הכאוס הפיננסי בהודו הביא להאטה בצמיחה ברבעון השני
ביטול מרבית השטרות והשינויים בשיטת המיסוי הביאו לירידה בצמיחה - 5.7% לעומת 7.1% אשתקד; בכך התנפצה טענת הודו לכתר הכלכלה הצומחת במהירות הרבה ביותר בעולם
- כיל: חוזים בסך 180 מיליון דולר לאספקת אשלג להודו
- חממה בהודו מציעה לחברות ישראליות חללי עבודה וייעוץ בחינם
- התשובה של הודו לדרך המשי: כביש מהיר שיחבר אותה לתאילנד
ההאטה הביאה לניפוץ טענתה של הודו לכתר "הכלכלה הצומחת במהירות הרבה ביותר בעולם", והאשמה כנראה נעוצה ברפורמה הפיננסית של ראש הממשלה נרנדרה מודי, שהחלה בשנה שעברה כאשר ביטל 85% מהשטרות המוחלפים במדינה, ועם כניסתו לתוקף של המס הלאומי האחיד על סחורות ושירותים (GST) ביולי.
ה-GST מסמן שינוי משמעותי במערכת המס של המדינה, ומחליף רשת מסועפת של מכסים מקומיים בשוק משותף של כל 29 המדינות ההודיות, וזאת בפעם הראשונה בהיסטוריה. בטווח הארוך, צפוי השינוי להשפיע על הצמיחה, אך כלכלנים חוזים תקופה ארוכה של שיבושים בזמן שהעסקים מתרגלים למערכת החדשה, ואנשים נוספים למעגל משלמי המסים.
ביטולם של שטרות 500 ו-1,000 רופי בנובמבר הוביל לכאוס נרחב במדינה. ביטול השטרות הוא חלק מניסיונה של ממשלת הודו להילחם בהעלמות המס ולהכניס כסף פיזי חזרה למחזור, כמו גם להיאבק בהפצת שטרות מזויפים. אך השבוע חשף הבנק המרכזי של הודו כי 99% מהשטרות המבוטלים מצאו את דרכם חזרה למערכת, דבר שעורר את החשש כי אזרחי הודו מצאו דרכים לעקוף את הביטול ולהלבין "כסף שחור".
שר האוצר ההודי הודה כי "חלק משמעותי" מהכסף שהופקד מייצג הון לא חוקי. כ-1.8 מיליוני חשבונות, לדבריו, "לא התאימו לפרופיל המס שלהם" והממשלה חוקרת את ההפקדות בהם.