$
כלכלה ומדיניות

הניסוי השבדי לקיצור יום העבודה לשש שעות התברר כיקר מדי

ניסוי של שנתיים הראה שקיצור יום העבודה לשש שעות שיפר את איכות העבודה, אך העלות של העסקת עובדים נוספים לא הייתה כלכלית

שירות כלכליסט 06:5005.01.17

יום עבודה של שש שעות בלבד לא יהפוך לעניין שבשגרה בשבדיה, לאחר שנקבע שהעלות גדולות מהתועלת. זאת בעקבות ניסוי שנערך בקרב 68 אחיות בבית אבות בעיר גטבורג במשך שנתיים. במסגרת הניסוי קיצרו האחיות את שעות העבודה שלהן משמונה לשש ביום תוך שמירה על אותה רמת שכר. צמצום שעות העבודה חייב את העירייה להעסיק 17 עובדים נוספים בעלות של 12 מיליון קרונה (1.3 מיליון דולר).

 

אף שהמחקר מצא כי האחיות בבית האבות הרגישו בריאות יותר, לקחו פחות ימי מחלה וגם הטיפול בשהן העניקו לדיירים השתפר, העיר החליטה שלא להפוך את התכנית לקבועה. "קיצור כולל של שעות העבודה במסגרת זמן הגיונית הוא פשוט יקר מדי", אמר דניאל ברנמר, האחראי מטעם עיריית גטבורג על הטיפול בקשישים. ברנמר הוסיף וציין כי הוא מקווה שיתקיימו מחקרים נוספים שיבדקו אילו יתרונות ארוכי טווח יכולים להיות לקיצור יום העבודה על החברה כולה. 

 

 

אחת ההשערות מאחורי הניסוי היא כי קיצור יום העבודה יאפשר לאנשים בעבודות פיסיות להאריך את תקופת השתתפותם בכוח העבודה. התועלת הבולטת בניסוי הנוכחי היתה שב־18 החודשים הראשונים של הניסוי נרשמה ירידה של 4.7 מיליון קרונה בהוצאות הממשלה על טיפול במובטלים, זאת בזכות המשרות החדשות שנוצרו. 

מפעל בשבדיה מפעל בשבדיה צילום: בלומברג

 

הניסוי בגטבורג הוא האחרון בשורה של ניסיונות לקיצור שעות העבודה ברחבי שבדיה, מדינה שמתגאה במערכת הרווחה הנדיבה שלה. כך למשל במרכז שירות של טויוטה בחוף המערבי של המדינה קיצרו לפני יותר מעשור את אורך המשמרות של המכונאים. החברה דיווחה מאז על עלייה חדה ברווחים ולכן החליטו לדבוק בתכנית.

נושא שעות העבודה עלה לדיון גם בצרפת לאחר שבנובמבר האחרון התחייב מועמדה של המפלגה השמרנית לנשיאות פרנסואה פיון לבטל את שבוע העבודה המסורתי במדינה של 35 שעות, בטענה שהוא "עושה יותר מדי נזק". עם זאת, השבוע נכנס לתוקף חוק, שמבטיח את זכות העובדים להתנתק מהמיילים לאחר שעות העבודה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x