מהית'רו ועד פריז סן ז'רמן: כך פיזרה קטאר מיליארדי דולרים ברחבי העולם
השקעות בהוליווד, נדל"ן מסחרי בניו יורק, שכונות יוקרה, שדות תעופה בבריטניה וברוסיה, בית אופנה איטלקי וגם קבוצת כדורגל. אלה רק חלק מהנכסים שרכשה הנסיכות שנמצאת בעין הסערה
המשבר הדיפלומטי בו מצאה עצמה קטאר, לאחר שחמש מדינות, בהן סעודיה והאמירויות, הודיעו אתמול (ב') על ניתוק הקשרים הכלכליים והדיפלומטים איתה, מגיע דווקא כאשר המדינה העשירה ביותר לנפש נמצאת בתנופת עסקאות. כך, בתחילת השנה היא השקיעה ביצרנית מוצרי העוף הגדולה בטורקיה, בענקית הנפט הרוסית רוסנפט ובחברת הגז הבריטית נשיונל גריד.
- הקטארים רוקנו מדפים, ארה"ב מנסה לתווך
- סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין מנתקות יחסים עם קטאר
- שיגעון הגדלות של קטאר מאיים על הסדר העולמי
ההשקעות בוצעו באמצעות רשות ההשקעות הקטארית (Qatar Investment Authority), שהוקמה ב-2005 במטרה לנהל את הרווחים של המדינה ממכירות גז טבעי נוזלי, שהיא היצואנית הגדולה שלו בעולם.
מאז הקמת הקרן הצליחה המדינה הקטנה לצבור נכסים בשווי של 335 מיליארד דולר ברחבי העולם, וקרן ההון הממשלתית שלה נחשבת ל-14 בגודלה בעולם.
עסקאות קודמות ומתוקשרות של הקרן כוללות השקעות בהוליווד, רכישת נדל"ן מסחרי בניו יורק, נדל"ן מגורים בלונדון, בית אופנה איטלקי ואפילו קבוצת כדורגל. עם זאת, קצב העסקאות הואט ב-2015 וב-2016 על רקע צניחת מחירי הנפט.
בסוכנות בלומברג פרטו כמה מהעסקאות הגדולות שביצעה קטאר בשנים האחרונות:
השקעות באירופה
אירופה היא כבר תקופה ארוכה היעד המועדף על כסף הקטארי, והמדינה הזרימה מיליארדים להשקעות ראווה כמו יצרניות רכב גרמניות, בתי אופנה איטלקיים ומועדוני כדורגל.
במהלך המשבר הפיננסי של 2008 קטאר השקיעה בבנקים ברקליס וקרדיט סוויס. ראש הממשלה לשעבר וחבר במשפחת המלוכה, השייח חאמד בן ג'אסים בן ג'אבר אל ת'אני, הזרים 1.75 מיליארד יורו (1.85 מיליארד דולר) לדויטשה בנק ב-2014 כשהבנק הגרמני מכר מניות כדי לגייס הון.
קרן הון הקטארית היא גם בעלת המניות הגדולה ביותר בפולקסווגן, והייתה בעלת תפקיד מרכזי בהשתלטות של גלנקור על אקסטרטה ב-2012 עבור 29 מיליארד דולר, כשדרשה מגלנקור להעלות את ההצעה שלה.
עסקאות מתוקשרות אחרות כוללות את רכישת קבוצת הכדורגל פריז סן ז'רמן על ידי רשות ההשקעות בספורט של קטאר ב-2011, שזכתה מאז בארבע אליפויות בצרפת.
במקביל, מייהולה פור אינווסטמנטס (Mayhoola for Investments), חברה שבה מעורבים משקיעים מקטאר, רכשה ב-2012 את מותג האופנה האיטלקי ולנטינו מחברת הפרייבט אקוויטי אדוויזורס עבור 700 מיליון יורו. ראש הממשלה לשעבר, חמאד בן ג'אסים, רכש אחזקה של 10% במפעילת רשתות הכלבו הספרדית אל קורטה אינגלס ב-2015.
השקעות בבריטניה
על פי התקשורת המקומית, ההשקעות של קטאר בבריטניה הסתכמו ב-2014 ב-35 מיליארד דולר לפחות. באזורים היוקרתיים יותר של לונדון אפשר לגור, לעבוד, לקנות ולשהות רק בנכסים שבבעלות קטארית. קבוצת משקיעים קטאריים רכשה ב-2015 את מתחם קנרי וורף בלונדון, שהצטרף לשורה של נכסים בבעלותם בבירה, ביניכם מלון סאבוי, גורד השחקים שארד, כלבו הרודס, הכפר האולימפי ומגדל HSBC.
בנוסף, קטארי דיאר (Qatari Diar), חטיבת פיתוח הנדל"ן של קרן ההון, אמונה על המרת השגרירות האמריקאית בגרובנור סקוור למלון יוקרה, ובונה בתים באזור Chelsea Barracks. עם זאת, ההשקעות של קטאר בבריטניה אינן מוגבלות רק לנדל"ן.
קרן ההון מחזיקה ב-22% מרשת הכלבו סיינסבורי'ס והיא בעלת המניות הגדולה ביותר שלה. ב-2012 רכשה הקרן גם אחזקה של 20% בשדה התעופה הית'רו בלונדון, וחברת התעופה הלאומית קטאר איירווייז העלתה בשנה שעברה את האחזקה שלה בבריטיש איירוויז ל-20%.
השקעות ברוסיה
העסקה בשווי 11 מיליארד דולר של רוסנפט שבה מושקעת קטאר עם גלנקור בדצמבר מתבססת על הפורטפוליו ההולך ומתרחב של קטאר ברוסיה. הקרן הקטארית רכשה גם 24.9% משדה התעופה של סנט פטרבורג ביולי. ב-2014 היא התחייבה להשקיע 2 מיליארד דולר בקרן ההון הממשלתית של רוסיה.
השקעות בארה"ב
מרבית ההשקעות של קטאר הן כאמור באירופה, אך לאחרונה היא החלה להתמקד גם בארה"ב. הקרן פתחה משרד בניו יורק ב-2015, והציגה תכניות להשקיע 35 מיליארד דולר במדינה עד 2020, וזאת כחלק מהאסטרטגיה לגוון את הכלכלה מעבר לתלות בנפט.
בשנה שעברה רכשה חברת המדיה הקטארית BeIN את אולפן הסרטים ההוליוודי מירמקס, שבין הסרטים שהפיקה נכלל ספרות זולה. ב-2016, קרן ההשקעות הקטארית הייתה המשקיעה הרביעית בגודלה בבנייני משרדים בארה"ב, רובם בניו יורק ובלוס אנג'לס. הקרן רכשה קרוב ל-10% מבניין אמפייר סטייט, וחברה לחברת הנדל"ן ברוקילד פרופרטי פרטנרס לפרויקט בגובה 8.6 מיליארד דולר באזור הווסט סייד בניו יורק.
השקעות באסיה
בהונג קונג, יפן, דרום קוריאה וטייוואן נמסכות במידה גדולה על הגז הקטארי לייצור החשמל. המדינות הללו וסין אחראיות לחצי מייצוא הגז הטבעי הנוזלי של קטאר ב-2015, אך מעבר לכך לא הצליחו למשוך השקעות משמעותיות מהמדינה. עם זאת, המצב הזה צפוי להשתנות בקרוב. לפי הדיווחים, קרן ההשקעות מחפשת באסיה השקעות פוטנציאליות. ב-2014 טענו מנהלי הקרן כי הם מתכננים להשקיע בסביבות 20 מיליארד דולר באסיה לאורך תקופה של שש שנים, ולשם כך הרחיבו את המשרדים בבייג'ינג ובניו דלהי.
ביוני הודיעה הקרן כי בכוונתה לרכוש את אסיה סקוור טאואר 1 בסינגפור מבלאקרוק עבור 2.5 מיליארד דולר. זו תהיה עסקת המשרדים הגדולה ביותר בסינגפור. הקרן מחזיקה גם ב-20% מחברת החשמל של המיליארדר לי קא-שינג מהונג קונג. במקביל, היא מתכננת להים מיזם השקעות בגובה 10 מיליארד דולר עם סיטיק גרופ הסינית, ושוקלת להשקיע בקרן ההשקעות הטכנולוגיות בגובה 100 מיליארד דולר שהקימה סופטבנק היפנית ביחד עם סעודיה.
השקעות בתוך המדינה עצמה
ביקור בדוחא, בירת קטאר מתחיל בשדה התעופה הבינלאומי חאמד שנבנה בעלות של 17 מיליארד דולר. קטאר אווירוויז שקרן ההון משקיעה גם בה, היא שמנהלת את שדה התעופה. זו רק ההתחלה של דריסת הרגל הנרחבת של הקרן במדינה.
הקרן היא גם המשקיעה הגדולה ביותר בבורסה של קטאר, ובעלת אחזקות רוב בבנק הלאומי של קטאר. היא גם המלווה הגדולה ביותר של מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (Gulf Cooperation Council) ושל ספקית הטלקום Ooredoo, שפועלת ב-12 מדינות ובראשה עומד השייח עבדאללה בן מוחמד בן סאוד אל ת'אני, שהוא גם מנכ"ל הקרן.