$
חברה וסביבה

מאות הרוגים ברעש אדמה באיראן ובעיראק; בהלה בישראל: "בניינים רקדו"

רעידת האדמה העזה שהכתה בגבול עיראק-איראן גרמה למותם של כ-328 אנשים ויותר מ-2,500 פצועים. בבגדד חשבו ש"מדובר בפצצה" ובאיראן הורו לתושבים לישון ברחובות. הרעש הורגש גם בישראל וגורמים ממשלתיים מזהירים: "זו קריאת השכמה גדולה בשביל כולנו"

ynet 10:3613.11.17

מאות בני אדם נהרגו ויותר מ-2,500 נפצעו ברעש העז שהורגש אמש (יום א') בגבול איראן-עיראק. כך מדווחת הבוקר הטלוויזיה האיראנית הממלכתית. בסרטונים חדשים ניתן לראות את רגעי הבהלה בעת הרעש כפי שנצפה בטלוויזיה הכורדית ומקניון שבו בילו אזרחים עיראקים.

 

מדובר ברעידת אדמה עזה בעוצמה של 7.3 שהכתה אמש (יום א') במחוז סולימאניה שבצפון-מזרח עיראק, סמוך לגבול עם איראן, וגרמה לאבידות רבות בנפש. מניין ההרוגים עומד לפי שעה על 328. כפרים איראניים הסמוכים לאזור הגבול נפגעו. הרעש הורגש גם ברחבי ישראל - מחיפה ועד באר שבע - אם כי בעוצמה נמוכה יותר וללא נפגעים.

 

 

 

 

בבירת עיראק בגדד, שם הורגש הרעש למשך כ-20 שניות, מיהרו תושבים רבים לברוח מבתיהם. "ישבתי לארוחת ערב עם ילדיי ופתאום הבניין החל לרקוד", סיפרה מג'ידה עמיר. "חשבתי בהתחלה שמדובר בפצצה ענקית, אבל אז שמעתי את כולם סביבי צועקים שמדובר ברעידת אדמה". מחזות דומים נראו גם בארביל, בירת החבל האוטונומי של כורדיסטאן העיראקית, ובערים נוספות בצפון המדינה.

 

גם בטהרן שבאיראן נרשמה בהלה ושמונה כפרים סמוכים נותקו מחשמל כתוצאה מרעש האדמה. במחוזות קרמאנשאה ואילאם, שנפגעו גם הם מרעידת האדמה, בתי הספר יישארו סגורים היום והתושבים נתבקשו לישון בפארקים שמחוץ לבתיהם כאמצעי זהירות.

 

בישראל הורגשה רעידת האדמה בערים רבות, בהן תל אביב, חולון, ראשל"צ, פתח תקווה, קריית אונו, גני תקווה, רחובות חיפה ובאר שבע. דני, תושב פ"ת שמתגורר בקומה עשירית, סיפר: "הרגישו את הרעידה בכל הבניין. המנורות זזו מצד לצד". גדי, תושב הרצליה, הוסיף: "אני מתגורר בקומה השמינית, כל הרהיטים בבית זזו". 

סיסמוגרף, אילוסטרציה סיסמוגרף, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

רעידת האדמה: כך זה נראה ברחבי ישראל

 

עומר, שמתגוררת בבניין בן 30 קומות בבורסה בר"ג, סיפרה: "הרגשתי את רעידת האדמה, הייתי בטוחה שאני עם סחרחורת ואז הבנתי שכל המנורות התלויות זזות. אחר כך יצאתי לחדר המדרגות".

 

אלון לוי, שמתגורר בקומה ה-12 בבניין בנתניה, סיפר: "בהתחלה הרגשתי סחרחורת, לקח לי איזה שתי שניות להבין מה קורה וראיתי את המנורה זזה. לקחתי את הילדים ורצתי לממ"ד וישר פתחנו ynet. לא ראינו כלום ופתאום זה המשיך וכל התמונות זזו". יהודה, שמתגורר בקומה השביעית בבניין בפתח תקווה, אמר: "הרעידה הורגשה בכל הבניין, במיוחד בקומות הגבוהות. כל המנורות בבית זזו והייתה תחושה של סחרחורת כאילו הרצפה זזה".

 

גם רחל מכפר אביב הרגישה היטב את הרעידה. לדבריה, "כולם היו מסוחררים לגמרי, המים בבריכה עלו וירדו. החתולים כאן התחילו ליילל". אורי הררי מהוד השרון סיפר: "כל המנורות התלויות 'רקדו'. הרגשנו את התזוזה די טוב. בקומות הגבוהות זה הורגש הרבה יותר". הגולש עמנואל יצחק דיווח: "באמצע משחק מחשב אני מרגיש מוזר, הכול היה מסוחרר וחשבתי לעצמי 'עשיתי רק משחק אחד, כמה מסטול אני?'. כולם במיקרופון התחילו לצעוק 'רעידת אדמה'. זה היה הזוי, קשה לי להירגע".

 

"רעידת האדמה - קריאת השכמה גדולה לישראל"

 

בישראל האחריות לטיפול ברעידות אדמה נמצאת כיום בידי רשות החירום הלאומית (רח"ל) והעומד בראשה בצלאל טרייבר, שהוא גם ראש ועדת ההיגוי הבינמשרדית להיערכות לרעידות אדמה. בכיר ישראלי התריע בפני ynet: "אסור להשאיר את המצב כפי שהוא. מי שמחכה לרעידת האדמה – כשזה יקרה זה יהיה מאוחר מדי. צריכים להבין שדווקא האוכלוסיות שהפעם הרגישו את רעידת האדמה פחות - תושבי בית שאן, טבריה, עפולה וקריית שמונה שיושבים יותר על השבר הסורי-אפריקני – הם אלה שיושבים על מבנים לא מחוזקים שלא יעמדו ברעידות אדמה".

 

 

כיום ישנה פעילות נרחבת למדי לחיזוק בתי ספר עם תוכניות רב-שנתיות. משרד השיכון פועל לחזק מבנים של הדיור הציבורי וגם משרד הבריאות נכנס בשנים האחרונות לחיזוק בתי חולים. בתי החולים בחיפה חוזקו חלקית בשנתיים האחרונות וגם באזור אילת נעשים פעולות לחיזוק יותר מבנים. גם הקבינט תרגל רעידות אדמה, וכך גם שרי הממשלה, המטכ"ל והמשטרה.

 

הבעיה המרכזית היא עדיין בתחום חיזוק מבני מגורים פרטיים, בעיקר כאלה שנבנו לפני 1980. גורם ממשלתי בכיר אמר: "רעידת האדמה היא קריאת השכמה גדולה בשביל כולנו ויש לקוות שנדע לנצל אותה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x