תוכנית בפינלנד: הכנסה בסיסית של 800 יורו לחודש לכל אזרח
הממשלה מתווה תוכנית להכנסה בסיסית לאומית, במקום כל שאר ההטבות. התוכנית נועדה לצמצם את האבטלה ותסתכם בעלות אדירה של 46 מיליארד דולר
ממשלת פינלנד מתווה בימים אלו תוכנית להכנסה בסיסית לאומית. הצגתה של ההצעה הסופית צפויה להיות רק בנובמבר 2016, אולם אם החוק יתקבל, הרי שממשלת פינלנד תבטל את כל שאר ההטבות לאזרחיה ותעניק במקום זאת 800 יורו (870 דולר) לחודש לכל אזרח באשר הוא.
גם כמה ערים בהולנד עתידות לאמץ מדיניות של הכנסה בסיסית ואילו שוויץ עורכת משאל עם לגבי מהלך דומה, אולם התמיכה החזקה ביותר בקרב הציבור לתוכנית נרשמה בפינלנד.
- פינלנד: בלי מבחנים ועם תגמול נאה למורים
- האם אתם מרוויחים יותר ממנהלת משרד בפינלנד? השוו את השכר שלכם לשאר העולם
- קרן העושר הנורבגית דיווחה על ההפסד הרבעוני הגדול מאז 2011
סקר שנערך באמצעות הסוכנות הממשלתית המתכננת את המהלך מצא כי 69% מהעם הפיני תומך בתוכנית הכנסת בסיס. ראש ממשלת פינלנד יוהה סיפילה, תומך ברעיון והוא נהנה מתמיכתן של רוב המפלגות הגדולות בממשלתו. "עבורי משמעות הדבר היא הפיכתה של מערכת הביטוח הלאומי לפשוטה יותר".
אולם מצד מדינות אחרות נשאלות שתי שאלות: מדוע זה נחשב לרעיון טוב וכיצד הדבר יעבוד?
נראה כי התוכנית נוגדת את ההיגיון הבריא, אולם חלוקת הכנסה בסיסית נועדה לצמצם את הבעיות הנובעות מאבטלה. שיעור האבטלה בפינלנד עומד על שיא של 15 שנה – 9.53% והכנסה בסיסית תאפשר לאנשים רבים לקחת משרות בתשלום נמוך מבלי לשלם מחיר אישי.
כרגע, מובטל המקבל משרה זמנית בתשלום נמוך, זכאי לפחות דמי אבטלה והתוצאה היא ירידה ברמת ההכנסה הכללית. ניסיונות קודמים מראים שמשכורת בסיסית אוניברסאלית מניבה תוצאות חיוביות בכלכלה.
אולם, אחד מחסרונות התוכנית היא העלות. לפי ליסה היסאלה, ראש מוסד הביטוח הלאומי הפיני,התוכנית תחסוך לממשלה מיליונים של יורו. אולם, על פי חישובים בידי בלומברג, מענק חודשי של 800 יורו לכל אזרח באוכלוסייתה של פינלנד, המונה 5.4 מיליון תושבים, תסתכם בהוצאה אדירה של 52.2 מיליארד דולר לשנה.
על אף שממשלת פינלנד מתכוונת להעניק את המענק למבוגרים בלבד ולא לכל האזרחים, העלויות יסתכמו בכ-46.7 מיליארד יורו לשנה. הכנסותיה הצפויות של ממשלת פינלנד ל-2016 מסתכמות ב-49 מיליארד דולר.
ביקורת נוספת נגד התוכנית היא הפגיעה במקבלי תמיכה משמעותית כמו אימהות יחידניות או חד הוריות המגדלות יותר מילד אחד, או כאלה הנתמכים על קצבאות נכות או דיור. זאת בשל ביטול הקצבאות הכלולה בתוכנית.
סוגיה נוספת נוגעת במידת ההוגנות של מענק שווה לאזרחים בעלי הכנסה גבוהה ואלו מעוטי היכולת. אולם עלפי החוקה הפינית, כל האזרחים נתפסים כשווים. כרגע אין תשובות לסוגיות אלו.