$
כלכלה ומדיניות

טראמפ הגביר את הפיקוח על השקעות זרות, סין: "חשיבה של המלחמה הקרה"

במפגש מצולם עם חיילים חתם הנשיא האמריקני על חוק שנותן כוח רב לוועדה שבוחנת אם ההשקעות הזרות מסכנות את הביטחון הלאומי. סין הגיבה: "לשקול באופן נכון ואובייקטיבי את היחסים ולא ליישם את הסעיפים השליליים כדי להימנע מפגיעה בשיתוף הפעולה"

ynet 08:4714.08.18

החרפה נוספת במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין: הנשיא האמריקני דונלד טראמפ חתם אמש (יום ב') על חוק חדש שמגביר את יכולות הפיקוח על השקעות זרות במדינה. באופן לא-מקרי, חתם טראמפ על החוק החדש בביקור שערך בבסיס הצבא האמריקני "פורט דראם" בצפון מדינת ניו יורק כשלצדו חיילות וחיילים. בבייג'ינג קראו לאמריקנים להתייחס בצורה הוגנת למשקיעים הסינים.

 

משרד החוץ הסיני אמר כי ההחלטה התקבלה למרות התנגדותה החריפה של סין והביע חוסר שביעות רצון מהתוכן השלילי שקשור לסין. בהודעת המשרד נאמר כי סין קוראת לארצות הברית "לנטוש את החשיבה של המלחמה הקרה, לשקול באופן נכון ואובייקטיבי את היחסים ולא ליישם את הסעיפים השליליים כדי להימנע מפגיעה בשיתוף הפעולה".

 

 

 

 

דונלד טראמפ חותם על החוק דונלד טראמפ חותם על החוק צילום: איי פי

 

 

חוק ההסמכה לביטחון לאומי (NDAA), שעליו חתם טראמפ, מחשק את כוחה של הוועדה להשקעות זרות בארצות הברית (CFIUS), שסוקרת את ההצעות הזרות להשקעה במדינה ובוחן אם הן מאיימות על הביטחון הלאומי.

 

משרד הסחר הסיני אמר כי הוא יבחן באופן מקיף את תוכן החוק, תוך מתן תשומת לב רבה להשפעתו על חברות סיניות. "ממשלות שתי המדינות צריכות להקשיב לקולות החברות ולספק סביבה טובה וציפיות יציבות".

 

 

"לחברות סיניות ואמריקניות יש רצון עז להעמיק את שיתוף הפעולה והפוטנציאל עצום", נכתב בהצהרת המשרד. "הצד האמריקני צריך להתייחס באופן אובייקטיבי והוגן למשקיעים הסינים ולהימנע מהפיכת הוועדה למכשול לשיתוף פעולה בהשקעות בין חברות סיניות לאמריקניות".

 

כמה חברי קונגרס אמריקנים רצו להטיל במסגרת החוק סנקציות קשות על חברת התקשורת ZTE הסינית, כדי להעניש אותה על יצוא מוצרים לאיראן ולצפון קוריאה באופן לא-חוקי. בסופו של דבר, הנוסח שאושר ושעליו חתם הנשיא מרוכך בהרבה. ראשי סוכנויות המודיעין בארה"ב אמרו כי הם מודאגים ש-ZTE, וואווי טכנולוגיות וכמה חברות סיניות אחרות נתונות לפיקוח של ממשלת סין או המפלגה הקומוניסטית, מה שמעלה לטענתם את הסיכון לריגול.

 

 

מפעלי ZTE בסין. האמריקאים רצו להעניש אותה על יצוא מוצרים לאיראן ולצפון קוריאה באופן לא-חוקי מפעלי ZTE בסין. האמריקאים רצו להעניש אותה על יצוא מוצרים לאיראן ולצפון קוריאה באופן לא-חוקי צילום: בלומברג

 

 

לפני שחתם על החוק החדש, טראמפ צפה בתרגיל של חיילים שירדו ממסוקים בבסיס במדינת ניו יורק והתגאה בזינוק בתקציב הביטחון: "יש לנו 700 מיליארד דולר ובשנה הבאה כבר אישרנו 716 מיליארד כדי לתת לכם את המטוסים, הספינות, הטנקים והטילים הטובים ביותר על פני כדור הארץ. אף אחד לא מייצר אותם כמונו, ובמקרה הזה - הפער רב מאוד. משרות תמיד חשובות, אבל במקרה של הצבא - הכוח חשוב אפילו ממשרות. ברכותיי". החיילים הריעו לנשיא כשחתם על הצו המגביל את ההשקעות מסין.

 

זה שלב נוסף במתיחות בין המדינות. לפני כשבוע הודיעה סין על הטלת מכסים נוספים בשיעור של 25 אחוזים על סחורות אמריקניות בשווי של 16 מיליארד דולר. זאת בתגובה להחלטה דומה שקיבלה ארצות הברית ותיכנס לתוקף בעוד כשבוע.

מימין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג על רקע בורסת שנחאי
מימין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג על רקע בורסת שנחאי צילום: שאטרסטוק, גטי אימג'ס, רויטרס

 

 

בהודעת משרד המסחר הסיני נאמר שהמכסים יוטלו על 333 מוצרים מתוצרת ארצות הברית, כולל מכוניות, אופנועים, ציוד רפואי, מוצרי נפט ופלדה וכבלים אופטיים. סין הודיעה כי ההחלטה האמריקנית להטיל מכסים היא "פעולה מאוד לא-הגיונית". בטיוטת ההחלטה המקורית מיוני, המכסים הסיניים היו אמורים לחול על 114 מוצרים אמריקניים, אך בהמשך נוספו מוצרים נוספים. היקף הסחורות לא השתנה.

 

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע באחרונה כי הוא מוכן להטיל מכסים על כלל סחורות מסין בהיקף של 500 מיליארד דולר. הוא התייחס לגירעון המסחרי העצום בין שתי המדינות, ואמר בריאיון לרשת CNBC: "אני מוכן לעלות ל-500 (מיליארד)". בכך אותת כי הוא מוכן להעלות את מלחמת הסחר מדרגה עד שהסינים ייענו לדרישותיו לסחר הוגן ויפעלו לאיזון הגירעון המסחרי שעומד על כ-375 מיליארד דולר. היקף הסחורות הסיניות שעליהן מוטל מכס של 25 אחוזים יעמוד מ-23 באוגוסט על 50 מיליארד דולר.

 

 

בחודש שעבר נכנסו לתוקף מכסים בהיקף על סחורות בהיקף של 34 מיליארד דולר, ובסוף החודש כאמור ייכנסו לתוקף מכסים נוספים בהיקף של 16 מיליארד דולר. סין הגיבה בצעד דומה - מכסים על תוצרת אמריקנית בשיעור זהה. ביום שני פנתה ארצות הברית לארגון הסחר העולמי והתלוננה על המכסים שהטילו הסינים, וגם על אלו שהטילו האיחוד האירופי, קנדה, מקסיקו וטורקיה בתגובה להטלת המכסים על פלדה ולאלומיניום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x