כלכלני קרן המטבע לדראגי: "שכח מריביות שליליות"
בבלוג באתר הקרן כתבו שניים מכלכלניה כי כל הורדה נוספת של הריביות באירופה שתדחוף אותן לטריטוריה שלילית תגרום ליותר נזק מתועלת - ותחייב את הבנקים האירופים לנקוט צעדים נואשים
כלכלנים בקרן המטבע הבינלאומי דוחקים בבנק האירופי המרכזי לחדול מהורדת הריביות לטריטוריה שלילית, ומזהירים כי מהלכים אלו יפגעו לרעה בבנקים האירופים – שגם כך נאבקים כעת על עתידם – ויצמצמו הלוואות לעסקים וללקוחות פרטיים.
- כצפוי: הבנק המרכזי האירופי הותיר את שיעור הריבית ללא שינוי
- העיוותים באירופה הופכים את התשואות בישראל לאטרקטיביות
בבלוג באתר קרן המטבע כתבו הכלכלנים אנדי ג'ובסט והידאן לין כי כל קיצוץ נוסף שידחוף את הריביות לטריטוריה שלילית יביא עימו ירידה בהחזרים ויגרום יותר נזק מתועלת. "צעדים נוספים של מדיניות חיתוך הריביות עלולים להעביר את המיקוד מהיישום בפועל של ההחלטות המוניטאריות של הבנק המרכזי לרווחיות הבנקים. רווחיות נמוכה יותר של הבנקים עלולה להפעיל עליהם לחץ לצמצום האשראי שהם מעניקים - במיוחד על אלה שמחזיקים בהלוואות בעייתיות", כתבו האנליסטים בבלוג. "האפשרות של המשך שיעורי ריבית נמוכים מעיבה על תחזיות הרווח של רוב הבנקים, ויש סיכוי שהתועלת מריביות שליליות תלך ותתפוגג".
אזהרה זו של האנליסטים האירופים מגיעה נוכח ציפיות גוברות לתמריצים חדשים, שעליהם צפוי הבנק להכריז במפגשו בספטמבר. תמריצים אלה נועדו לקזז את ההשלכות השליליות של ההצבעה בעד הברקזיט ביוני. בפגישת מקבלי ההחלטות בבנק בחודש יולי אמר נגיד הבנק מריו דראגי כי קובעי המדיניות יערכו בחינה מחודשת של הנושא בספטמבר, בהתבסס על תחזיות כלכליות מעודכנות המגלמות בתוכן את השפעות פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי.
בתחילת החודש הודיע הבנק המרכזי של אנגליה בראשות מארק קרני, כי אין לבנק צורך בנתונים נוספים לגבי השפעות הברקזיט על כלכלת בריטניה, וכי החליט להוריד את הריבית, להרחיב את ההקלה הכמותית ולהגדיל את ההלוואות האולטרה-זולות לבנקים.
אם הנתונים יצביעו על האטה בגוש היורו, יכולים האנליסטים לצפות להחלטה על מתן הקלות כמותיות נוספות מצד הבנק המרכזי של אירופה במפגשו בספטמבר – ייתכן שהדבר יבוא לידי ביטוי בהארכת ההקלה הכמותית בעוד 6 חודשים והורדה נוספת של הריבית. כלכלני קרן המטבע, עם זאת, מעדיפים רכישה נוספת של ניירות ערך על פני קיצוץ של הריביות. "התמקדות ברכישת נכסים יכולה להעלות את מחירם ואת הביקוש המצרפי, ובה בעת לתמוך בהלוואות בבנקים. המהלך ישפר את יכולות המימון של הבנקים".