$
תעשייה ופיננסים

שיא מאז 2009 בחדלויות הפירעון של חברות בעולם

מתחילת השנה הגיעו 46 חברות לחדלות פירעון, כמעט מחציתן בתעשיות הכרייה והאנרגיה הגלובליות. עוד מכה לתעשיית הפחם: קרן העושר הנורבגית תמכור אחזקותיה בחברות שפעילותן מבוססת על המשאב

שירות כלכליסט 20:4018.04.16

היקף חדלויות הפירעון הגלובלי על אג"ח קונצרניות הגיע לסכום של 50 מיליארד דולר מתחילת השנה, זאת בעקבות קריסתן של 46 חברות בתקופה זו. זהו הקצב המהיר ביותר של קריסות מאז שארה"ב החלה להיחלץ מהמשבר הפיננסי העולמי ב־2009 — על כך מדווח "הפייננשל טיימס". 

 

מספר חדלויות הפירעון עלה בחמישה בשבוע החולף, כאשר אלה כוללות את החברה האירופית הראשונה השנה, כך לפי סוכנות הדירוג P&S (סטנדרד אנד פורס). הצניחה החדה במחירי הסחורות על רקע האטה בצמיחה הגלובלית וביקושים חלשים למתכות ולנפט גבו מחיר כבד מיצרניות נפט וגז כמו גם מחברות כרייה. כמעט מחצית חדלויות הפירעון אירעו בשתי התעשיות הללו, כאשר חברות כמו פיבודי אנרג'י ומידס סטייטס פטרוליום לא עמדו בתשלומי הריבית על הלוואותיהן. פיבודי האמריקאית, חברת הפחם שאינה ממשלתית, הגדולה בעולם, הגישה בשבוע שעבר בקשה להגנה מפני נושים.

 

נייר נורבגי בקריסה

 

בהינתן מחירי הנפט הנמוכים, שהוסיפו לצנוח היום בעקבות כשלון השיחות של יצרניות הנפט בדוחא, הרי שלפי P&S כ־4% מהחברות האמריקאיות שמוגדרות כחברות שאינן בדירוג השקעה יגיעו לחדלות פירעון עד לסוף השנה, יותר מפי שניים הנתון ב־2014.

 

"מחירי הנפט הנמוכים, הידוק המדיניות המוניטרית על ידי הבנק הפדרלי המרכזי לראשונה זה תשע שנים וההאטה בצמיחה העולמית, כל אלה צפויים להביא לחדלויות פירעון נוספות ב־12 החודשים הבאים", כך לפי דיאן וזה, אנליסטית ב־P&S שאמרה את הדברים ל"פייננשל טיימס". חדלויות הפירעון האחרונות היו של יצרנית הנייר הנורבגית נורסקה סקוגינדוסטרייר וחברת הכריה האמריקאית קליפס נצ'ורל רסורסס.

 

רשימות שהגיעו לידי חברות הדירוג P&S ומודי'ס ובהן דירוג החברות בעלות הסיכון הגבוה ביותר להגיע לחדלות פירעון, התארכו. P&S מנתה 242 "חוליות חלשות" בסוף מרץ, הנתון הגבוה ביותר מאז 2009. הרשימה הזאת כוללת את מפעילת צלחות הלוויין אינטלסאט ואת קמעונאית היוקרה נימן מרקוס.

 

משקיעים ואנליסטים ממתינים עתה בדריכות לעונת הדו"חות האמריקאית כמו גם לסבב של הגדרות מחודשות לגבי תנאי אשראי שבמסגרתו צפויים בנקים לכווץ את קווי האשראי הזמינים לחברות נפט וגז. "התקווה היא כי הרווחים ירשמו התאוששות ותזרימי המזומנים של החברות ישתפרו", כך לפי סטיבן קפריו, אסטרטג אשראי בבנק UBS. "אם זה לא יקרה, חברות יצטרכו לפרוע חובות, ולא ברור כיצד הן מתכוונות לעשות זאת".

 

מלחמה בשינויי אקלים

 

על רקע משבר הסחורות פירסמה קרן העושר של נורבגיה רשימה של 52 חברות במגזר הפחם שבכוונתה להוציא מתיק ההשקעות שלה. זאת בעקבות החלטת הממשלה לאסור על השקעות הקשורות בפחם במסגרת מלחמתה בשינויי האקלים. עם החברות שמוחקת קרן העושר נמנות אמריקן אלקטריק פאואר, טאטא פאואר ופיבודי אנרג'י.

 

ההדרה של החברות מתבססת על קריטריונים חדשים שאישרה הממשלה הנורבגית בפברואר, האוסרים על השקעה בחברות ש־30% מפעילותן או הכנסותיהן מקורן בפחם. "אנחנו ממשיכים בבדיקת החברות הרלוונטיות, ועד סוף השנה יתווספו נוספות לרשימה", מסרה לבלומברג מרתה סקאר, דוברת חטיבת ההשקעות של הבנק המרכזי של נורבגיה.

 

על פי הערכות, האיסור על השקעות הקשורות בפחם, שאושר בפרלמנט בשנה שעברה, יחייב את קרן העושר, ששווייה 860 מיליארד דולר, למכור אחזקות בשווי 6.6 מיליארד דולר ב־120 חברות. הבנק המרכזי הבטיח כי יסיים את הערכת החברות עד סוף השנה וכי חלק מהן יוכלו להישאר בתיק ההשקעות במהלך התקופה שבה מתקיים דיון בשימושן העתידי בפחם. "אנחנו בוחנים את התוכניות העתידיות של החברות לשנה עד השלוש השנים הבאות וזה יכול להשפיע על ההחלטה האם להמשיך להחזיק בהשקעה בהן", הוסיפה סקאר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x