אוכלוסיית יפן מתכווצת וזרים מגיעים לעבוד במקומם
כלכלת יפן נמצאת במגמת התאוששות אבל כדי לשמר את המומנטום היא מגייסת ידיים עובדות מבחוץ. מספר העובדים הזרים זינק ב־18% ב־2017
אוכלוסיית העובדים הזרים ביפן זינקה לשיא של כ־1.28 מיליון ב־2017, זאת על רקע ההזדקנות המהירה של אזרחי יפן, הנסמכים על עובדים וסטודנטים זרים שימלאו את החוסרים בשוק התעסוקה — כך לפי נתונים של משרד העבודה היפני שפרסם ה"ג'פן טיימס".
מדובר בזינוק של 18% לעומת נתוני 2016 והשיעור הגבוה ביותר מאז החלו להיאסף הנתונים ההשוואתיים ב־2008.
בראש רשימת העובדים הזרים נמצאים הסינים, שמספרם זינק ב־8% לעומת 2016, ל־372,263. בעקבותיהם מדורגים הווייטנאמים, שמספרם זינק ב־40% ל־240,259. במקום השלישי נמצאים העובדים הפיליפינים עם עלייה של 15.1% לעומת 2016.
בשל המחסור בידיים עובדות, התאוששותה של הכלכלה היפנית והתכווצות האוכלוסייה, מתלמדים וסטודנטים נשכרים על מנת לבצע עבודות שאינן דורשות מיומנות ומתוגמלות בשכר נמוך. בעוד הממשלה מממנת התמחויות מקצועיות בתחום טכנולוגיית המידע ותחומים ממוקדים אחרים, היא לא מקיימת הכשרות רשמיות לעובדים לא מיומנים. זאת על מנת להימנע מסערה ציבורית בנושא הרגיש של הגירה.
עובדים מומחים מהווים נתח קטן מכוח העבודה הזר המגיע ליפן ורבים מהם נשכרים לעבודה בחברות קטנות המעסיקות פחות מ־30 עובדים — כך לפי משרד העבודה היפני.
בתעשיית התשתיות היפנית, 40% מהעובדים הזרים הם מתמחים שהובאו למדינה כדי להשתתף בתוכנית הכשרה טכנית במימון ממשלתי. בסקטור השירותים, הכולל את תעשיית המלונאות והמסעדנות, 60% מהעובדים הזרים הם סטודנטים.
מומחים ואנליסטים מקדמים דיון ציבורי לשינוי מדיניות ההגירה ביפן, זאת כדי למנוע משבר כלכלי על רקע הזדקנות האוכלוסייה והתכווצותה.