ברקזיט
עזיבת האיחוד - איך ומתי זה יקרה בפועל?
בריטניה התעוררה לבוקר דרמטי. אבל העזיבה בפועל לא תקרה כל כך מהר. כמה זמן זה ייקח ומה טוענים תומכי הברקזיט?
עזיבת האיחוד האירופי לא תקרה אוטומטית מרגע היוודע התוצאות. מדובר על תהליך מתמשך, אך ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הבטיח כי הוא יממש ללא דיחוי את סעיף 50 באמנת ליסבון, ובכך יוציא לדרך את תהליך העזיבה.
- סדר עולמי חדש: בריטניה בחרה אקזיט, השווקים מתרסקים, הליש"ט צוללת לשפל שלא נראה מאז שנת 1985
- רגע האמת: נסגרו הקלפיות במשאל העם הגורלי של בריטניה
- ברקזיט: רשתות השידור בבריטניה החליטו לא לקיים מדגמים בשל חשש לאי דיוקים
שר האוצר ג'ורג' אוסבורן אמר עוד לפני משאל העם כי מהלך כזה עשוי לקרות בתוך שבועיים לאחר משאל העם. עם זאת, בשלב זה עוד לא ברור איך ומתי ישתמשו בסעיף 50. שכן תומכי קמפייין הברקזיט טוענים כי ניתן לעזוב את האיחוד גם מבלי לממש את סעיף 50, אלא על ידי מחיקת האיחוד האירופי מהחוקים בבריטניה.
ברגע שסעיף 50 נכנס לתוקף, לא ניתן לשוב לאיחוד האירופי אלא אם ישנה הסכמה פה אחד של כל המדינות החברות. בכל מקרה, תהליך העזיבה מחייב קיום מו"מ עם שאר המדינות החברות. המו"מ הזה אמור להסתיים בתוך שנתיים, אך לפרלמנט האירופי יש זכות וטו על כל הסכם שיתגבש.
בריטניה תישאר חברה באיחוד לאורך קיום המו"מ, שאמור לגבש את תנאי העזיבה של בריטניה והאופי של מערכת היחסים החדשה שתתגבש בין בריטניה והאיחוד האירופי. תהליך זה כולל בדיקה חוזרת של הסכמים המתפרסים על פני 80 אלף עמודים, שנכנסו לתוקף בחמשת העשורים האחרונים, ויהיה צורך לבטל, לתקן או להשאיר.
הפרלמנט הבריטי קרוב לוודאי שירצה לפקח על ההליך הזה. בתום ההליך, לאחר כשנתיים, כלומר בסביבות קיץ 2018, בריטניה לא תהיה מחויבת עוד להסכמים האירופיים, אלא אם היא ושאר 27 המדינות החברות יסכימו פה אחד להמשיך את המו"מ.