דנמרק תחרים תכשיטים של פליטים כדי לממן את שהייתם
חוק מעורר מחלוקת שהעביר הפרלמנט הדני יאפשר לרשויות לקחת ממבקשי מקלט חפצי ערך וכסף מזומן ולהשתמש בהם כדי לכסות את הוצאות הממשלה עליהם. הפליטים יוכלו להשאיר אצלם פריטים בעלי משמעות רגשית כמו טבעות נישואין
ממשלת דנמרק צפויה להעביר חוק שיאפשר לה להחרים תכשיטים וכסף מזומן מהפליטים שמגיעים לתחומה. הממשלה תשתמש בכסף ובתכשיטים כדי לממן את עלויות השהייה של הפליטים בדנמרק.
אתמול הבטיחה ממשלת הימין־מרכז, בראשותו של לארס לוקה ראסמוסן, את הרוב הדרוש בפרלמנט כדי להעביר את החוק מעורר המחלוקת, לאחר שביצעה בו כמה שינויים. בגרסתו הראשונית קבע החוק כי הרשויות הדניות יוכלו להחרים כל פריט יקר ערך שיביאו עמם הפליטים, פרט לחפצים ש"נושאים משמעות אישית מיוחדת", כל עוד מחירם אינו עולה על "רמה מספקת". בשבוע שעבר שונתה ההגדרה המעורפלת הזאת, ובהצעת החוק נכתב כי טבעות נישואין ופריטים אחרים בעלי ערך רגשי לא יוחרמו כל עוד שוויים נמוך מ־10,000 קרונות (1,340 יורו).
לאחר ביקורת שנמתחה על הצעת החוק בפרלמנט ערכה בה הממשלה שינויים, ובין היתר הוחלט שהפליטים יוכלו לשמור את כל הפריטים שנושאים ערך רגשי מבחינתם ללא הגבלה על שוויים. נוסף על כך יוכלו הפליטים לשמור עד 10,000 קרונות במזומן, לעומת 3,000 קרונות (402 יורו) בגרסה המוקדמת של ההצעה. עקב השינויים הושגה תמיכת רוב חברי הפרלמנט בחוק כשהוא עלה להצבעה. אחת המפלגות שתמכו בחוק היא מפלגת העם הדני הימנית קיצונית. עם הפעולות שנקטה המפלגה נגד הגירה לדנמרק נמנות פרסום מודעות בעיתונים במדינות ערביות שמזהירות מפני הגירה למדינה. דנמרק, שנמצאת בין שניים מיעדי ההגירה הגדולים באירופה — שבדיה וגרמניה — הודיעה בשבוע שעבר כי היא תציב פיקוח על גבולה עם גרמניה. בד בבד הודיעה שבדיה כי היא תבדוק את המסמכים של הנכנסים אליה מדנמרק.
סוכנות הפליטים של האו"ם פרסמה הצהרה ובה היא טוענת כי הצעת החוק "שולחת איתות מדאיג למדינות אחרות בעולם. היא עלולה להצית פחד, שנאת זרים וחקיקת חוקים דומים שיצמצמו את האפשרויות שעומדות לפני פליטים".
המתיחות בין דנמרק לסוכנות הפליטים של האו"ם אינה חדשה. בחג המולד האחרון אמר ראש הממשלה הדני ראסמוסן בראיון טלוויזיה כי יש לבצע שינויים באמנת הפליטים של האו"ם משנת 1951, "אם זרם המהגרים ילך וייעשה גרוע יותר". ראסמוסן ציין כי "השלב שבו יהיה עלינו לדון בכך יגיע בסופו של דבר, ודנמרק לא תוכל לעשות זאת לבד". ראסמוסן הגן באותה הזדמנות על הצעת החוק והסביר כי "אנשים צריכים להבין שמערכת הרווחה הדנית נדיבה מאוד, ולכן עלינו לקבוע שלפני שנהנים ממנה, מי שיכול צריך לשלם".
החוק החדש כולל גם סעיף שמונע מפליטים להגיש בקשה להענקת מקלט לקרובי משפחתם במשך שלוש השנים הראשונות לשהייתם בדנמרק. כיום מתיר החוק הדני להגיש בקשות מסוג זה לאחר שנה של שהיית פליט במדינה.
בתוך כך, בגרמניה אמור הבית התחתון של הפרלמנט – הבונדסטאג – לחתום עד סוף השבוע את הדיון בהצעת חוק חדשה שנועדה להקל על הרשויות לאסוף ולשתף מידע על פליטים ומבקשי מקלט בתחומה. אם יעבור החוק, ייאסף מידע הכולל את טביעות האצבע, התיק הרפואי, רמת ההשכלה וארץ המוצא של מבקש המקלט ויועבר למערכת שיתוף מידע בין משרדי הממשלה בגרמניה ובין ממשלות המחוז השונות במדינה.
מטרה אחרת של החוק החדש היא וידוא שהפליטים אכן ממשיכים להתגורר באזור בגרמניה שאליו הם נשלחו. גרמניה שולחת את הפליטים המגיעים אליה לכל רחבי המדינה, לפי נוסחה שמביאה בחשבון את גודל האוכלוסייה וההכנסה ממסים באזורים השונים. עוד לפני שהחוק החדש ייכנס לתוקפו מתכוונת ממשלת גרמניה לחלק לפליטים החל מהחודש הבא "תעודת פליט", שבה יצוין גם לאן בעליה נשלח על ידי הממשלה. מבקרי המהלך טוענים כי סימון הפליטים לפי אזור מגורים עלול להקשות עליהם עוד יותר את חיפוש העבודה וההשתלבות בחברה הגרמנית.