טראמפ קבע מכס של 30% על פאנלים סולאריים ועצבן את סין
המכס חל גם על מכונות כביסה, וגרר איום בתלונה של דרום קוריאה לארגון הסחר העולמי. שוק האנרגיה הסולארית בארה"ב נאמד ב־29 מיליארד דולר
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם אתמול (ב') על צו המטיל מסי יבוא מיוחדים על פאנלים סולאריים ומכונות כביסה. המס יחל משיעור של 30% השנה, ויירד עד ל־15% ב־2021.
- מנורה תקים את השדה הסולארי הגדול בישראל
- מתקני חשמל סולארי בדרך לגגות כל המבנים בישראל
- חוק האנרגיה המתחדשת: צעד נכון, אבל לא מספיק
ערב ועידת הפסגה של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבה טראמפ צפוי לנאום, הצעד נתפס כהצהרת כוונות במה שעלול להתפתח בטווח הארוך למלחמת סחר עם סין.
חתימתו של טראמפ על הצו הגיעה בעקבות החלטתה של הוועדה הפדראלית לסחר בינלאומי (ITC) בספטמבר, לפיה יבוא זול של פאנלים סולאריים פוגע ביצרנים האמריקאים. לפי נתוני הוועדה, כ־30 יצרני פאנלים סולאריים בארה"ב פשטו את הרגל מאז 2012.
מנגד, היבוא הזול הניע פריחה חסרת תקדים בתעשיית האנרגיה המתחדשת וביכולת ייצור החשמל שמקורו מאנרגיית השמש.
מספר המועסקים בתעשייה בארה"ב הגיע בשנה שעברה ל־373,807, כמעט כמו מספר המועסקים בתעשיית הגז הטבעי, ויותר מפי שניים ממספר המועסקים בתעשיית הפחם.
המסים החדשים עוררו ביקורת בסין. ה"פייננשל טיימס" ציטט בכיר במשרד המסחר הסיני, וונג הג'ון, שאמר כי "לא רק שהמכסים יפגעו בהתפתחות הבריאה של התעשייה האמריקאית, אלא שהיא תפגע בזירת הסחר הבינלאומית במוצרים נלווים". ענקית האלקטרוניקה ומוצרי החשמל הדרום קוריאנית סמסונג הגיבה גם היא לצעד ומסרה שהוא "יפגע בצרכנים האמריקאים". ממשלת דרום קוריאה כבר הודיעה כי בכוונתה להגיש תלונה לארגון הסחר העולמי (WTO) נגד הצעד של ממשל טראמפ.
המהלך גרר ביקורת על וושינגטון גם מבית. ראש עיריית ניו יורק לשעבר, המיליארדר מייקל בלומברג, כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "הטלת מכס של 30% על פאנלים סולאריים ישמיד משרות בארה"ב, יעלה את חשבונות החשמל ויפגע בסביבה. הקונגרס חייב לפעול נגד ההחלטה". ואכן, התאחדות תעשיות האנרגיות הסולאריות מעריכה כי השנה צפוי לאבד הענף כ־23 אלף משרות בעקבות הצעד של טראמפ.
שווי שוק האנרגיה הסולארית בארה"ב נאמד ב־2016 ב־29 מיליארד דולר. היקף ההשקעה בתעשייה החל לרדת מיד לאחר בחירת טראמפ לנשיאות בנובמבר 2016, מתוך ציפייה שהנשיא החדש עלול להקשות על יבוא רכיבים זולים מאסיה.
ההשלכות לכך כבר ניכרות בשטח. סוכנות הידיעות בלומברג ציטטה את סקוט קנדה, מפקח פרויקטים באנרגיות מתחדשות בחברת בנייה בסנט לואיס, מיזורי, שאמר כי "נאלצנו להקפיא פרויקטים בשווי 500 מיליון דולר. מלאי הפאנלים פשוט התאדה כי כולם ניסו להשיג כמה שיותר לפני הטלת המכסים", אמר.