העניים והנפט יממנו לטראמפ קיצוצים ב־3.6 טריליון דולר
הצעת התקציב של נשיא ארה"ב כוללת פגיעה בסובסידיות, בביטוחי הבריאות ובהטבות לסטודנטים ומספסרת במאגרי הנפט האסטרטגיים. מנהיג המיעוט הדמוקרטי: "החדשות הטובות היחידות הן שנציגי שתי המפלגות יתנגדו לתקציב הזה"
בעיצומו של סיורו העולמי הראשון כנשיא ארה"ב, הוצגה לקונגרס הצעת התקציב של דונלד טראמפ, שבבסיסה קיצוצים בהיקף של 3.6 טריליון דולר לאורך העשור הקרוב.
אם יתממשו המהלכים המתוכננים של טראמפ, מיליוני אמריקנים מעוטי הכנסה עתידים לאבד גישה לשירותי בריאות, ביטוחים ממשלתיים וקצבאות נכות. תלושי מזון יקוצצו וחקלאים ייאבדו סובסידיות, בתקופה קשה במיוחד לחקלאות האמריקאית. עם זאת, על פי הערכות, ההצעה אינה צפויה להפוך לחוק, שכן היא תיתקל בהתנגדות עזה מצב רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, החוששים מההשלכות החברתיות של המהלך ומהעלייה הצפויה בגירעון.
"כלכליסט" ממפה את המנצחים והמפסידים מהצעת התקציב ואת המהלכים החריגים שמתכנן טראמפ.
- מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בסעודיה: "כלכלת ארה"ב נמצאת במסלול הנכון"
- ביקור טראמפ בסעודיה: תקנה נשק מארה"ב ב-350 מיליארד דולר
- מנושין אופטימי: כלכלת ארה"ב תגיע לצמיחה של 3% תוך שנתיים
יעד צמיחה לא מציאותי
הצעת התקציב של טראמפ עושה שימוש בתעלולים חשבונאיים קלאסיים. כך, למשל, היא מניחה כי המעורבות האמריקאית באפגניסטן ובמזרח התיכון תצריך ממשלים עתידיים להשקיע 593 מיליארד דולר במימון מלחמות מיותרות, ובה בעת טוענת כי הסכום הזה ייחסך באמצעות אי־הוצאתו מלכתחילה. כן מניחה הצעת התקציב, כי מהלכים שמתכנן טראמפ להקלת הרגולציה בתעשיית השירותים הפיננסיים, ובהם כיווצו או ביטולו של חוק דוד־פרנק לפיקוח על הבנקים, יביאו לחיסכון של 35 מיליארד דולר בעשור הקרוב. לעומת זאת, משרד התקציב בקונגרס צופה, כי הגבלת כוחם של הרגולטורים לחלץ את הבנקים הגדולים בעת משבר יביא לחיסכון של 14.5 מיליארד דולר בלבד. על פי טראמפ, קיצוצי המס המתוכננים יביאו לצמיחה של 3% בתמ"ג האמריקאי. בה בעת, גורמים בבית הלבן ופרשנים טוענים כי הצפי אינו ריאלי ומציינים שיעור צמיחה של 1.9% כיעד בר־מימוש. "צמיחה של 3% או 4% היא דבר בלתי אפשרי", כך על פי מיה מקגינס, נשיאת הוועדה לתקציב פדרלי אחראי, שאמרה את הדברים לסוכנות בלומברג. "צריך לשם כך צמיחה בפריון ברמה חסרת תקדים", ציינה.
לא רוצים חומה
התקציב השנתי שמציג נשיא ארה"ב הוא במהותו מסמך של מסרים, יותר מאשר ציוויים לביצוע מיידי, וייאלץ כמו תקציבים של נשיאי עבר, להתמודד עם אינספור התנגדויות בקונגרס. עם זאת, פרשנים מעריכים כי התקציב המסוים הזה הולך להיתקל בהתנגדות חריפה מהרגיל.
כצפוי, הדמוקרטים שבמיעוט מתנגדים באופן גורף להצעות. "בהתבסס על מה שאנחנו יודעים מהתקציב הזה, החדשות הטובות היחידות הן שהוא קרוב לוודאי יידחה על ידי נציגי שתי המפלגות בסנאט", אמר ל"ניו יורק טיימס" מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר. עם זאת, גם הרפובליקנים כבר ציינו את חוסר שביעות רצונם מסעיפים בולטים, ובהם מימון אמריקאי בהיקף 1.6 מיליארד דולר לחומה המוצעת בגבול מקסיקו, וקיצוץ במחצית של תוכנית ביטוח הבריאות למעוטי הכנסה, מדיקייד. "לתקציב של טראמפ יש סיכוי אפסי להיות מאומץ או מיושם על ידי הקונגרס. הסיכוי להשבתה של הממשל בסתיו הפך ממשי יותר והרפורמה במערכת המס נמצאת בסכנה", צייצו פרשנים במגזין "פורבס" בתגובה לפרסום התוכנית.
ימכור עתודות אסטרטגיות
התוכנית של טראמפ לאיזון התקציב ולעידוד צמיחה כוללת גם מכירת מחצית מהעתודות האסטרטגיות של נפט אמריקאי ופיתוח אתר קידוחים של נפט וגז באלסקה. העתודות האמריקאיות לשעת חירום הן הגדולות בעולם ומונות 687.7 מיליון חביות של נפט גולמי. אלה נמצאות תחת אבטחה כבדה במתקנים תת־קרקעיים בלואיזיאנה וטקסס. אגירת הנפט החלה ב־1975, בעקבות אמברגו הנפט שהטילו סעודיה ומדינות אופ"ק שנתיים קודם לכן.
על פי תוכנית התקציב של טראמפ, מכירת העתודות תתחיל באוקטובר 2018 וצפויה להניב בשלב הראשון 500 מיליון דולר. עד 2027 תגיע ההכנסה הכוללת ממכירת העתודות ל־16.6 מיליארד דולר. במקביל, ארה"ב תגדיל את היקף קידוחי הנפט, כאשר בכוונת טראמפ לייצר הכנסה של 1.8 מיליארד דולר בעשור הקרוב מקידוחים באזור 1002 באלסקה, שהוא למעשה שמורת הטבע הגדולה במדינה.
מאז אמצע 2016 גדל יצור הנפט האמריקאי בכ־10% ל־9.3 מיליון חביות ביום, בעיקר בשל העלייה בהפקת נפט מפצלים. עם זאת, מאז שנות ה־70 התנגדו פוליטיקאים לקידוחים בצפון־מזרח אלסקה, בטענה לפגיעה סביבתית.
עוד פקידי הגירה ומטוסים
טראמפ מציע להגדיל משמעותית את תקציב הביטחון למען "הקמתו של כוח גדול, כשיר וקטלני יותר". הבית הלבן מבקש 25 מיליארד דולר נוספים בשנה הפיסקאלית הבאה, במקביל לתוספת תקציבית מיידית. מהגדלת תקציב הביטחון ירוויחו כמובן יצרניות הציוד הביטחוני, שכן הממשל עתיד לרכוש עוד כ־170 מטוסי קרב.
ממשל טראמפ מבקש להשקיע גם 2.6 מיליארד דולר נוספים בתשתיות ובטכנולוגיה עבור הגנה על הגבולות. 300 מיליון דולר יושקעו בגיוס ובהכשרה של שוטרי הגירה ופקידי מכס בגבול עם מקסיקו, בתוכנית שמהדהדת את התחייבות הבחירות למנוע כניסת מסתננים. מרוויחים נוספים לפי תוכנית טראמפ יהיו הווטרנים, שיקבלו ביטוחי בריאות ב־29 מיליארד דולר. כן יושקעו 200 מיליארד דולר בפיתוח תשתיות.
עניים וסטודנטים על הכוונת
טראמפ מעוניין לצמצם את חלקו של הממשל הפדרלי בנושאים חברתיים. זאת על ידי כיווץ רשת הביטחון המוענקת על פי רוב לעניים, בוגרי אוניברסיטה טריים וחקלאים. למרבה האירוניה, הנפגעים העיקריים מכך יהיו אותם אנשים שסללו את דרכו לבית הלבן. כך, למשל, המימון לתוכנית ביטוח הבריאות למעוטי הכנסה מדיקייד יקוצץ ביותר מ־800 מיליארד דולר לאורך העשור הקרוב.
במקביל, מסעיף תלושי המזון יקוצצו 192 מיליארד דולר ומתוכניות רווחה שונות ייגרעו 272 מיליארד דולר. קצבאות הנכות יקוצצו בכ־72 מיליארד דולר, ויבוטלו הלוואות מיוחדות שניתנו עד כה למימון השכלה גבוהה לעניים. התוכנית של טראמפ קוראת גם להפחתה של 143 מיליארד דולר לאורך עשור בסובסידיות הממשלתיות לסטודנטים. קיצוץ נוסף יהיה בסובסידיות המוענקות לחקלאים. "אנחנו חושבים שזו טעות", אמר מייק קונוויי, יו"ר ועדת החקלאות של הסנאט לפוקס ניוז. "התוצר החקלאי נמצא עתה ברמתו הנמוכה ביותר מאז ימי השפל הגדול. מדובר על צניחה של 50% ברווח של היצרנים, והם זקוקים לרשת הביטחון הזו".