$
תעשייה ופיננסים

המיליארדר בני שטיינמץ חוזר לעסקי היהלומים

שטיינמץ השקיע 50 מיליון דולר בהחייאת מכרה בסיירה-לאון, המפיק כמה מהאבנים היקרות ביותר בעולם. זאת לאחר שהמכרה התמודד עם חובות, מגפת אבולה והיה במרכזו של קרב בין שטיינמץ לממשלה המקומית

שירות כלכליסט 14:1914.05.18
המיליארדר בני שטיינמץ חוזר לעסקי היהלומים. מכרה קוידו (Koidu) בסיירה-לאון, שנמצא בשליטת קרן הנאמנות של משפחת שטיינמץ, חידש את עבודות הכרייה אחרי שהופסקו למשך יותר משנה. זהו צעד ההתאוששות האחרון עבור עסק שהשקיע את מיטב השנים האחרונות בהתמודדות עם צרות ותסבוכות.

 

למרות שהמכרה מפיק כמה מהאבנים היקרות ביותר בעולם, הוא התמודד עם סדרת משברים - החל בחובות מאמירים ועד למגפת האבולה. ב-2015 המכרה עמד במרכזו של קרב בין חברת BSG Resources של שטיינמץ והממשלה המקומית, שכלל בגידה של מנכ"ל BSGR בבעלי החברה, שגם תועדה בחשאי.

 

שטיינמץ עצמו חשוד בפרשת שוחד. הוא נעצר בדצמבר 2016 על ידי חוקרי להב 433 בחשד למתן שוחד לנשיא גינאה לשעבר, בתמורה לקבלת רישיון כרייה במדינה לחברת BSGR שבבעלותו. במסגרת תנאי שחרורו ממעצר, הפקיד איש העסקים כ־250 מיליון שקל בכנסים ובכספים. במרץ האחרון הוחזרו לו 40 מיליון שקל מתוכם. בנוסף, הוטל על שטיינמץ, שמנהל את מרבית פעילותו העסקית בחו"ל, צו איסור יציאה מהארץ. אך בנובמבר האחרון צמצם בית משפט השלום בראשון לציון את ההגבלה, ואישר לשטיינמץ לצאת לחו"ל פרט למדינות אפריקה ולחלק ממדינות אירופה. חודש לאחר מכן בוטל לחלוטין צו איסור היציאה.

 

בשנה החולפת עבדה BSGR כדי להחזיר את המכרה לחיים. היא השקיעה כ-50 מיליון דולר בהארכת חייו של המכרה ע"י הפיכתו מבור פתוח לאתר תת-קרקעי. האתר יכול להפיק כיום 400 אלף קראט בשנה, כמות שיכולה לגדול עד לכדי 650 אלף קראט. יהלומים מהמכרה נמכרים בממוצע של 300$ לקראט, כאשר רק מכרה לטסנג של Gem Diamonds ומכרה קרווה של Lucara's Diamond מוכרים במחירים גבוהים יותר.

 

יהלומים. המכרה ידוע בזכות האיכות הגבוהה של האבנים המופקות בו יהלומים. המכרה ידוע בזכות האיכות הגבוהה של האבנים המופקות בו

 

"הזרמנו משאבים נוספים. זה היה קשה, ולכן נתקענו עם חובות לנושים", כך אמר דג קרמר, יועצו של שטיינמץ. "זהו סוג הפעילות שבו יש לאמץ ראייה ארוכת טווח".

 

המכרה נמצא באזור קונו שבסיירה-לאון, שידוע בזכות האיכות הגבוהה של האבנים המופקות בו. "הכוכב של סיירה לאון" בעל 969.8 הקראט, שהוא היהלום הרביעי בגודלו שאי פעם התגלה, הוצא מהאדמה באזור ב-1972.

 

מכרה היהלומים הוא הנכס הפעיל היחידי של BSGR, והוא משמש בידי החברה להפרכת הטענה שהיא מעוניינת לקנות שטחים רק כדי למכור אותם בשביל רווח מהיר. החברה שקעה בעבר גם לתוך פולמוס משפטי סביב מכרה הברזל סימנדו שבגינאה, והואשמה שהיא משחדת פקידים כדי להשיג את רישיון הכרייה בו, טענות שהחברה הקפידה להכחיש.

 

בפני BSGR עומדים כעת אתגרים נוספים בתפעול השוטף של המכרה. כדי להפוך אותו לרווחי יותר, עליה להגדיל את הייצור ע"י הרחבת הפעילות, וכן עליה להחזיר את חובותיה. החוב מסתכם ביותר מ-100 מיליון דולר, והוא נקנה ע"י משקיע שמתמחה בחובות מ-Standard Chartered ועל ידי Tiffany & co.

 

לפי דיווח של הטיימס הלונדוני במרץ, BSGR קיבלה צו הגנה מנושים באי גרנזי שבו רשומה חברת הכרייה, שיאפשר לה לדחות פירעון חובות. הרקע למהלך הוא תביעות נגד החברה וסכסוכים משפטיים שלה על זכויות כרייה בגינאה, שהפסדים בהם עשויים לגרור אותה לחדלות פירעון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x