חקירת טראמפ: "אנשי ה-FBI הגיעו לישראל והחרימו מחשבים"
"ניו יורק טיימס" מפרסם הערב כי סוכני ה-FBI הגיעו לישראל לחקור עובדים בחברה של ג'ואל זמל שהציעה לטראמפ הצעה להטיית דעת הקהל ברשתות החברתיות לפני בחירות 2016. החוקרים שפעלו בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל החרימו מחשבים
לפחות שני סוכני ה-FBI הגיעו לישראל כדי לגבות עדויות במסגרת חקירת מעורבות זרה בקמפיין הבחירות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. הם חקרו עובדים בחברת Psy-Group של ג'ואל זמל שהציעה לטראמפ הצעה ל"עיצוב דעת הקהל ברשתות החברתיות".
החברה שהעסיקה כמה קציני מודיעין ישראלים לשעבר התמחתה באיסוף מידע וב"עיצוב דעת הקהל ברשתות החברתיות". לא ברור אם ההצעה שלהם שהועברה לבנו הבכור של הנשיא, דונלד טראמפ ג'וניור, יצאה לפועל. לפי אחד המקורות שמצטטים כתבי העיתון, ובהם רונן ברגמן, צוות החוקרים שפעל בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל, החרים מחשבים של אחת החברות של זמל שנמצאת בהליכי פירוק.
- טראמפ לדואר האמריקאי: הכפילו את תעריפי המשלוח מאמזון
- נגיפים, חיסונים וג'ניפר: גייטס חושף פרטים מהפגישות עם טראמפ
- מחוקקים רפובליקנים מתנגדים לתוכנית טראמפ להקל על ZTE
צוות החוקרים בחן גם את הקשרים של זמל ברוסיה. לפי הדיווח, לחברות של זמל יש קשרים לרוסיה. אחת החברות עבדה עם אוליגרכים הקשורים לנשיא ולדימיר פוטין, בהם אולג דריפסקה ודמיטרי ריבולובלב, ששכרו אותו לנהל קמפיינים ברשתות נגד מתחריהם. עורך דין של זמל הכחיש כי מרשו או מי מהחברות שלו היה מעורב באופן כלשהו במסע הבחירות בארצות הברית. עורך הדין אמר כי זמל משתף פעולה באופן מלא וכי "משרד המשפטים האמריקאי הבהיר באופן חד משמעי כי לא מר זמל ולא מי מהחברות שלו חשודים במסגרת החקירה".
הפגישה שבמוקד החקירה
שלושה חודשים לפני ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות 2016, נאספה קבוצה קטנה במגדל טראמפ, שכללה את בנו הבכור, דונלד טראמפ ג'וניור, מומחה ישראלי לרשתות חברתיות, שליח של שני נסיכים ערבים ותורם רפובליקני. פגישה זו, שנערכה באוגוסט 2016 שבה דנו הנוכחים בין היתר בדרכים "לעצב מחדש" את דעת הקהל, עומדת במרכז חקירתו של ג'ואל זמל, בעליה של חברת Psy-Group, בידי ה-FBI.
את הפגישה המדוברת בניו יורק עם בנו הבכור של טראמפ ארגן, לפי הדיווח אריק פרינס, המנהל לשעבר של חברת הביטחון הפרטית "בלאקווטר". ג'ורג' נאדר, שהיה המתווך בין נתניהו לאסד האב לפני 20 שנה, אמר כי יורשי העצר בסעודיה ובאיחוד האמירויות כמהים לסייע לטראמפ לנצח בבחירות. נאדר נפגש לעתים קרובות עם חתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר ועם מייקל פלין, שהפך לימים ליועץ לביטחון לאומי של טראמפ. בשעתו קידם נאדר תוכנית סודית להשתמש בחברות ביטחון פרטיות לערער את היציבות באיראן.
לאחר שטראמפ ניצח, שילם נאדר לזמל סכום של כשני מיליון דולר - ככל הנראה על התרומה לקמפיין ברשתות החברתיות. הפגישה שתוארה ב"ניו יורק טיימס" היא הוכחה - כך לפי העיתון - לכך שמדינות נוספות מלבד רוסיה הציעו סיוע לקמפיין של טראמפ בחודשים שקדמו לבחירות. נושא זה נחקר על-ידי רוברט מולר. נאדר, כך דווח, משתף פעולה עם החוקרים שגבו עדויות בוושינגטון, ניו יורק, אטלנטה ותל אביב
סיוע ממדינות חוץ לקמפיין בחירות בארצות הברית אינו חוקי, ומהות הקשר והסיוע מסעודיה ומאיחוד הנסיכויות עדיין נחקר. שני אישים שמכירים את הפגישות של צוות טראמפ מציינים שאנשי הקמפיין לא הוטרדו מהרעיון של שיתוף פעולה עם גורמים זרים. עורך דין של טראמפ, אלן פוטרפאס, מסר כי לפני הבחירות, נועד דונלד טראמפ ג'וניור עם אריק פרינס, ג'ורג' נאדר ועם אדם נוסף שייתכן שהוא ג'ואל זמל. הם עניינו את מר טראמפ בפלטפורמה במדיה החברתית או באסטרטגיית שיווק. הוא לא היה מעוניין ובכך זה נגמר".
חודשיים לפני הפגישה המדוברת באוגוסט 2016, נפגש בנו של טראמפ עם עורך דין רוסי שהבטיח למצוא מידע מכפיש על הילרי קלינטון. לפי הדיווח, נאדר שימש יועץ ליורש העצר באבו דאבי ואילו זמל שימש יועץ למערכת המשפט באיחוד האמירויות. עם ניצחונו של טראמפ בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית, בדק נאדר אפשרויות לסיוע מטעם איחוד האמירויות. כך העידו שלושה אנשים שעמם דיבר נאדר על כך. הוא גם ביקר במוסקבה פעמיים במהלך מסע הבחירות בארצות הברית כשליח של יורש העצר באבו דאבי.
ג'ואל זמל וג'ורג' נאדר שהו יחד במלון "מידטאון מנהטן" כשקיבלו שיחת טלפון מאריק פרינס להגיע לפגישה. במשרדו של בנו הבכור של טראמפ חיכה גם סטיבן מילר, יועץ בכיר לקמפיין המכהן כיום כיועץ בבית הלבן. נאדר הסביר לטראמפ ג'וניור שהנסיכים מהפרץ הפרסי מעוניינים שאביו ימלא את החלל שהותיר הנשיא לשעבר ברק אובמה והיו שמחים לסייע לו. לפי אחת העדויות, נאדר הזמין את טראמפ הבן לפגישה עם הנסיך הסעודי, אך זה דחה את ההצעה. עורך דינו של זמל מציין שכעבור חצי שעה, החליפו האישים כרטיסי ביקור: "לא הייתה הצעה קונקרטית וכלום לא יצא מזה".
באותה העת פעלה החברה של זמל להציע קמפיין בעלות של מיליוני דולרים למניפולציה ברשתות החברתיות כדי לסייע לבחירת טראמפ. בתוך חברת Psy-Group היה מי שתהה אם התוכנית הזו חוקית. החברה שהמוטו שלה הוא "עיצוב המציאות" התייעצה עם פירמת עורכי דין אמריקאית שהבהירה לה שאין זה חוקי עבור לא-אמריקאים להיות מעורבים בתוכנית שכזו.
לאחר השבעתו של הנשיא טראמפ, ביקרו זמל ונאדר בבית הלבן ופגשו את חתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר, ואת היועץ האסטרטגי לשעבר, סטיב באנון. באותה העת פעל נאדר לקידום שימוש בחברות ביטחון פרטיות כדי לפגוע כלכלית באיראן. באביב שעבר נסע נאדר לריאד לפגישה עם בכירי צבא ומודיעין סעודים ודן עמם בתוכנית נגד איראן. בין היתר דן נאדר עם אריק פרינס באפשרות שהסעודים ישלמו שני מיליארד דולר להקמת צבא פרטי בתימן שיילחם שם במורדים החות'ים, הנאמנים לאיראן.