אנליסט בכיר: "אלמלא הסערה סביב סין - הפד היה מעלה את הריבית"
מיקי לוי, המנתח את מדיניות הפד זה למעלה מ-30 שנה, הוא רק אחד האנליסטים שציינו את משמעות ההאטה בסין על ההחלטה שהתקבלה אמש בארה"ב - החלטה שמעידה על מקומה ההולך וגדל של סין בכלכלה העולמית
החלטת הפד אתמול (ה') שלא להעלות את הריבית היא עוד עדות לכך שסין היא אכן מעצמה כלכלית גלובלית.
- המסר של ילן: הזמנים עדיין אינם כתיקונם
- ילן: "רוב חברי הפד מאמינים שהריבית תעלה עד סוף השנה"
- הפד החליט להותיר את הריבית ללא שינוי; צופה ריבית של 0.4% עד סוף השנה
קובעי המדיניות של הפד הותירו את ריבית העוגן ברמה כמעט אפסית אתמול, ובהודעת הפד נאמר כי ייתכן שהכלכלה והאינפלציה בארה"ב נבלמות בשל"התפתחויות כלכליות ופיננסיות גלובליות". במסיבת העיתונאים שנערכה לאחר פרסום ההחלטה, אמר יו"ר הפד ג'נט ילן כי הטלטלה הפיננסית בשווקים משקפת את חששות המשקיעים מהסיכונים לצמיחה בסין.
"אלמלא סין והסערה סביבה, אני מאמין שהפד היה מעלה את שערי הריבית", אמר מיקי לוי, כלכלן ראשי לשוקי אמריקה ואסיה ב-Berenberg בניו יורק. לוי עוסק בניתוח מדיניות הפד זה למעלה מ-30 שנה.
ההתמקדות בסין מגיעה לאחר שנמחקו 5 טריליון דולר משוויו של שוק המניות במדינה. זאת לאחר מהלך פתע של הממשלה ב-11 באוגוסט, ששינתה את משטר שערי החליפין בשוק המט"ח – מהלך זה הזניק את הפיחות הגדול ביותר של היואן מזה שני עשורים וטלטל את שוקי העולם. בנוסף, קצב הצמיחה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם צפוי לרשום את שיעור הצמיחה האיטי ביותר זה מזה 25 שנה, אף לאחר חמישה קיצוצי ריבית ותמריצים כלכליים של הבנק המרכזי של סין.
"בישיבת הפד (הנוכחית) הייתה לסין השפעה גדולה. זאת לעומת פגישות קודמות שבה סין הייתה פחות חשובה", אמר טיי הואי, אסטרטג ראשי לשוקי אסיה בחטיבת ניהול הנכסים של ג'יי.פי מורגן בהונג קונג.
כיום השפעתה של סין על העולם גדולה מאי פעם והיא רק הולכת וגדלה בד בבד עם התקרבות מימדי כלכלתה לזו של ארה"ב – המעצמה הכלכלית הגדולה בעולם. על פי נתוני הבנק העולמי, תרמה סין בשנה שעברה 13.3% לתוצר הגלובלי. זאת לעומת פחות מ-5% בעשור הקודם.
במסיבת העיתונאים חשפה ילן כי קובעי המדיניות של הפד אכן התמקדו בסין. "בחנו את ההתפתחויות בכל אזורי העולם החשובים, אולם אנו מתמקדים בעיקר בסין ובשווקים המתעוררים", אמרה והוסיפה כי עדיין קיימת אי ודאות בנוגע לקצב התקררות הכלכלה בסין ועד כמה תוכל ממשלתה לנהל באופן יעיל את ההאטה. ילן ציינה חששות לגבי ה"יכולת" של קובעי המדיניות לטפל בבעיה.