עובדת יפנית ננזפה: נכנסה להריון שלא לפי התור שלה
עובדת במעון ילדים הרתה שלא לפי "לוח ההריונות" שקבע הבוס; סקר ממשלתי ביפן: אחת מכל חמש נשים שנכנסות להריון - מפוטרת
עובדת במעון יום פרטי לילדים במחוז אייצ'י בצפון יפן, גילתה שהיא בהריון, אולם התזמון התנגש עם "לוח ההריונות" שתוכננו בידי מנהל המעון, שקובע לעובדות לוח זמנים מתי להתחתן ומתי ללדת. העובדת ננזפה ע"י הבוס שלה בטענה ש"הפרה באופן אנוכי את החוקים" לאחר שנכנסה להריון לפני "התור שלה".
המקרה ממחיש את את הנהלים הנוקשים של כמה חברות ביפן המכתיבות לעובדות מתי להתחתן ומתי להיכנס להריון וזאת על פי בכירותן בחברה.
הפרשיה נחשפה לאר שבעלה של האישה כתב על כך לעיתון "מיינצ'י שימבון" (Mainich Shimbun), אחד העיתונים המובילים ביפן. במכתב סיפר הבעל כי אשתו היתה "מדוכאת וחרדה" לאחר שגילתה כי היא בהריון. "מנהל מעון הילדים שבו היא עובדת קבע את הסדר שלפיו מותר לעובדים להתחתן או להרות, ומסתבר כי ישנו חוק בלתי כתוב שאסור לעובדת להרות לפני עובדת בכירה יותר", כתב הבעל.
הבעל הוסיף כי הוא ואשתו נפגשו עם המנהל והתנצלו בפניו על ההיריון, אולם זה לא מנע מהמנהל לנזוף באשתו על ש"הפרה באגואיזם את הכללים של מעון היום". "אני מכבד את אשתי על מחויבותה למקצוע ואני ממשיך לעודד אותה. תנאי העבודה של מי שעוסק בטיפול הילדים הם ברמה של מדינה נחשלת", טען הבעל.
תמיכה ציבורית בבני הזוג
הפרשיה הציתה גל תמיכה בבני הזוג במדינה הידועה בשיעור הילודה ההולך וקטן ובמחסור הכרוני במוסדות לחינוך ולטיפול בילדים. רבים מהמגיבים מתחו ביקורת על המעון וטענו כי חוקים אלו מהווים הפרה של זכויות אדם. אחרים הביעו אהדה לקשיים של מעונות היום בשל המחסור הנרחב בכוח אדם.
יפן ידועה באתגרים שהיא מעמידה לנשים, בין השאר אפליה מגדרית נרחבת. אשתקד ירדה יפן למקום ה-144 מהמקום ה-114 בדירוג השוויון המגדרי של הפורום הכלכלי העולמי.
הטרדת נשים הרות ביפן – תופעה נפוצה המכונה "מטאהארה" ("matahara") – היא סוגיה מרכזית במדינה. סקר ממשלתי מ-2015 מלמד כי נשים הרות סובלות מסוג כזה או אחר של הטרדה, ביקורת או נזיפה ואחת מתוך כל חמש מפוטרות עם היכנסן להריון.
אולם, המנהג להכתיב לנשים מתי מותר להן להרות ומתי לא, אינה מוגבלת רק לתחום הטיפול בילדים. אישה נוספת, תושבת טוקיו בת 26, פנתה לתקשורת בתלונה על כך שהממונה עליה בחברת הקוסמטיקה שבה עבדה אמרה לה שאסור לה להרות עד גיל 35. על פי הדיווחים קיבלה העובדת תזכיר שנשלח באימייל ל-22 עובדות החברה ובו מפורט לוח זמנים להריון ואזהרה כי "התנהגות אנוכית תהיה כרוכה בעונש". האישה, שמתמודדת עם בעיות פוריות, סיפרה ל" מיינצ'י שימבון": "גם ככה יש לי בעיה להרות. איך הם ייקחו אחריות על דחיית ההיריון והסיכוי שלא אצליח בכלל ללדת?".