשמירה על המדינה בגוש היורו. "זו עסקה קשה, עסקה שרק הזמן יוכיח את הקיימות הכלכלית שלה". דבריו מצטרפים להערות דומות שביטא אמש ראש הממשלה אלכסיס ציפרס, שהודה כי זהו הסכם רע, אך הטוב ביותר תחת הנסיבות הקיימות. "אני לוקח על עצמי את האחריות על חתימה על מסמך שאיני מאמין בו, אך מסמך שאני מחויב ליישם", אמר בראיון לטלוויזיה היוונית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x