קובה מגדילה את ייצור הסיגרים, אבל תתקשה לעמוד בביקוש בארה"ב
הקובנים מעודדים מהאפשרות להגדלת הייצוא בקרוב, אך היקף יבולי הטבק צנח; לפיכך, הממשלה נוקטת באמצעים לעידוד המגדלים
מגלגלי הסיגרים הם מבעלי השכר הגבוה ביותר בקובה. מדובר בעובדים במפעלים המייצרים מותגים כגון "קוהיבה", "מונטכריסטו", ו"פרטאגאס" – מותגי יוקרה נחשקים לא פחות משמפניה מצרפת או מוויסקי סינגל מאלט מסקוטלנד.
- מתכוננים להתנפלות על קובה: שירות Airbnb יאפשר להזמין מקומות לינה בבתים פרטיים
- הנשיא אובמה נחת בקובה לביקור היסטורי: "ציפיות לעידן חדש ביחסי קובה וארה"ב"
- עסקה אמריקאית ראשונה בקובה: רשת מלונות תנהל 3 בתי מלון באי
אולם מזה יותר מ-50 שנה, קובה לא יכלה למכור באופן רשמי את הסיגרים המובחרים שלה לארה"ב, שכנתה מצפון ששוק הסיגרים שלה הוא הגדול בעולם. כעת, משארה"ב עושה צעדים להשיב את יחסי המסחר בינה לבין קובה, ההתרגשות גואה נוכח ההזדמנות הממשמשת ובאה. אך גם אם יוסגר האמברגו בזמן הקרוב, קובה לא תהיה מוכנה לעמוד בביקושים.
היקף יבולי הטבק בקובה צנח ב-65% בין 2009 ו-2014 ועומד עתה על 87,950 דונם בלבד, והפקת הטבק השנתית פחתה ב-21% לכ-20 אלף טונה. זאת על פי נתונים עדכניים שמסר משרד הסטטיסטיקה הלאומי של קובה. ב-2014 ייצאה קובה 91 מיליון סיגרים – ירידה של 58% לעומת 2006.
את האמברגו המסחרי על קובה ניתן לבטל אך ורק באמצעות החלטה מצד הקונגרס האמריקאי, אולם ממשלת קובה והמפעל הממשלתי לייצור סיגרים "טבקובה" רוצים להיות מוכנים לאישור לכשיגיע. על כן היא נוקטת בצעדים כדי להגדיל את הייצור, כולל תשלום גבוה יותר למגדלים עבור עלים מיושנים והכשרת עובדים נוספים לגלגול ידני של הסיגרים.
כל צמיחה בתעשיית הסיגרים תתקבל בברכה מצד כלכלת קובה. למדינה תוצר מקומי גולמי של 77.2 מיליארד דולר בלבד וההכנסה החציונית עומדת על 25 דולר לחודש.
ארה"ב מייצגת כאמור את שוק הסיגרים הגדול בעולם והוא מגלגל כ-4 מיליארד דולר במכירות. אולם רשמית לא היה ניתן לייצא אליה סיגרים קובניים מאז 1962 כשהנשיא ג'ון קנדי חתם על אמברגו על סחר עם המדינה, לאחר הכישלון בהדחת הממשלה הקומוניסטית של פידל קסטרו. האמריקאים משיגים סיגרים קובנים באמצעות הזמנתם מאתרי אינטרנט זרים באופן בלתי חוקי, או מקבלים אותם מתיירים. ובכל זאת, רק 3% מתצרוכת הסיגרים בארה"ב הם מקובה.
"הבאנוס", שותפות מכירת הסיגרים של קובה עם חברת "אימפיריאל", מעריכה שעם סיום האמברגו תוכל לתפוס עד 30% משוק סיגרי הפרימיום בארה"ב ולהגדיל את הכנסותיה השנתיות ב-60%, או ב-680 מיליון דולר. "הבאנוס" מוכרת את כל הסיגרים המיוצרים בקובה והתעשייה כולה – החל מאישורי רכישת טרקטורים וכלה ברכישה ובחלוקת הטבק למפעלים – נמצאת בשליטת הממשלה.
לא ברור כמה מהר קובה תוכל להיערך להגדלת תפוקת הטבק. החקלאים אומרים כי דרושים להם חומרי דישון מוונצואלה, ופעמים רבות משלוחי הסיגרים מתעכבים בשל עיכובים במשלוח קופסאות אריזה. מלבד זאת, רבים מהחקלאים מעדיפים יבולים אחרים הגדלים מהר יותר מטבק, כגון מלפפונים.