לא מחכים להסכם: איראן נערכת ל"מבול" של תיירים ממדינות המערב
הסכם הגרעין והתחממות היחסים עם המערב הביאו לזינוק בתיירות מאירופה ומצפון אמריקה. סגן הנשיא האיראני: "התיירות היא מנוע צמיחה לכלכלה האיראנית והיא תוציא אותנו מהמיתון". היעד הנכסף: 20 מיליון תיירים בתוך עשור
התחממות היחסים עם המערב והסכם הגרעין שבמסגרתו יוסרו בהדרגה הסנקציות מאיראן צפויים להביא ל"מבול" של תיירים זרים - כך לדברי סגן הנשיא האיראני מסעוד סולטניפר שאמר את הדברים השבוע לסוכנות הידיעות אי.פי.
- רוחאני: "זקוקים להשקעות של 150 מיליארד דולר כדי לצמוח ב-8% בשנה"
- רוסיה תמכור לאיראן מטוסים וציוד לווייני בשווי 21 מיליארד דולר
- לראשונה מאז מהפכת 1979: מלונות אירופיים יפעלו באיראן
מיליוני התיירים הפוקדים כבר עתה את איראן מדי שנה יכולים ליהנות ממגוון עשיר של אתרים תרבותיים היסטוריים, בהם 19 אתרי מורשת של אונסק"ו. כדי למשוך משקיעים זרים ולפתח את התשתיות הרעועות במדינה לקראת הזינוק הצפוי בתיירות הזרה, מתכננת איראן לחשוף בקרוב תוכניות השקעה רחבות היקף ב־1,300 אתרים שונים.
התיירים הפוקדים את איראן הם מחציתם תושבי מדינות מוסלמיות שכנות, ובהן עיראק, אזרבייג'ן, אפגניסטן וטורקיה, אך מחציתם מגיעים מאירופה, צפון אמריקה ומזרח אסיה. ב־2013 ביקרו באיראן 1.8 מיליון תיירים מאירופה, ומספר התיירים מארה"ב ב־2014 הגיע ל־3,276, זינוק של 88% לעומת 2013.
בשנה שעברה ביקרו באיראן יותר מ־5 מיליון תיירים, עלייה של כ־12% שחווה התיירות האיראנית זו שנה שנייה ברציפות. ההכנסות מתיירות הסתכמו ב־7.5 מיליארד יורו. בטהרן צופים שמספר התיירים במדינה יגדל ל־20 מיליון בתוך עשור וההכנסות מתיירות יגדלו ל־30 מיליארד דולר. "לאחר שהסנקציות יוסרו, תעשיית התיירות תצמח מהר יותר מכל סקטור אחר", ציין סולטניפר. "התיירות היא מנוע צמיחה לכלכלה האיראנית והיא תוציא את המדינה מהמיתון ותמשוך משקיעים רבים".
עם זאת, למרות הרצון לראות את המגזר צומח במהירות, ישנם עוד מכשולים רבים בדרך. כך למשל, תיירים ממדינות רבות, ובהן ארה"ב ובריטניה, חייבים להצטייד באשרת כניסה עוד לפני הגיעם למדינה, דבר אשר פוגע בכניסת תיירים ממדינות אלה. הרשויות באיראן פועלות עתה להסדיר את הסוגיה הזו.
סולטניפר, המכהן גם כראש ארגון התיירות, התרבות והמורשת האיראני, הוסיף שמאז נבחר נשיא איראן חסן רוחאני, המדינה מנהיגה מדיניות ויזה מקלה שאמורה להביא לעלייה במספר התיירים בעיקר ממדינות המערב. לפי התכנון, כל תייר שינחת במדינה יקבל ויזה אוטומטית ל־30 יום, שאותה יוכל להאריך ב־15 יום נוספים.
אך המכשול הבירוקרטי אינו היחיד. באיראן ישנם כיום 1,100 בתי מלון והארחה, כאשר רק 130 מתוכם מדורגים 4 או 5 כוכבים. צי מטוסי הנוסעים הוא מיושן וקטן, כאשר מתוך 250 מטוסים 100 מקורקעים בגלל מחסור בחלקי חילוף והנותרים נדרשים לשיפוצים מקיפים. זאת עקב הסנקציות שהטיל המערב על איראן בשלושת העשורים האחרונים. לפי הערכות זקוקה איראן לכ־400 מטוסי נוסעים נוספים כדי לעמוד ביעדי הצמיחה של מגזר התיירות.
המחסור בתשתיות מוביל את האיראנים בחיפוש אחר השקעות זרות. בחודש שעבר חתמה חברה איראנית על הסכם עם רשת המלונות אקור־הוטלס לשימוש במותג נובוטל ואיביס ל־15 שנה, עסקה ראשונה מסוגה זה שלושה עשורים.