ניצחון לבני שטיינמץ: ביהמ"ש ביטל את תביעת ריו טינטו נגדו
התביעה הוגשה נגד המליארדר וחברת BSGR בבעלותו בטענה כי גזלה מריו טינטו את הזכויות במכרה סימנדאו; ביהמ"ש בארה"ב דחה אותה בשל התיישנות
בית המשפט בארה"ב ביטל את התביעה שהגישה חברת הכרייה ריו טינטו נגד המיליארדר הישראלי בני שטיינמץ והחברת BSGR שבבעלותו, ושבה נטען כי הם קשרו קשר עם חברת וייל הברזילאית (Vale) לגזול ממנה את הזכויות למכרה הברזל הלא מעובד הגדול בעולם.
- "זה לא סוד שלשטיינמץ יש לא מעט כסף. שיציע הסדר הוגן"
- המנכ"ל המתפטר בחברת הכרייה של בני שטיינמץ מספר על קשיים פיננסים
- כלל ביטוח קילקלה את הסדר החוב של בני שטיינמץ בסקורפיו
שופט בית המשפט המחוזי בניו יורק, ריצ'רד ברמן פסק אתמול (ו') כי ריו טינטו, שהגישה את התביעה האזרחית ב-2014, חיכתה שנה אחת יותר מדי, ובכך הסכים עם טענות ההגנה שחוק ההתיישנות של ארבע שנים החל מדצמבר 2008, אז ביטלה ממשלת גינאה את הזכויות של ריו טינטו למכרה סימנדאו. ברמן פסק עוד כי ריו טינטו לא הצליחו להוכיח דפוס פעולה של סחטנות מצד הנאשמים.
בעקבות הפסיקה לא תוכל ריו טינטו להגיש מחדש תביעה בגין סחיטה, אולם החוק הניו יורקי מאפשר לחברה להגיש מחדש תביעה בגין הונאה וקשירת קשר.
"התביעה של ריו טינטו נגד BSGR ומר שטיינמץ בוטלה במלואה ועל ריו נאסר לטעון שוב את הטענות חסרות הבסיס הללו", נמסר בתגובה מ-BSGR.
הטענה שעמדה בבסיס התביעה הייתה כי ריו טינטו חלקה מידע חסוי עם וייל במהלך הדיונים לרכישת האחזקה בפעילות הכרייה בגינאה, אולם וייל העבירה את המידע לשטיינמץ ול-BSGR, שהשתמשו בו כדי לקדם את ההצעה שלהם עבור זכויות הכרייה.
לטענת ריו טינטו החברה השקיעה 11 שנים ומאות מיליוני דולרים בפיתוח המכרה, אך בסופו של דבר ממשלת גינאה ביטלה מחצית מהאחזקה שלה בשווי מיליארדי דולרים, בשל שוחד של 200 מיליון דולר שהוענק לכאורה לשר הכרייה לשעבר.
זוהי לא הבעיה המשפטית היחידה שיש לשטיינמץ סביב המכרה. בארה"ב מתנהלת חקירה לגבי האופן שבו הוענקו הזכויות ל-BSGR, כולל חשד להלבנת הון. בשנה שעברה נידון איש העסקים פרדריק סילינס, שנחשב כמקורב לחברה, לשנתיים מאסר לאחר שהודה בשיבוש חקירה. התובעים טענו כי ניסה לשחד עדה כדי שתשמיד ראיות.