יפן: הבנק המרכזי הותיר על כנה את תוכנית התמריצים
ברקע: הנגיד הארוהיקו קורודה סבור כי כלכלת המדינה תתאושש והאינפלציה תתחזק; הערכות: ברבעון השני נרשמה צמיחה שלילית של 3.3%
הבנק המרכזי של יפן נמנע מהרחבת תכנית התמריצים המוניטאריים, על רקע הימורו של הנגיד הארוהיקו קורודה שהכלכלה השלישית בגודלה בעולם תתאושש והאינפלציה תתחזק. כמו כן, בהתאם להערכות הכלכלנים, הבנק המרכזי ימשיך להרחיב את הבסיס המוניטארי בקצב שנתי של 80 טריליון ין (640 מיליארד דולר).
האנליסטים מעריכים כי הכלכלה היפנית התכווצה ברבעון האחרון, אולם קורודה מתייחס לחולשה הזו כזמנית. זאת על אף שרמות מלאי גבוהות והאטה בסין עלולים להקשות על הכלכלה לעמוד ביעד אינפלציה של 2% עד ספטמבר 2016.
"אם האינפלציה לא תצבור תאוצה, יהיה לבנק המרכזי קשה לעמוד ביעד במסגרת הזמן שהוקצבה", הגיב מאיקו נוגוצ'י, כלכלן בדאיווה סקיורטיס (Daiwa Securities) ובכיר לשעבר בנק המרכזי. על פי ההערכות שלו, הכלכלה התכווצה בשיעור שנתי של 3.3% בשלושת החודשים שהסתיימו ביוני, לאחר שני רבעונים של צמיחה.
החולשה בכלכלה באה לידי ביטוי בירידה בייצוא ברבעון השני בשיעור הגבוה ביותר מאז שלהי 2012. בנוסף, המכירות הקמעונאיות נפלו ביוני, זו הפעם השלישית השנה. הייצור התעשייתי אמנם עלה בשיעור הגבוה מהציפיות, אך המלאי טיפס לרמה הגבוהה ביותר מאז 2009, כך שגובר הסיכוי שהיצרנים יצמצמו את הפעילות בחודשים הקרובים.
גורם נוסף שעלול להקשות על הבנק לעמוד ביעד האינפלציה שלו הוא הירידה במחירי הנפט. קורודה אמנם טען כי הוזלה במחירי הדלק תעודד צמיחה באמצעות חיזוק כוח הקנייה של משקי הבית, אך ההשפעה המדכאת של ירידת המחירים על ציפיות האינפלציה היתה אחד הגורמים שהבנק ציין באוקטובר בעת הודעתו על הרחבת התכנית לרכישת נכסים. "לאינפלציה יהיה קשה לעלות ליותר מ-1%", מעריך הכלכלן מאסאקי קאנו מג'י.פי.מורגן. "הבנק המרכזי עשוי לציין את מחירי הנפט כסיבה להקלה נוספת".