הטעיה סעודית: הבטיחה עלייה במחירי הנפט - אך הגדילה התפוקה
יצואנית הנפט הגדולה בעולם רשמה ביולי שיא של כל הזמנים בתפוקה, זאת על רקע הצהרות שר הנפט כי הממלכה תפעל להעלאת מחירי הנפט בשוק העולמי. ארגון האנרגיה הבינלאומי: "הצפי לצמיחה בביקושים ב־2017 אינו מבטיח"
בימים האחרונים שיגרה ערב הסעודית, החברה הבכירה בארגון המדינות יצואניות הנפט (אופ"ק), מסרים סותרים לשוק. מצד אחד הבטיח שר הנפט בראיון לסוכנות ידיעות מקומית ביום חמישי כי ארצו תנקוט בצעדים כדי להביא לעליית מחירי הנפט בשוק העולמי, אולם מאידך הממלכה מגבירה את תפוקת הנפט.
- גרינספאן: לא מאמין שהנפט יירד מתחת ל-40 דולר לחבית
- קרן המטבע הבינלאומית: "אנחנו מרוצים מההתקדמות בסעודיה"
- בליץ החיוכים באופ"ק לא הצליח לכסות על הבוץ השחור
לפי נתונים שפירסם אופ"ק, תפוקת הנפט של סעודיה הגיעה במהלך חודש יולי לשיא של כל הזמנים — 10.67 מיליון חביות ביום. לשם השוואה, ביולי 2015 עמדה תפוקת הנפט של סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, על 10.55 מיליון חביות ביום.
לפי מקורות בסעודיה עליית התפוקה מגיעה כדי לספק את הביקושים הפנימיים הגוברים בעונת הקיץ.
עם זאת, שר הנפט הסעודי, ח'אלד אלפאלח, הצהיר בראיון כי הגידול בצריכה המקומית של הנפט נמוך בהשוואה לשנים עברו. לפי אלפאלח, הנפט של ערב הסעודית זוכה לביקושים מוגברים מאזורים שונים בעולם, וזאת נוכח הירידה באספקת הנפט מצדן של מדינות מחוץ לאופ"ק.
בהתייחסו לירידת המחירים של הנפט בשוק העולמי בשבועות האחרונים, הצהיר השר הסעודי כי המגמה צפויה להשתנות. אלפאלח הדגיש כי ארצו "עוקבת מקרוב אחרי השוק" והבטיח לנקוט בכל פעולה שתידרש, בשיתוף עם שאר חברות אופ"ק, כדי להשיב את היציבות לשוק.
התבטאותו זו של אלפאלח עוררה מיידית תגובה בשוק, שכן בסוף החודש הבא אמורות מדינות אופ"ק להתכנס באופן לא רשמי, בשולי ועידת אנרגיה גדולה באלג'יריה, ולכן ישנה ציפייה להחלטות חדשות. הנכונות שהציג אלפאלח לשיתוף פעולה עם שאר מדינות אופ"ק באה בסתירה להכשלת היוזמה מוקדם יותר השנה להקפאת התפוקה של חברות הארגון, וזאת בגלל חילוקי דעות עם איראן.
בכל אופן, הצהרתו של שר הנפט הסעודי, בשילוב נתונים עדכניים המעידים על סגירת הפערים בין הביקושים לבין תפוקת הנפט בשוק העולמי, הביאו למגמה חיובית במחיר הנפט בסוף השבוע ולעלייה יומית של למעלה מ־2%. זה איפשר לסגור את השבוע המוצלח ביותר של הזהב השחור מאז אפריל, עם עלייה של 6.5%. מחיר הנפט הגולמי WTI עלה ל־44.49 דולר לחבית בעוד חבית נפט ברנט התקרבה ל־47 דולר.
עם זאת, למרות התאוששות המחירים בשבוע שעבר, קשה להתחייב כי מדובר במגמה ארוכת טווח. הרבה תלוי באירועי ספטמבר באלג'יריה, אולם לפי ארגון האנרגיה הבינלאומי, הצפי לצמיחה בביקושים לנפט בשנת 2017 אינו מבטיח, זאת נוכח תחזיות לצמיחה חלשה בכלכלה העולמית.
בתוך כך הודיע בסוף השבוע סגן נשיא איראן, איסחאק ג'האנגרי, כי הייצוא של נפט מהמדינה עומד על 2.5 מיליון חביות ביום, כלומר איראן שיקמה את יכולת הייצוא שלה מלפני הסנקציות. איראן, החברה השנייה בחשיבותה באופ"ק, שואפת להגביר את הייצוא בחודשים הקרובים עד לרמה של 3 מיליון חביות ביום.
הכותב הוא מומחה לכלכלות המזה"ת