לראשונה מאז 2008: לא נרשמה עלייה בהיקף העושר הממוצע לאדם
העושר העולמי צמח בשנה האחרונה ל-256 טריליון דולר; אמנם מדובר בעלייה של 1.4% אך היא תואמת לעלייה במספר הבוגרים באוכלוסייה - כך שהממוצע לאדם לא השתנה
לראשונה מאז 2008 לא חלה עלייה בהיקף העושר הממוצע לאדם, כך על פי דו"ח העושר השנתי של קרדיט סוויס לשנה האחרונה שהתפרסם היום (ג').
- הנורבגים מתבלים את קרן העושר עם טבע
- חשבון נפש כלכלי: איך הפכה ישראל למדינה עשירה שתושביה עניים
- עלייה של 6.4% במספר המיליארדרים בשנת 2015: עומד על 2,473
ארה"ב המשיכה בצבירת העושר, מגמה הנמשכת מאז המשבר הפיננסי העולמי, אך דווקא ביפן חלה הצבירה המשמעותית ביותר. בריטניה, לעומת זאת, הייתה המפסידה העיקרית, ואיבדה הון בשווי 1.5 טריליון דולר בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד האירופי שהתקבלה ביוני האחרון. בעוד שהעושר העולמי צמח ב-3.5 טריליון דולר ל-256 טריליון דולר, העלייה שעמדה על 1.4% תאמה לעלייה במספר המבוגרים באוכלוסייה, כך שהעושר הממוצע לאדם, העומד על 52,800 דולר אמריקאי, כמעט ולא השתנה לעומת אשתקד.
על פי הדו"ח, מאז שנת 2009 צמח העושר בדמות נכסים פיננסיים בקצב מהיר פי שניים מאשר נכסים לא פיננסיים, אך למעשה עדיין לא הגיע לקצב הצמיחה של שנת 2000. מעמד הביניים העולמי - כלומר פרטים שלהם עושר של בין עשרת אלפים ל-100 אלף דולר - צפוי להתרחב ב-200 מיליון פרטים בחמש השנים הבאות, ובכך יביא את מעמד הביניים העולמי ל-1.1 מיליארד מבוגרים עד 2021.
כותבי הדו"ח מעריכים כי חצי מכל המבוגרים בעולם מחזיקים בפחות מ-2,222 דולר, ולפרטים המהווים את הרבע התחתון של פירמידת ההון יש פחות מ-248 דולר לאדם. 44% מאלו המהווים את תחתית פירמידת ההון נמצאים בחוב ממוצע של 2,628 דולר לאדם. 72% ממיליארד האנשים המהווים את תחתית הפירמידה חיים באפריקה, הודו ואזור אסיה-פסיפיק. הנותרים מתגוררים בסין, אירופה ובאמריקה הלטינית.
הדו"ח קובע מאפיינים רוחביים לרמת הסיכון של פרטים להיכנס לשלב הנמוך ביותר בפירמידת ההון - בנוסף למדינה או אזור המגורים - והוא קובע ומנתח קריטריונים של עושר בתוך המדינות עצמן. על פי הדו"ח, מהשוואת המאפיינים של אלו המהווים את תחתית פירמידת בעלי ההון, נראה כי גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר הם גיל צעיר, רווקות והשכלה נמוכה.
ברוב המקרים, ה"סיכון" הגדול ביותר הוא להיות מתחת לגיל 35 - לא מפתיע בהתחשב בכך שהאוכלוסייה הצעירה היא זו שנמצאת בתחילת תהליך החיסכון וצבירת ההון. יחד עם זאת, מדגישים כותבי הדו"ח, בשנים האחרונות מתמודדים צעירים עם קשיים ספציפיים כגון עלייה בלתי מידתית באבטלה העולמית כתוצאה מהמשבר הפיננסי העולמי. בנוסף, גובה ותדירות הלוואות הסטודנטים בשנים האחרונות מעלה אף הוא את הסיכוי לכך שצעירים מתחת לגיל 35 יהוו את מרבית האוכלוסייה הנמצאת בחלק התחתון של פירמידת ההון. ההסתברות להון נמוך יורדת ככל שנעים בטווח הגילאים למשקי בית בהם ראש המשפחה נמצא בגילאי 55-64, ויותר.