צמרת שרי האוצר באירופה: רפורמת המס בארה"ב תצית מלחמת סחר
במכתב לעמיתם האמריקאי טענו שרי האוצר של גרמניה, צרפת, בריטניה, ספרד ואיטליה כי סעיפים ברפורמה מפרים את חוקי ארגון הסחר העולמי. "ארה"ב היא שותפת הסחר וההשקעות החשובה ביותר של אירופה"
שרי האוצר של חמש הכלכלות הגדולות באירופה - גרמניה, צרפת, בריטניה, ספרד ואיטליה - שלחו מכתב מודאג לעמיתם האמריקאי שר האוצר סטיבן מנושין בשבוע שעבר, עם עותקים לכל הפוליטיקאים הבכירים בקונגרס ובסנאט.
- רגע לפני אישור סופי: הסנאט הצביע בעד רפורמת המס של טראמפ
- טראמפ הבטיח 10%: המס על רווחים במקלטי מס יגיע ל-23.5%
- רפורמת המס של טראמפ: הרפובליקנים הסכימו על שיעור ההפחתות
במוקד המכתב, טענתם כי רפורמת המס של טראמפ תהווה הפרה של חוקי הסחר הגלובליים החלים על תאגידים וכי מדובר בגרסה מוסווית של מלחמת סחר.
"ארצות הברית היא שותפת הסחר וההשקעות החשובה ביותר של אירופה", כתבו שרי האוצר. "חשוב כי זכויות הממשל האמריקאי לגבי מדיניות המס ימומשו באופן שמציית למחויבויות הבינלאומיות שעליהן הוא חתום", ציינו. עוד כתבו השרים, כי סעיפים מסוימים הכלולים ברפורמה עלולים לחבל בסחר הבינלאומי. מכתב דומה שלחו לשר מנושין בכירי הנציבות האירופית.
על פי ה"דויטשה וולה", שני המכתבים לא קיבלו מענה מניח את הדעת, לפחות לא ציבורי. עם זאת, ייתכן והתבצעו מאחורי הקלעים שינויים עריכתיים בתקנות המס.
"מרוץ לתחתית סולם המס"
נשיא מכון Ifo למחקר כלכלי במינכן, קלמנס פוסט, סבור כי הביקורת של הנציבות האירופית כלפי רפורמת המס היא מוצדקת. בשיחה עם "הדויטשה וולה" אמר פוסט, כי "המהלכים המוצעים יפגעו בסחר הבינלאומי ויובילו למיסוי כפול". טוביאס הנצה, מהמכון הכלכלי הגרמני בקלן, אמר כי הוא מודאג שרפורמת המס תצית את הסיבוב הבא של "מרוץ לתחתית" מצד ריבונויות המתחרות ביניהן על שיעורי המס הנמוכים ביותר.
לדבריו, הרפורמה תהפוך את ארה"ב ממדינה עם מיסוי גבוה למדינה עם מיסוי נמוך. 21% במקום 39% עד כה, בהשוואה ל־30% מס חברות בגרמניה ו־34% בצרפת.
מס חדש של 20%
לטענת הבכירים האירופיים, רפורמת המס מציגה מס מכירות עקיף חדש בגובה 20% שיושת על תשלומים הנעשים כאשר חברה אמריקאית רוכשת מוצרים או שירותים מחברה־בת זרה. אלא אם החברה־הבת מחליטה להתייחס אל התשלומים הללו כאל הכנסה שרשמה בארה"ב.
שרי האוצר האירופיים טענו כי הסעיף הזה יהווה הפרה של חוקי ארגון הסחר העולמי. זאת משום שמדובר במס שיושת רק על סחורות ושירותים זרים, ולא על מקביליהם המקומיים. לטענתם, מדובר למעשה במיסוי כפול, שכן בכך ימוסו רווחי חברות שאינן אמריקאיות, זאת אחרי שכבר שילמו מסים על אותם רווחים במדינת האם שלהן. "בהינתן כי כמעט מחצית מהסחר הטראנס אטלנטי הוא סחר פנים־חברתי, קיים כאן סיכון לפגיעה בזרימת הסחר וההשקעות בין שתי הכלכלות", כתבו השרים.
עוד קבלו השרים על הצעת הסנאט לכונן משטר מס עבור הכנסה שמקורה לא בארה"ב. בדרך כלל, כאשר חברות אמריקאיות רושמות רווחים מחוץ לארה"ב, אלה ימוסו בשיעור מופחת של 12.5% לעומת 21% לשאר הרווחים. על פי האירופים, פירושו של דבר כי הייצוא יזכה בסובסידיה שעלולה לפי חוקי ארגון הסחר העולמי להיות בלתי חוקית.