ילן: אין מכשולים רציניים לכלכלת ארה"ב בטווח הקצר
יו"ר הפד אמרה עם זאת כי הכלכלה תצטרך להתמודד עם אתגרים חשובים בטווח הארוך, ובראשם פריון עבודה נמוך והתרחבות אי השוויון
יו"ר הבנק הפדרלי של ארה"ב, ג'נט ילן, מאמינה שהכלכלה האמריקאית לא עומדת בפני מכשולים רציניים בטווח הקצר, כך עולה מנאום שנשאה הלילה (ו'). עם זאת, היא הוסיפה כי הכלכלה תצטרך להתמודד עם אתגרים חשובים בטווח הארוך, ובראשם פריון עבודה נמוך והתרחבות אי השוויון.
- גולדמן זאקס: "במהלך 2017 הדולר יהיה שווה בערכו ליורו"
- חבר הוועדה המוניטרית: העלאת הריבית בארה"ב תחייב העלאות בישראל מעבר לצפי
- מדוע ריבית נמוכה צריכה להטריד אותנו ואיך יוצאים מזה?
"האבטלה ירדה לשיעור נמוך, שוק העבודה חזק באופן כללי והצמיחה בשכר מתחילה לתפוס תאוצה", אמרה ילן בפגישה עם מחנכים מרחבי המדינה. "האינפלציה עלתה מרמה מאוד נמוכה, והיא כעת מעט מתחת ליעד של 2%, אך היא קרובה אליו".
בחודש שעבר העלו בפד את הריבית, לראשונה מזה שנה, והיא עומדת כעת על טווח של 0.5-0.75%. בעת העלאת הריבית ציינה ילן כי ההערכה בקרב קובעי המדיניות בבנק היא שהריבית תעלה שלוש פעמים במהלך השנה הנוכחית.
שיעור האבטלה עמד בדצמבר על 4.7% , עלייה קלה מנובמבר אז נרשם שיעור אבטלה של 4.6%, הנמוך ביותר מאז 2007. המדד המועדף על הפד לחישוב אינפלציה, שאינו כולל את עלויות המזון והאנרגיה, עמד על 1.6% עבור 12 החודשים עד סוף נובמבר.
לדבריה של ילן, פריון העבודה שנחשב ל"גורם מרכזי" בקביעת רמת החיים בטווח הארוך, נותר ברמה נמוכה במיוחד והכלכלים מתקשים להבין את הסיבות לכך. אחת ההשלכות של פריון עבודה נמוך, לפי ילן, הוא שחלק גדול יותר מההכנסות מגיע לעובדים בעלי השכלה גבוהה, ובכך מרחיב את אי השוויון בארה"ב.
חינוך ופיתוח כוח העבודה הם נושאים שמעסיקים בשנים האחרונות את בכירי הפד, זאת לנוכח התקדמות הטכנולוגיה שממשיכה להוביל לשינויים בשוק העבודה. בחודש שעבר אמרה ילן לבוגרי אוניברסיטה בבולטימור שלהערכתה יגבר הקשר בין הצלחה בקריירה והשכלה.
השבוע בשיחה עם המחנכים, שנערכה במטה הבנק בוושינגטון, התייחסה ילן גם לרפורמות במערכת הבנקאית שבוצעו בעקבות המשבר הפיננסי ונועדו להפוך את הסקטור הפיננסי לבטוח ולעמיד יותר. "אלו הם שינויים מאד חשובים", הדגישה ילן, "לא הייתי רוצה שיבטלו אותם". דבריה התייחסו להצהרותיהם של חלק מהחברים המיועדים בממשל של דונלד טראמפ, לפיהן יפעלו לבטל את רפורמת דוד- פרנק שאושרה ב-2019, ונחשבת לפעולה המרכזית של המחוקקים בתגובה למשבר.