פרישת בריטניה מהאיחוד תסכן מסחר בכ־500 מיליארד ליש"ט
חברותה של בריטניה באיחוד האירופי מאפשרת לה גישה נוחה לסחר עם שאר 27 המדינות וכן עם 68 מדינות ברחבי העולם שעמן כוננה אירופה הסכמים מיוחדים. בינתיים הבריטים מנסים להבין אם הנסיך וויליאם תומך בהישארותם באיחוד
לקראת הפסגה האירופית שתתקיים היום ומחר בבריסל, שבה מקווה ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון להגיע להסכמות בנוגע לתנאי הישארותה של בריטניה באיחוד, התפרסם דו"ח המזהיר מפני השפעותיה הכלכליות של פרישה.
- לקמרון "אין קשר רגשי לאיחוד", אבל הוא יתאמץ להישאר בו
- קרן העושר של נורבגיה מאמינה בנדל"ן בלונדון למרות החשש מניתוק מהאיחוד האירופי
על פי הדו"ח של המרכז לחקר כלכלה ועסקים בבריטניה, פרישה של הממלכה מהאיחוד האירופי (המכונה ברקזיט) צפויה לעלות לכלכלתה 466 מיליארד ליש"ט (670 מיליארד דולר), משום שעל פי כלכלני המרכז, חברותה של בריטניה באיחוד האירופי מאפשרת לה "גישה נוחה" לסחר עם שאר 27 מדינות האיחוד וגם עם 68 מדינות נוספות ברחבי העולם שעמן כונן האיחוד האירופי הסכמים מיוחדים.
נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר וראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון | צילום: אי פי איי |
49% רוצים להישאר
המחקר נערך בהזמנת קבוצת Stronger in Europe הפועלת למען הישארותה של בריטניה באיחוד, לקראת משאל עם בנושא שעשוי להתקיים כבר בחודש יוני הקרוב.
לקראת הפסגה פעלו במלוא המרץ ארגונים משני צדי המתרס הקוראים להישארותה או פרישתה של בריטניה. סקר של חברת ComRes, שתוצאותיו פורסמו בראשית השבוע, הראה כי 49% מהבריטים שואפים להישאר באיחוד, ואילו 41% מעוניינים לפרוש ממנו. מדובר בפער קטן במידה ניכרת בין שתי הקבוצות, לעומת 18% פער שנסקרו בחודש שעבר.
תומכי ברקזיט גורסים כי המהלך מציב סיכון מזערי לפני הסחר הבריטי, ואילו בדיקה שערכה סוכנות בלומברג מגלה כי בפרישה מגולם סיכון גבוה. לפי בלומברג, עצם חברותה של בריטניה בשוק הגדול בעולם הגדילה את הסחר בינה ובין המדינות החברות באיחוד האירופי ב־10%. עזיבת האיחוד תסכן את היקפי הסחר הללו ואף עלולה לערער את כלכלת בריטניה.
בשנת 2014 הסתכמו יבוא ויצוא של מוצרים ושירותים ב־60% מהתמ"ג הבריטי, והסחר מול האיחוד האירופי היה כמחצית מכלל הסחר. תומכי פרישה בריטית תולים את תקוותם בכך שבריטניה תגבש הסכמים חדשים עם מדינות האיחוד האירופי, והם יאפשרו, לאורך זמן, לפצות על ההטבות שתפסיד בגלל הפרישה.
מרקל תומכת בקמרון
בתוך כך, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל העבירה אתמול מסר תמיכה בבריטניה בנאום שנשאה בפרלמנט הגרמני. "אין לי ספק שלמען האינטרס הלאומי שלנו, על בריטניה להישאר שותפה פעילה וחזקה באיחוד האירופי", אמרה מרקל, והוסיפה שבריטניה היא בת ברית חשובה של גרמניה ולכן תעשה כל שביכולתה להבטיח את הישארותה באיחוד. "הדרישות של קמרון אינן נוגעות רק לבריטניה, הן דרישות אירופיות ורבות מהן מוצדקות ונחוצות", אמרה.
ברקע ההכנות לפסגה התחבטו הבריטים בשאלה מה עמדתו של הנסיך וויליאם בסוגיית הברקזיט, בעקבות נאום שנשא במשרד החוץ שלשום, אשר רבים פירשו כהבעת תמיכה בקמפיין של קמרון להישארות באיחוד. "בעולם רב־תהפוכות כשלנו, יכולתינו להתאחד עם מדינות אחרות היא חיונית", אמר הנסיך. "האחדות הזאת חיונית לביטחון ולשגשוג שלנו". בתגובה לפניית רשת סי.אן.בי.סי שביקשה לבדוק את משמעות דברי הנסיך, השיב דובר מטעם ארמון קנסינגטון כי הנאום "לא היה על אירופה". עם זאת, יורוסקפטים מיהרו להפנות חצי ביקורת, ונייג'ל פראג' ממפלגת UKIP צייץ, "ברור שהנסיך וויליאם נוצל על ידי משרד החוץ והממסד התומך באיחוד האירופי".