$
תעשייה ופיננסים

מומחים מזהירים מסכנת "פוטיניזציה" של הכלכלה בטורקיה

תוצאות ניסיון ההפיכה הכושל בטורקיה מתבהרות, ומטילות צל כבד על הכלכלה במדינה; "התגובה הממשלתית החזקה עשויה לכלול גם עלייה בריכוזיות וחלוקה לא הוגנת של נכסים"

בלומברג 13:4622.07.16

אנליסטים בחברת המחקר והייעוץ בשווקים מתפתחים אג'סטרט הצביעו על דמיון בין נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ואויבו-ידידו מצפון, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, לאחר תגובתו של הראשון לאלפי אנשי צבא, חוק ומשפט לאחר ניסיון ההפיכה הכושל של סיעה בצבא טורקיה.

 

לטענתם, "פוטיניזציה" של המערכת הפוליטית והכלכלית צוברת תאוצה, ומאופיינת על ידי הידוק הפיקוח הממשלתי על החוק והעסקים בטורקיה. בדו"ח שפרסמה חברת המחקר שלשום נכתב כי: "היד הקשה שניכרת בתגובת הממשלה, במובנים של מהירות וסדר גודל המעצרים לאחר ניסיון ההפיכה, מעלה את החשש כי התגובה תתרחב גם מעבר לאלו שהיו מעורבים באירועים האחרונים, ויכולה להוביל לעליית הריכוזיות וחלוקה לא הוגנת של הנכסים במדינה". בכירים בממשל ארדואן אמרו כי פעולות התגמול מכוונות רק לקושרי ההפיכה, וכי מצב החירום עליו הוכרז במדינה אינו שונה ממצבי חירום במדינות אירופיות אחרות בעבר.


 

אך ככל שתגובת הנגד מתפשטת, בכירים חוזרים על אזהרותיה של אג'סטרט. אלברטו גאיו, ראש חטיבת האסטרטגיה הגלובלית בחברה הלונדונית אלג'בריס אינבסטמנטס אמר הבוקר בריאיון לבלומברג כי "בטווח הארוך, אנחנו צופים ב"פוטניזציה" של המדינה".

 

בין התוצאות הצפויות: חברות משפחתיות חשובות יוחרמו לטובת הממשלה, פגיעה בתאגידים ובזכויות של בעלי מניות מיעוט, והחזרים נמוכים יותר בשוק המניות, טענה החברה. שלשום, אמר למשקיעים במדינה סגן ראש הממשלה מאמט סימסק באמצעות הצהרה בטוויטר כי "העסקים ממשיכים כרגיל" בזמן מצב החירום.

 

יחסית לרוסיה, שוק המניות הטורקי נמצא עדיין בבעלות פרטית, מעריכה אג'סטרט. הכוונה לחברות אקוויטי הפנויות להשקעות זרות: בדרך כלל חברות עם שווי שוק של יותר מ-500 מיליון דולר, ועם ממוצע יומי גבוה ממיליון דולר, במשך שלושה חודשים לפחות.

 

אג'סטרט מעריכה כי 60% מחברות האקוויטי העומדות במאפיינים אלו נשלטות על ידי קונגלומרטים בבעלות פרטית. במקביל, 16% נשלטות ישירות או בעקיפין על ידי הממשלה. ברוסיה 51% מהמניות נמצאות תחת שליטה ישירה של הממשלה, על פי הערכות החברה.

 

נשיא טורקיה ארדואן בנאום הנצחון אחרי כשלון ההפיכה נשיא טורקיה ארדואן בנאום הנצחון אחרי כשלון ההפיכה צילום: אם סי טי

מניית חברת ההלוואות טורקיי איז בנקסיי, שלה קשרים היסטוריים למפלגת האופוזיציה הטורקית CHP הפסידה כרבע משוויה בשנה האחרונה; פעילותה של אסיה קתילים בנקסיי, חברת הלוואות שלה קשרים עם תומכי איש הדת פתהוללה גולן הנמצא בארה"ב, ושאותו מאשימה הממשלה הטורקית בעמידה מאחורי ניסיון ההפיכה - הושעתה בשני, שנה לאחר שנרכשה על ידי הממשלה.

 

סימסק הדגיש באמצעות הטוויטר כי טורקיה מחויבת לכלכלת שוק.

 

בשורה התחתונה, בעוד משקיעים זרים מתמקדים בעיקר בסכנה הגוברת לריבונות הפרט, השינויים הגיאופוליטיים עלולים להטיל צל על התאגידים, אומרים בחברה. אבל, עדיין אין מקום להשוות את התהליך באופן מלא לכלכלה של פוטין. הם טוענים כי "תתקיים חלוקה מחדש רק עד רמה מסוימת, עם יוצא מהכלל אפשרי של הגברת השליטה הממשלתית בסקטור התקשורת". במילים אחרת, הנשיא ארדואן לא יסתכן בערעור השווקים הפיננסיים בשביל לצבור מקסימום כוח על המגזר הפרטי כמו שפוטין נהג מאז מעצרו של מיכאיל חודורקובסקי ב-2003, אמרו באז'סטרט.

 

מסקנות חברת המחקר משקפות את התיאוריה המקובלת כי דמוקרטיות ליברליות מועילות להחזרים משוק המניות בעוד שהגנה על השקעות חלשות מזיקה להן. "טורקיה נמצאת במקום ממוצע בדירוגי הבנק העולמי והפורום הכלכלי העולמי ברמת פיתוח עסקים וההגנה על משקיעים קטנים. מצד שני, טורקיה הידרדרה לתחתית הדירוגים של מדינות בעלות חופש עיתונות, איכות הדמוקרטיה, חירות כלכלית וזכויות אדם. אנחנו מאמינים כי משקיעים באקוויטי נוהגים להתעלם מסוגיות פוליטיות רחבות על אף הסכנה בכך, מכיוון שממשלים בהם אין שקיפות ודאגה לזכויות אדם, ירמסו בלי היסוס את זכויותיהם של בעלי מניות מיעוט ומשקיעים פרטיים אם יחשבו שזה ישרת את האינטרסים שלהם לטובה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x