$
תעשייה ופיננסים

הסנקציות שהטילה ארה"ב על דן גרטלר מאיימות על עסקיו

לפני חודשיים הטילה ארה"ב סנקציות על המיליארדר הישראלי-חרדי, על רקע האשמות לשוחד ושחיתות בעסקי הכרייה בקונגו. מנכ"ל רנדגולד ריסורסס, חברה לכריית זהב ששיתפה עם גרטלר פעולה: "אנחנו לא יכולים לעשות איתו עסקים, מכל סוג שהוא". יו"ר חברת הכרייה הממשלתית בקונגו: "הסנקציות אינן הוגנות"

בלומברג 14:3024.02.18

הרשויות בארה"ב האשימו את איש העסקים החרדי דן גרטלר בשחיתות בגין כרייה ועסקאות נפט בקונגו, ואמרו כי פעל כמתווך במהלכים שנועדו להגדיל את הונו של הנשיא ז'וזף קבילה, שאיתו הוא מיודד. השניים התחברו כבר בשנת 1997, כשגרטלר הגיע לקונגו כסוחר יהלומים בעת מלחמת האזרחים במדינה. קונגו, אחת המדינות העניות ביותר באפריקה, היא המקור המרכזי לעושרו של גרטלר. על כך מדווחת סוכנות הידיעות בלומברג.

 

 

"רוב העסקים שלי הם בקונגו ואני מאמין בה", אמר גרטלר בראיון נדיר בדצמבר בשנה שעברה, שעות ספורות לאחר שארה"ב הטילה עליו סנקציות כלכליות. באותו הזמן הוא נותר אופטימי לגבי עסקיו, למרות שסומן על ידי חוקרים אמריקאים ובריטים, שערכו חקירה מתמשכת בעניין שוחד ושחיתות הנקשרים לעסקיו בקונגו. "אני מאמין אדוק בעתידה של קונגו", אמר, אך בחודשיים האחרונים גרטלר נתקל בקשיים לפעול באפריקה ומחוץ לה.

 

הסנקציות שהוטלו על גרטלר הרחיקו אותו מהמערכת הפיננסית בארה"ב, מה שעיכב את גישתו לדולר, המטבע המרכזי שבו משתמשים בקונגו, ובעסקאות חומרי הגלם הבינלאומיות. על חברות אמריקאיות חל איסור לערוך איתו עסקים, ושותפות קודמות הרחיקו עצמן.

 

"כל התשלומים שלנו פסקו מיד", אמר מארק בריסטו, מנכ"ל רנדגולד ריסורסס, חברת כריית הזהב שפעלה בשיתוף פעולה עם קבוצת פלורט של גרטלר בפרויקט בצפון-מזרח קונגו. "ההנהלה שלנו אמריקאית ואנו רשומים בנאסד"ק. אנחנו לא יכולים לעשות איתו עסקים, מכל סוג שהוא".

 

 

דן גרטלר. "הוא סומן בגלל הידרדרות היחסים בין נשיא קונגו והמערב" דן גרטלר. "הוא סומן בגלל הידרדרות היחסים בין נשיא קונגו והמערב" צילום: אוראל כהן

 

 

ממשלת קונגו עדיין תומכת בגרטלר, החזיק בזכויות נפט ומינרלים במדינה, ומממן מרכזי בריאות וחינוך. הסנקציות אינן הוגנות", אמר אלברט יומה, יו"ר חברת הכרייה הממשלתית גקהמיינס, במהלך ראיון שנתן בקייפטאון. "גרטלר סומן בגלל הידרדרות היחסים בין המערב וקבילה", הוסיף. ג'קהמיינס הייתה צד מרכזי ברבות מעסקאות הנחושת המשתלמות של גרטלר.

 

גלנקור, חברת הכרייה והמסחר הבינלאומית, הייתה אחת מהשותפות החשובות ביותר של גרטלר בקונגו. אף על פי שגלנקור רכשה את הנתח שלו במיזם הכריייה המשותף שלהם בפברואר האחרון, היא עדיין נדרשת לשלם לגרטלר תמלוגים מעסקאות קודמות שלהם. החברה העריכה כי הוא יקבל כמעט 200 מיליון דולר במהלך השנתיים הבאות.

 

"נראה שרנדגולד עושה צעדים בכדי לסיים את מערכת היחסים עם גרטלר, האם גם גלנקור?", תהתה ביום ראשון קבוצת גלובל וויטנס, ארגון לא ממשלתי שהוקם לפני 25 שנה, במטרה למגר את הקשרים בין ניצול משאבים, עוני, שחיתות, קונפליקטים וזכויות אדם בכל העולם.

 

גלנקור התחייבה לכבד את הסנקציות אך אמרה כי היא עדיין בוחנת את המחוייבוית המשפטיות שלה כלפי גרטלר והאם תמשיך לשלם לו. "נעבוד על פי הנהלים ונגיע למסקנות הנכונות", אמר איוון גלסנברג, מנכ"ל החברה השוויצרית.

 

גרטלר סירב להגיב מאז הוטלו הסנקציות, אך עוד קודם טען כי הוא סומן באופן לא הוגן.

 

 

מכרה קובלט בקונגו מכרה קובלט בקונגו צילום: איי פי

 

 

ב-2016 מערכת המשפט בארה"ב הציגה מסמכים לפיהם גרטלר העביר לכאורה למעלה מ-100 מיליון דולר כשוחד לפקידים מקונגו, בשם קרן הגידור הניו-יורקית אוכ-זיף קפיטל מנג'מנט, ששילמה 413 מיליון דולר להסדרת החיובים הפדרליים. גרטלר מעולם לא הורשע.

 

במקביל, הרשות לחקירות הונאה הבריטית חוקרת רכישות מכרות בקונגו, שבוצעו בין 2010 ל-2012 על ידי יוראסיאן נשיונל ריסורסס, מידיו של גרטלר. לכאורה, גרטלר קיבל אותם מהממשלה במחירים נמוכים ממחיר השוק.

 

גרטלר מכחיש את האשמות השוחד בקונגו ומתעקש כי הצלחתו משקפת חברות ארוכת טווח עם הנשיא, ותוצאות טובות של עסקים. גרטלר מתגאה בכך שהשקיע למעלה מ-7 מיליארד דולר בקונגו, יצר אלפי מקומות עבודה והפך את המדינה ליצרנית הגדולה ביותר באפריקה של נחושת.

 

"התחלנו להשקיע בתחילת הדרך, כשאף אחד אחד לא היה מעוניים להשקיע, כשהמדינה הייתה במלחמה ומחירי הנחושת והקובלט היו בתחתית". אמר גרטלר בראיון שנתן בישראל.

 

גלנקור הייתה השותפה הגדולה ביותר שלו. זו הייתה מערכת יחסים שגרטלר ניהל ישירות עם גלזנברג, מנכ"ל גלנקור. בין 2007 ו-2017 הצמד השתתף ביותר מתריסר עסקאות המערבות נכסים של קונגו, שהפכו את גלנקור למפיקת הנחושת השלישית בגודלה בעולם, ולראשונה בגודלה בהפקת קובלט. בנוסף, העסקים המשותפים שילשלו לכיסו של גרטלר למעלה מ-2 מיליארד דולר.

 

דיפלומטים קראו לגרטלר להרחיק עצמו מקבילה, אך גרטלר ממשיך לסרב לקבל את העצה.

 

במהלך 18 החודשים האחרונים ארה"ב הטילה סנקציות על חמישה בכירים בקונגו, כולל ראש סוכנות המודיעין, בגין הפרת זכויות אדם והחלשת הדמוקרטיה. "האם עליי להחליט מי הם חבריי בגלל איומי חקירות או לחץ מצד הציבור?" תהה גרטלר, "לעולם לא".

 

נחקר גם בקנדה

 

בדצמבר האחרון ארה"ב הטילה סנקציות על 52 גופים ואנשים שלדבריה פגעו בזכויות אדם ונגועים בשחיתות, בהם היהלומן והמיליארדר הישראלי דן גרטלר. במסגרת ההחלטה, הוקפאו נכסים הנמצאים בתחום השיפוט של ארה"ב, וכמו כן נאסר על אמריקאים לקיים עמם יחסי מסחר

 

לפי ההצהרה שפרסם הבית הלבן, גרטלר, המקורב לנשיא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ז'וזף קבילה, עשה את הונו באמצעות עסקאות מושחתות בתחום הכרייה והנפט במדינה בהיקף של מאות מיליוני דולרים.

 

נגד גרטלר הועלו בעבר טענות כי שיחד בכירים בקונגו תמורת קבלת זיכיונות כרייה; הוא הכחיש את הטענות, ולא הוגש נגדו כתב אישום. ביולי פורסם כי הרשויות בקנדה חוקרות את התאגיד השוויצרי גלנקור בשל תשלומים של מעל 100 מיליון דולר שהעבירה חברה בת שלו, העוסקת בכריית נחושת, לחברה שבבעלות גרטלר. בנובמבר, מסמכים סודיים שהודלפו ("מסמכי פרדייז") חשפו כי גלנקור העבירה הלוואה בגובה 45 מיליון דולר לחברה בשליטת גרטלר אחרי שהוא סייע לגלנקור לגבש עסקה לכרייה עם גורמים רשמיים ברפובליקה הדומיניקנית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x