$
כלכלה ומדיניות

שי ג'ינפינג הוא המנהיג החזק בסין מאז מאו: לאן צועדת הכלכלה שינהיג?

הנשיא הסיני, שהועלה השבוע לאותו מעמד שלו זכה מאו טסה טונג, עשוי להשלים עם יעד צמיחה יציב ומתון, בניגוד ליעדי הצמיחה הרצחניים של העבר, ולא להיפתח יתר על המידה להשקעות זרות, בניגוד להצהרותיו. קרדיט סוויס: "הוא מעדיף להותיר את המפלגה כסמכות הדומיננטית"

שירות כלכליסט 17:4028.10.17

הנשיא שי ג'ינפינג הועלה לאותו מעמד שהיה מנת חלקו של מאו טסה טונג , בסיכומו של הקונגרס ה-19 של המפלגה הקומוניסטית של סין. לאן הוא צפוי לקחת מכאן והלאה את כלכלת המדינה?

 

אנליסטים טוענים שהשינויים הפוליטיים הפנימיים בסין מצביעים על כך שהמדינה משלימה עם מציאות של צמיחה כלכלית מתונה. ובעוד צמיחה מהירה בתחומים מסוימים אכן עשויה לצאת לדרך, ישנם מי שמטילים ספק בכך ששי יוציא לפועל רפורמות מבניות משמעותיות.

 

שי ג'ינפינג סוקר משמר כבוד שי ג'ינפינג סוקר משמר כבוד צילום: איי פי

 

"אנחנו מאמינים שקובעי המדיניות הסיניים פתוחים יותר מבעבר לרעיון של צמיחה כלכלית מתונה והגעה לטווח גמיש יותר של צמיחה, במקום הניסיון לעמוד ביעד קבוע של 6.5%, וזאת כדי להבטיח יציבות בשנים הקרובות", טענו אנליסטים מ-BMI Research בדו"ח ששיגרו ללקוחות החברה מוקדם יותר השבוע.

 

"הצורך להגיע לצמיחה איכותית, יציבה ויעילה יותר היה אחד התיקונים שנעשו לחוקה כחלק מהניסיון של הממשלה לעמוד ביעד של "חברה משגשגת באופן מתון" עד שנת 2020", הם המשיכו. "זה מצביע על שינוי ביעדי הממשלה לעומת יעדה הקודם שהיה עמידה חד-משמעית ביעדי צמיחה על חשבון נושאים כמו שמירה על הסביבה, אי שוויון חברתי, וסיכונים כלכליים".

 

בנאום שנשא הבטיח שי להמשיך ברפורמות הכלכליות שהחלו ביוזמת דנג קסיופינג לפני 40 שנה, באומרו "נדאג שהרפורמה וההיפתחות לעולם ישלימו ויחזקו זו את זו. אני נחוש להפוך את ההתחדשות הגדולה של האומה הסינית למציאות".

 

התחזקות כוחו הפוליטי של שי משמעה גם שתהיה לו בעתיד יותר שליטה על המדיניות הכלכלית של ארצו. "זה אמור להביא לצמיחה מהירה יותר בתחומים מסוימים, כמו הניסיון לטפל בבעיות סביבתיות, אבל סביר גם שלא ייפתרו חלק גדול מהבעיות המבניות המרכזיות שמאיימות על הצמיחה של סין", אמר לבלומברג ג'וליאן אוונס-פריצ'רד, כלכלן שמתמחה בסין מחברת קפיטל אקונומיקס הסינגפורית.

 

השקעות זרות

 

שי אמר שסין תמשיך להיפתח להשקעות זרות במספר דרכים, כולל הורדת חסמי כניסה והתרת "שדה משחק" הוגן עבור כל החברות הרשומות בסין, אם כי ישנם אנליסטים שמטילים בכך ספק.

 

"ככל שדברים אלה עשויים להישמע כתומכים בהשקעות זרות, אנו חוששים שהם עומדים בסתירת מה עם העדיפות הברורה של שי להשאיר את המפלגה הקומוניסטית כסמכות הדומיננטית בכל תחומי החיים בסין, ולקדם את החברות בבעלות ממשלתית למעמד של חברות מובילות גלובלית, ומקומית- בתעשיות שנחשבות לבעלות חשיבות אסטרטגית לכלכלה", כתבו וינסט צ'אן וריי פאריס, אנליסטים בקרדיט סוויס.

 

"זה אומר שיישום רפורמות שוק ושיפור תנאי הפעילות עבור תחרות מבחוץ יישארו למעשה מאוד הדרגתיות".

 

חזונו של שי ג'ינפינג

 

ביום שלישי האחרון התווסף תיקון לחוקה הסינית שבו מצוין שמו של שי – הפעם הראשונה שמתווסף לה שם של מנהיג חי מאז מאו, מה שמשקף את מעמדו של שי במפלגה הקומוניסטית.

 

התיקון, אשר אושר פה אחד ע"י כל 2300 הנציגים שנכחו בקונגרס, נקרא "חזונו של שי ג'ינפינג עבור עידן חדש של סוציאליזם בעל מאפיינים סיניים ייחודיים".

 

מהלך זה מציב את שי באותו מעמד של מאו טזה טונג, אשר שמותיהם מופיעים בחוקה גם בסעיפים המשקפים את עקרונותיהם. העקרונות הפוליטיים של ג'יאנג זאמין והו ג'ינטאו, קודמיו של שי, אמנם הוספו גם הם לחוקה, אך לא שמותיהם.

 

כריס באקלי מהניו יורק טיימס ציין שסמכותו של שי "אינה ברת השוואה למעמדו והשפעתו הכמו-אלוהיים של מאו", אך גם ש"הכלכלה, המדינה והצבא הסינים חזקים היום בהרבה מאשר בתקופתו של מאו, ואפילו של דנג, מה שנותן לשי השפעה גלובלית רבה בהרבה מקודמיו".

 

אנליסטים של BMI Research טוענים שהוספת "חזונו של שי ג'ינפינג" משמעה שהוא וחזונו ימשיכו לשחק תפקיד מכריע בקביעת המדיניות לעוד שנים רבות.

 

"ניתן לראות שהן המדיניות הכלכלית והן זו המדינית של דנג (שהתבססו על התאוריות שלו), המשיכו להתוות את החלטות הממשל גם בתקופת גיאנג (1989-2002) וגם תחת ממשלו של הו-וון (2002-2012), מה שמחזק את החשיבות של הכללת מחשבותיו הפוליטיות של אדם בחוקת המפלגה", אמרו האנליסטים של BMI.

 

"ככאלה, אנו מאמינים שהפצה ויישום נרחבים של רעיונותיו של שי יכולים להשפיע על דור חדש של מנהיגים, מה ששוב מדגיש את היקף כוחו הפוליטי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x