אלכסיס ציפרס מבקש מהיוונים המותשים הזדמנות שנייה
בפעם השלישית השנה יילכו בבוקר אזרחי יוון לקלפיות. רה"מ לשעבר ציפרס, שהתפטר על רקע התנגדות הפלג הקיצוני במפלגתו לצנע שכפתה אירופה כתנאי לחילוץ, מתמודד בפער קטן מול מנהיג מפלגת דמוקרטיה חדשה הפרו־אירופית
ברחבי יוון התאמצו פוליטיקאים בשבועות האחרונים לגייס תומכים מקרב ציבור הבוחרים, שנאלצו ללכת מחר לקלפיות בפעם השלישית בתוך פחות מתשעה חודשים. "אלה ייזכרו כבחירות השקטות", אמרה בסוף השבוע ל"גרדיאן" אליקי מוריקי, סוציולוגית במרכז המחקר הלאומי של יוון. "אם אנשים נאספים לעצרת בחירות, הם עושים זאת במבט עגום על פניהם. הם מותשים, הם עייפו מהמשבר והם מרגישים בשלב זה נבגדים כל כך".
- לקראת הבחירות ביוון: "יש להמשיך בחילוץ המדינה"
- ורופקיס: "אם תהיה ממשלה שמעוניינת בתרופה ולא בהזרקת רעל, אצטרף"
- מאויב לאוהב: ביורו מעדיפים את ציפרס וחוששים מהאלטרנטיבות
באווירה קודרת זו יבקש ראש ממשלת יוון לשעבר אלכסיס ציפרס מציבור הבוחרים "הזדמנות שנייה". חודשיים בלבד אחרי שהוא ומפלגת השמאל סיריזה בהנהגתו נאלצו להתקפל מול נושיה של יוון, ציפרס מתמודד בפער קטן מול מפלגת דמוקרטיה חדשה השמרנית. ציפרס (41), שנבחר לראשונה לראשות הממשלה בינואר, הכריז על בחירות בזק בחודש שעבר, לאחר שגורמים קיצוניים במפלגתו יצאו נגד החלטתו לרתום את יוון לחבילת חילוץ אירופית בגובה 86 מיליארד יורו בתמורה להמשך צעדי צנע מחמירים.
"סיריזה כאן. התקווה כאן", הכריז ציפרס בעצרת בכיכר סינטגמה באתונה ביום שישי. "אנחנו נזכה במנדט שלישי כדי שנוכל להמשיך ולהיאבק למשך ארבע שנים מלאות", אמר. "המאבק שלנו זעזע את אירופה כולה במשך שבעה חודשים, המדינה שלנו כבשה את הכותרות", ציין ציפרס והתכוון למאמציו הבלתי נלאים לחייב את נושיה של יוון לסגת מדרישתם לצנע. "יוון אינה סתם אורחת באירופה. יוון חייבת לשחק תפקיד מפתח בשינוי של אירופה". ציפרס תקף גם את יריביו במפלגת דמוקרטיה חדשה. "בידי מי יש להפקיד את המשא ומתן על החוב", הציב שאלה רטורית. "אלה שאמרו שהוא בר־קיימא? לא. רק סיריזה תוכל להגן על העם. מפלגת השמאל היא שמעזה לדמם, כדי שהעם לא יצטרך לדמם", הכריז.
מפלגת דמוקרטיה חדשה שאותה דחו אזרחי יוון בבחירות הקודמות, אחרי שנתיים שבמהלכן ניסתה ליישם את הרפורמה הקודמת שדרשו האירופים, היא עתה החלופה הניצבת לפניהם. ונגליס מיימראקיס (61), מנהיג המפלגה ולשעבר שר הביטחון, שיווק את עצמו כבחירה ההגיונית לבעיותיה של יוון וכמי שישים קץ ל"ניסוי המסוכן של סיריזה". עם זאת, אנליסטים תוהים אם הציבור היווני בשל לחזרתה של מפלגה ששמה קשור בשחיתות השלטונית שגרמה לצרותיה של יוון. שתי המפלגות פסלו את האפשרות של קואליציה עם מפלגת הימין הקיצוני השחר המוזהב, שצפויה לזכות ב־6% מהקולות ויוצאת נגד צנע ונגד פליטים.
אנליסטים צופים אחוזי הצבעה נמוכים בקרב 9.8 מיליון בעלי זכות הבחירה. באוהל הבחירות של מפלגת סיריזה ביום שישי, סטודנטים שהיו אמורים להפיץ חומרי תעמולה, ישבו במקום זה להשלים עבודות לאוניברסיטה. "זה קמפיין הבחירות השקט ביותר שראיתי", אמרה ל"טלגרף" ויקי טספאלה, מתנדבת במטה המפלגה. טספאלה עדיין משוכנעת כי ציפרס יוכל להתגבר על ההשפלה שספג לאחר שהבטיח בינואר כי יגרום לנושים האירופיים לוותר על דרישות הצנע, ושישה חודשים אחר כך נאלץ להתקפל. "כשאני מדברת עם בוחרים הם אומרים שהוא ניסה והם מבינים שנלחם", ציינה. ועם זאת, הם כבר עייפו מהבטחות. "כל מה שהם רוצים זה כמה מהלכים קטנים שישפרו את חייהם".
הדרמה היוונית עושה קמבק
מי צפוי לזכות בבחירות?
לפי סקרים אחרונים המירוץ בין המפלגות הגדולות, סיריזה ודמוקרטיה חדשה, צמוד מאוד. הפער של 15% שנהנתה ממנו סיריזה נמחק מאז קיבלה את תנאי הצנע האירופיים להישארות בגוש היורו לפני חודשיים, ומפלגת דמוקרטיה חדשה הפרו־אירופית הרוויחה מכך. עם זאת, אף לא אחת מהמפלגות הגדולות אינה צפויה לחצות את סף ה־36% הנחוץ להקמת מפלגת רוב, כך שתיתכן קואליציה.
האם יגרמו התוצאות לשינוי תנאי החילוץ האירופי?
שתי המפלגות מחויבות לשמור את יוון כחברה בגוש היורו בתנאים החדשים שבהם ניתנה חבילת חילוץ של 86 מיליארד יורו. בה בעת, התנאים שקבעו הנושים נחשבים לנוקשים ביותר שנכפו על מדינה בתולדות גוש היורו. אלה כוללים הלאמות של נכסים יווניים, קיצוץ בפנסיות והעברת זכות הצבעה על חוקים יווניים לנציבות האירופית.
מדוע כלכלת יוון עדיין זקוקה לנס?
הבחירות עשויות להביא ליציבות פוליטית מסוימת, אבל רוב האנליסטים אינם סבורים כי הממשלה החדשה תוכל לעמוד ביעדי התקציב השנתיים הנדרשים לקבלת החילוץ. יוון טרם הסירה לחלוטין את מגבלות משיכת המזומן, הכלכלה שקועה במיתון והמערכת הבנקאית זקוקה לתמריצים של 25 מיליארד יורו כדי להימנע מקריסה.
מתי צפוי המשבר סביב תנאי החילוץ להסתיים?
לא בקרוב. ביולי, לאחר 31 שעות דיונים בבריסל, הסכימו הנושים להעניק ליוון חילוץ, אבל הרבה מאוד סוגיות נותרו פתוחות. הבעיה הגדולה ביותר היא קרן המטבע הדורשת ארגון מחדש של החוב היווני לפני שתתחייב לסיוע נוסף. אירופה, מצדה, רוצה לראות קודם לכן כי אתונה מצליחה ליישם חלק מתנאי החילוץ. בדיקה ראשונה של עמידה בתנאי החילוץ היתה אמורה להתקיים באוקטובר, אך עתה כנראה תידחה
בגלל הבחירות.