סיבה לאופטימיות? למרות המשבר ביוון, כלכלת גוש היורו עדיין מתרחבת
המדד שבודק את מגזרי התעשייה והשירותים אמנם רשם ירידה ביולי, אך עדיין מדובר במגמת התרחבות בכלכלת הגוש
כלכלת גוש היורו שומרת על קצב צמיחה קבוע מתחילת הרבעון השלישי, למרות חוסר הביטחון שמשרה המשבר היווני. סוכנות הידיעות הפיננסית מרקיט פרסמה היום (ו') את נתוני המדד שלה, שבוחן את נתוני מגזרי התעשייה והשירותים, ולפיו הוא ירד ביולי ל-53.7 נקודות מ-54.2 ביוני - שיא של ארבע שנים. נתון זה אומנם חוצה את רף ההתכווצות - שעומד על 50 נקודות - אך עדיין לא מגיע לקו 54 הנקודות שאותו חזו הכלכלנים.
- שובה של הטרויקה: נציגי הנושים ביוון יעבדו במשרד חסין לכדורים
- הפרלמנט היווני אישר רפורמות נוספות כדי לזכות בסיוע
- ורופקיס בטור מיוחד לכלכליסט: "אירופה הכתיבה לנו תנאי כניעה"
"המומנטום של כלכלת גוש היורו נבלם רק במעט ביולי בתוך הטלטלה שהיא עברה בעקבות המשבר היווני", אומר כריס וויליאמסון, הכלכלן הראשי של מרקיט בלונדון, "שיעור ההתרחבות נותר משמעותי, מה שמרמז על 'עסקים כרגיל' עבור כלכלת גוש היורו".
תוכנית התמריצים של הבנק האירופי המרכזי והיורו החלש מסייעים לגוש 19 המדינות לשמור על צמיחה למרות הפגיעה באמון כלכלתן בעקבות המצב ביוון. מדד מגזר השירותים ירד אמנם ביולי לשפל של השנה הנוכחית, אך לדברי מרקיט, ההתקדמות בשיחות של יוון עם נושיה בגוש היורו "מצביעה על כך שקצב הצמיחה יתאושש בחודשים הקרובים".
מדד התעשייה של גוש היורו עמד ביולי על 52.2 לעומת 52.5 בחודש יוני, בעוד שמגזר השירותים ירד מ-54.4 ל-53.8. על פי הדוח", קצב פתיחת העסקים החדשים ירד החודש בשני המגזרים.
הסיכונים היווניים
לדברי מרקיט, כלכלת גוש היורו עשויה לצמוח ב-1.5% לפחות השנה, בהנחה שלא יהיו התפתחויות שליליות בכל הנוגע ליוון, "כמובן שאין ערובה שזה לא יקרה".
הפגמים בהסכם שעליו חתם ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפרס עם מנהיגי גוש היורו בשבוע שעבר עוררו חששות מפני חוסר יכולתה של ממשלתו ליישם את תוכנית הרפורמות בת שלוש השנים שמהווה תנאי לקבלת כספי החילוץ. לדברי כלכלנים, הסיכוי שיוון תיאלץ לעזוב את גוש היורו בשנה הבאה עודנו קיים.
המדד המשולב של גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש היורו, ירד החודש ל-53.4 מ-53.7 ביוני. ירידה נרשמה גם במדדי הייצור והייצוא במדינה. כך גם המדד המשולב של צרפת שירד ל-51.5 מ-53.3 ביוני - ההמדד הגבוה ביותר מזה כשנה.