חצי מהעסקים באיחוד האירופי לא רוצים ספקים בריטים
סקר מקיף מלמד כי אף שהדיונים על הברקזיט עוד לא ממש החלו, מנהלי שרשראות האספקה באירופה כבר מחשבים נזקים. רוב העסקים בבריטניה דיווחו על התייקרות הרכש בגלל שחיקת שער הליש"ט. הבריטים פסימיים יותר לגבי תוצאות המו"מ
כמעט מחצית מהעסקים באיחוד האירופי שעובדים עם ספקים בריטים מחפשים חלופות לעידן שאחרי הברקזיט — כך עולה מסקר שהתפרסם בבריטניה.
- קרן ההשקעות האירופית אומרת "לא" לקרנות הון סיכון בבריטניה
- בלנקפיין מזהיר: הברקזיט עשוי להכניס את הסיטי של לונדון לקיפאון
- לא מחכים לברקזיט: האיחוד האירופי רוצה להבריח את חברות הסליקה מבריטניה
הסקר, שהקיף יותר מ־2,000 מנהלי שרשראות אספקה, גילה ש־46% מהעסקים באירופה כבר מחפשים ספקים מקומיים שיחליפו את מקומם של הספקים הבריטים שאיתם הם עובדים. מנגד, רק 32% מהעסקים בבריטניה שעובדים עם ספקים מהאיחוד האירופי מחפשים חלופות מקומיות באופן פעיל.
עוד מגלה הסקר, שערך המכון הבריטי לרכש ואספקה (CIPS), כי שני שלישים מהעסקים בבריטניה דיווחו על התייקרות של שרשרת האספקה שלהן בעקבות השחיקה בשער הליש"ט מאז יוני — אז נערך משאל העם על עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי. המגמה הביאה 29% מהעסקים בבריטניה שתלויים בספקים מהאיחוד האירופי לפתוח חוזים קיימים בניסיון להוזיל את העלויות המאמירות. מנכ"ל CIPS גרי וולש אמר לאתר החדשות הבריטי "האינדיפנדנט" כי "דיפלומטים משני עברי שולחן המשא ומתן על הברקזיט בקושי החליטו על האסטרטגיה שלהם, אבל מנהלי הרכש כבר נמצאים עמוק בהכנות לפרישה של בריטניה מהאיחוד".
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הפעילה את סעיף 50 לאמנת ליסבון, המניע את תהליך הפרישה מהאיחוד, ב־29 למרץ. עם זאת, מאז לא התנהל כל דיון של ממש בין הצדדים על תנאי הפרישה. משא ומתן של ממש לא צפוי להתחיל גם עד אחרי הבחירות הכלליות בבריטניה, שנקבעו ל־8 ביוני. לפי אמנת ליסבון, למדינה שמחליטה לפרוש מהאיחוד האירופי יש שנתיים בלבד להשלים את התהליך.
התפיסה הרווחת בציבור לפיה בריטניה נמצאת בעמדת משא ומתן נחותה לעומת האיחוד האירופי באה לידי ביטוי גם בקרב מנהלי שרשראות האספקה. לראיה, 39% מהמנהלים שהשתתפו בסקר סבורים שעמדת המיקוח של האיחוד האירופי עדיפה על פני זו של בריטניה, 36% מהמנהלים סבורים כי למשא ומתן לא הוקצב מספיק זמן, ו־33% סבורים שהידע בניהול שרשראות אספקה בבריטניה לוקה בחסר, ועלול להעצים את הפגיעה בעסקים בממלכה. מנהלי אספקה מהיבשת ומהאי הבריטי מסכימים כי העדיפות העליונה במשא ומתן על הברקזיט צריכה להיות שמירה על מכסי ומכסות יבוא ברמה מינימלית, אבל מנהלי שרשראות הבריטיים גילו פסימיות רבה יותר באשר לתוצאות השיחות.
יותר משליש ממנהלי האספקה בבריטניה אמרו כי הם מתכננים להתאים את העסקים לברקזיט באמצעות קיצוץ בעלויות האספקה, ו־11% מהמנהלים הודו כי לדעתם הברקזיט יהפוך את השרשרת שהם מנהלים לבלתי אפשרית לתפעול. בנוסף, 28% מהמנהלים האירופיים שהשתתפו בסקר סבורים שהם ינתקו לחלוטין את שרשראות האספקה מבריטניה, בשעה ש־46% משוכנעים שלפחות חלק מהשרשראות שהם מנהלים יצטרכו להתנתק מהממלכה.
בתוך כך, לשכת הסטטיסטיקה המרכזית בבריטניה פרסמה אתמול את נתוני האינפלציה לחודש אפריל, שהיו הגבוהים ביותר מאז 2013. האינפלציה עלתה ב־2.7% בחישוב שנתי, לעומת 2.3% בחודש מרץ. בשבוע שעבר דיווח הבנק המרכזי של בריטניה כי האינפלציה צפויה להגיע השנה לכ־3%. הבנק הזהיר כי 2017 תמשיך להיות "מאתגרת למשקי הבית הבריטיים", שיסבלו משחיקה בשכר הריאלי ועלייה במחירים, מה שיוביל לירידת ההוצאה הפרטית.