$
חברה וסביבה

סעודיה תפסיק את הסיוע ללבנון ותסגור סניפי בנק

מגזר הבנקאות הסעודי חושש להסתבך בעסקאות של מימון טרור והלבנת הון שמבצע ארגון חזבאללה. למגמה שותף בנק HSBC ששוקל להפסיק פעילות בלבנון, ובעקבותיו עשויים לעזוב בנקים זרים נוספים

דורון פסקין 22:1021.02.16

הקרב בין המחנה הסוני בראשות סעודיה לבין המחנה השיעי בראשות איראן הולך ומחריף. המוקד בסוף השבוע הזה עבר ללבנון, כשסעודיה הודיעה על הפסקת הסיוע בכ־4 מיליארד דולר — כ־3 מיליארד דולר באמצעות רכש מצרפת — שהתחייבה להעביר לשדרוג הצבא הלבנוני וכוחות המשטרה בארץ הארזים.

 

מהלך זה הוכרז לאחר שבשבוע שעבר דווח כי הבנק המסחרי הלאומי הסעודי, מהחשובים בממלכה, החליט לסגור את כל סניפיו בלבנון. לפי מקורות ערביים נימק הבנק את ההחלטה בחשש להסתבך בעסקאות של מימון טרור והלבנת הון — רמז עבה לשימוש שעושה ארגון חזבאללה במערכת הבנקאית הלבנונית כדי לממן את פעילותו. סוד ידוע הוא כי חזבאללה משתמש באנשי קש להלבנת עסקאות סמים ועסקאות אחרות באמצעות הבנקים הלבנוניים. בנקים כמו זה הסעודי חוששים לעמוד בפני סנקציות אמריקאיות בשל פעילות זו. בלבנון מביעים עתה חשש כי בנקים זרים נוספים ילכו בעקבות ההחלטה הסעודית. בחודש שעבר כבר דווח כי בנק HSBC שוקל להפסיק את פעילותו בלבנון. 

לוחמים של חיזבאללה בלבנון לוחמים של חיזבאללה בלבנון צילום: רויטרס

 

הסעודים נימקו את הצעדים החדשים בשל מה שהם טוענים כניסיון הפיכתה של לבנון ל"מחוז איראני" באמצעות השתלטות חזבאללה על המדינה, ובייחוד על מדיניות החוץ שלה. הסעודים רותחים זה זמן מה לנוכח המשך השתלחויותיו המילוליות חסרות הרסן של מזכ"ל חזבאללה חסן נסראללה בנאומיו האחרונים כנגד משפחת סעוד, וכן על כך שמשרד החוץ הלבנוני לא גינה את ההתקפה על השגרירות הסעודית בטהרן, דבר שהוביל בסופו של דבר לניתוק היחסים בין סעודיה לאיראן.

 

גורמים בלבנון מזהירים כי אם אכן ימשכו הסעודים את ידיהם מלבנון, יהיו לכך השפעות הרסניות על המדינה, ובכלל זה בתחום הכלכלי. ואכן בימים האחרונים הסעודים מראים כי הם אינם מסתפקים באיומים, אלא נוקטים צעדים.

 

ההתפתחויות האחרונות אינן מבשרות טובות למגזר הבנקאות הלבנוני, שדווקא הסתמן כאחד היסודות המוצקים של כלכלת לבנון המקרטעת מאז החלה מלחמת האזרחים בסוריה לפני כחמש שנים. כ־1.5 מיליון פליטים סורים וירידה דרסטית בהכנסות מתיירות ובהשקעות, בעיקר ממדינות המפרץ, פגעו קשות באינדיקטורים הכלכליים של המשק הלבנוני מאז 2011. שיעורי הצמיחה בשנתיים האחרונות נעו סביב 1% בלבד, אבל בניגוד לכך רשם המגזר הבנקאי הלבנוני צמיחה של 8% בשנה בממוצע בשנים 2014–2010. עם זאת, לנוכח המשך המתחים הגיאו־פוליטיים, ירידת הסיוע והזרמת הכספים מהמפרץ וכן הקשחת החוק האמריקאי כנגד מקורות המימון של חזבאללה ששם במוקד את מעורבות הבנקים הלבנוניים, נראה כי 2016 צפויה להיות שנה מאתגרת במיוחד למגזר הפיננסי בלבנון. עיקר הסיכונים לבנקים הלבנונים, כפי שהצביע עליהם העיתון "אל־נהאר" ביוני השנה, נוגעים ליכולת הפירעון של חובות הממשלה הלבנונית, שחשיפת הבנקים אליהם מגיעה ל־59%. ההאטה הכלכלית אף הביאה לגידול בשיעור ההלוואות הרעילות של הבנקים הלבנוניים, שהגיע ל־5.4% ב־2014, לעומת שיעור הלוואות רעילות ממוצע של 4.6% בבנקים אחרים במזרח התיכון.

 

הכותב הוא מומחה לכלכלות מדינות המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x