$
המזרח התיכון

הסעודים יצרו מפלצת? הלחימה בתימן הפכה את אל קעידה לחזקה ועשירה יותר

ארגון הטרור שנהנה כעת מהכנסות של מעל ל-100 מיליון דולר לאחר שפשט על הבנק המרכזי בתימן, סחט מחברת הנפט הלאומית והשתלט על הנמל החל להתחבב על תושבי הטריטוריות שכבש באמצעות "אסטרטגיית רובין הוד". דיפלומט שמתגורר באזור: "אם הם יצליחו להפוך לארגון פוליטי וכלכלי, האיום שלהם יהיה מוחשי אף יותר"

שירות כלכליסט 18:1008.04.16
אחת התוצאות הלא מכוונות של הלחימה הסעודית בתימן היא הפיכתה של אל קעידה לעשירה יותר, כך עולה מתחקיר של סוכנות החדשות רויטרס. על פי הדיווח, אל קעידה מנהלת כעת בדרום תימן מיני מדינה משל עצמה, עם הכנסות מוערכות של 100 מיליון דולר כתוצאה מפשיטות על הבנק המרכזי ועל פקדונות בבנקים המקומיים והטלת מסים על הנמל השלישי בגודל במדינה. על פי השערות בכירים בממשלה בתימן וסוחרים מקומיים, הארגון גם סחט 1.4 מיליון דולר מחברת הנפט הלאומית ומרוויח עד 2 מיליון דולר ביום ממסים על סחורות ודלק שנכנסים לנמל.

 

בירת מדינת אל קעידה היא מוקאלה, עיר נמל בדרום מזרח תימן המונה 500 אלף תושבים. התחזקותה בצורה כזו של אל קעידה מיוחסת ללוחמה הסעודית בתימן, שלטענת רויטרס הפכה את הארגון לחזק יותר מאי פעם. כ-1,000 לוחמים של אל קעידה נמצאים במוקאלה לבדה ושולטים על רצועת חוף באורך 600 ק"מ. הסיבה לכך היא שכחודש לאחר שבסעודיה החלו בהתקפות נגד החותים בתימן, עזבו את מוקאלה כוחות הצבא התימנים, הותירו את התושבים חסרי הגנה וסללו את הדרך לכניסת הכוחות של אל קעידה.

בדומה לפעולות של דאעש במוסול, שפשטו על הבנק המרכזי בעיר, כך גם אל קעידה עטו על הסניף של הבנק המרכזי במוקאלה וגנבו 100 מיליון דולר, כך לפי שני בכירים בכוחות הביטחון התימניים. "זהו הרווח הפיננסי הגבוה ביותר שהשיגו עד כה", אומר אחד הבכירים. "זה מספיק כדי לממן אותם ברמת הפעילות הנוכחית לעוד עשר שנים לפחות".

 

מקור הכנסה נוסף נובע כאמור ממסים בנמל. על פי התחקיר של רויטרס, מאז השתלטו באפריל השנה שעברה על הנמל, הלוחמים מטילים מסים ומכס על הספינות והסוחרים. "הקבוצה הזו חווה תקופה של עושר ויוקרה חסרי תקדים", אמר אחד התושבים המקומיים. על פי בכיר במשרד התחבורה בתימן, הכנסות הארגון עומדות על 2 מיליון דולר ביום, אף שחלק מהסוחרים המקומיים מעריכים כי הנתון קרוב יותר ל-5 מיליון דולר ביום ממכס והברחת דלק. מעבר לכך, הארגון הפך גם לספק הדלק הרשמי באזור. "הם מוכרים דלק לכל מי שמוכן לקנות אותו", אמר לרויטרס עבדאללה אל נאסי, המושל של המחוז השכן. "תחנות הדלק שבניהול הממשלה קונות מהם דלק ומוכרות לאזרחים".

 

כעת פצחו בארגון בקמפיין לסחוט כספים מחברות ממשלתיות, כולל חברות הנפט והסלולר. בארגון משתמשים בכסף הזה שהם סוחטים כדי לזכות בתמיכת התושבים המקומיים. אליזבת קנדל מאוניברסיטת אוקספורד מכנה זאת "אסטרטגיית רובין הוד". בינואר נחשף מכתב דרישה של הארגון מחברת הנפט, בו הם דורשים העברה של 4.7 מיליון דולר מחשבון הבנק של החברה במוקאלה. על פי בכיר בממשלה, החברה מסרה את הסכום המלא. דרישות דומות התקבלו אצל שלוש חברות הסלולר הגדולות במדינה, אך הן טוענות כי סרבו לשלם. במקביל, ביטלו בארגון את חובת המסים של התושבים.

 

מיכליות הנפט בתימן. "אסטרטגיית רובין הוד" מיכליות הנפט בתימן. "אסטרטגיית רובין הוד" צילום: בלומברג

 

בארגון מפרסמים גם באופן קבוע תמונות של הלוחמים מתקנים גשרים וסוללים רחובות בערים שתחת השליטה שלהם. באחד הסרטונים, הלוחמים נראים מביאים ציוד רפואי בחינם לאגפי הדיאליזה והסרטן בבית חולים מקומי. נציג של בית החולים מופיע בסרטון ומספר שאל קעידה העבירה לו כסף לתשלום שכר העובדים.

 

בניגוד לתמונות הזוועה המתפרסמות מהמעוזים שכובשת דאעש, נראה שאל קעידה בתימן מפחית את האכזריות והפונדמנדליזם האסלאמי במחוזות התימניים שתחת שליטתו. "אנחנו ממשיכים בחיינו בצורה רגילה. הם מתהלכים בינינו", סיפרה אחת מהתושבות במוקאלה. דיפלומט אזורי שעוקב אחר הנעשה בתימן, אומר כי אם אל קעידה תצליח להפוך עצמה לארגון פוליטי וכלכלי, האיום שלה יהיה מוחשי אף יותר. "נראה שאנחנו עומדים בפני גרסה מורכבת יותר של אל קעידה", אמר לרויטרס. "לא רק ארגון טרור, אלא תנועה ששולטת על טריטוריה שגרים בה אנשים מאושרים".

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x